Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Χωρίς οφθαλμίατρο και δερματολόγο

Αν και υπάρχει αξονικός τομογράφος, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού «στέλνει» κόσμο στα ιδιωτικά κέντρα

Η εγκατάλειψη που υπάρχει στην περιοχή αποτυπώνεται και στο χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο του Διδυμότειχου.

Το νοσοκομείο, αν και εξυπηρετεί πάνω από 70.000 ανθρώπους δεν έχει οφθαλμίατρο, όταν στην περιοχή ζουν πολλοί υπερήλικοι. Επίσης, δεν έχει δερματολόγο, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος που εξυπηρετείται είναι στη μεγάλη του πλειοψηφία αγρότες. Υπάρχει μόνο ένας πνευμονολόγος και οι ελλείψεις δε σταματάνε εδώ. Υπάρχουν ελλείψεις σε αναισθησιολόγο, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, νευρολόγο κ.ά.

Ο «Ρ» συζήτησε με τον Κώστα Βαφειάδη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες και στον εξοπλισμό μηχανημάτων στα χειρουργεία. Για παράδειγμα, πρέπει να αντικατασταθεί εξοπλισμός και σε επίπεδο αναπνευστήρων. Ενα άλλο ζήτημα είναι αυτό του αξονικού τομογράφου. Ενώ υπάρχει μηχάνημα, δεν υπάρχει ο γιατρός και το ειδικευμένο προσωπικό. Εδώ και χρόνια, χρησιμοποιείται ιδιωτικός αξονικός τομογράφος που έχει κάνει σύμβαση το νοσοκομείο.

Στην πράξη λοιπόν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει το νοσοκομείο την υπηρεσία αυτή, εντούτοις, με την πάγια τακτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύονται τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα με αξονικό τομογράφο.

Οπως εξήγησε στο «Ρ» ο Κ. Βαφειάδης, το πρόβλημα με τους γιατρούς είναι πως, ενώ υπάρχουν θέσεις, δεν υπάρχει προσέλευση γιατρών. Το ίδιο ισχύει - πρόσθεσε - και στα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν ειδικά κίνητρα, θεσμικά κίνητρα. Τέλος, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει το εξής ζήτημα: Το νοσοκομείο φαίνεται στο υπουργείο ότι έχει πληρότητα που αγγίζει το 100%. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, λείπουν αλλού, με... αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες. Το πραγματικό ποσοστό πληρότητας είναι 50% με 60%!

Συμβολικός αποκλεισμός για δημιουργία κόμβων

Το πρόβλημα με τους δρόμους στην περιοχή έχει οξυνθεί σε τραγικό σημείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιτίας της άθλιας κατάστασης που επικρατεί έχουν χαθεί ζωές, ιδιαίτερα στους κόμβους της Νότιας Ορεστιάδας. Οι κάτοικοι ζητούν νέους ανισόπεδους κόμβους για την είσοδο και την έξοδο της νότιας πλευράς της πόλης. Γι' αυτό το λόγο θα πραγματοποιήσουν, τη Δευτέρα 7 Απρίλη, συμβολικό αποκλεισμό σε αυτό το σημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ