ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Ο ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Περικοπές στα συγγράμματα

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προωθείται η κατάργηση της διανομής δεύτερου συγγράμματος

Δωρεάν Παιδεία ζητάνε οι φοιτητές, περικοπές στα συγγράμματα προωθεί η κυβέρνηση
Δωρεάν Παιδεία ζητάνε οι φοιτητές, περικοπές στα συγγράμματα προωθεί η κυβέρνηση
Οι περικοπές στη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων, όπως προβλέπει ο νέος νόμο - πλαίσιο, προχωράνε στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του υπουργείου Παιδείας, καλούνται τα ιδρύματα και τα τμήματα να «μεριμνήσουν», όχι για τους φοιτητές και την παρεχόμενη μόρφωση, αλλά για να μειώσουν το ...κόστος της διανομής συγγραμμάτων!

Με την εγκύκλιο - που έχει ήδη αποσταλεί στα ιδρύματα - το υπουργείο σημειώνει ότι το κόστος διανομής συγγραμμάτων για το σύνολο των ιδρυμάτων κυμαίνεται γύρω στα 36 εκατομμύρια ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Και τονίζει ότι θεωρεί πως «υπάρχουν περιθώρια περιορισμού» του κόστους, «μέσω μιας περισσότερο ορθολογικής εφαρμογής των σχετικών διατάξεων». Αυτός ο «εξορθολογισμός» - περικοπή αφορά στον «περιορισμό των πολυτελών, ακριβών και υπερβολικά πολυσέλιδων εκδόσεων», στον «αυστηρό περιορισμό των περιπτώσεων διανομής και δεύτερου συγγράμματος ανά μάθημα» και στη διανομή «κωδίκων» και όχι άλλων συλλογών νομοθετημάτων. Με την προώθηση της περικοπής δωρεάν διανομής συγγραμμάτων κονιορτοποιείται η επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της κυβερνητικής πολιτικής που ισχυρίζονταν ότι ο νόμος - πλαίσιο ...σπάει τη «μονοκρατορία» του ενός συγγράμματος!

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους φοιτητές να παλέψουν μέσα από τα συλλογικά όργανα του φοιτητικού κινήματος για δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων σε κάθε μάθημα, χωρίς καμία περικοπή. Καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, στην ίδρυση και αναγνώριση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της εφαρμοζόμενης πολιτικής και μπροστά στις φοιτητικές εκλογές να ρίξουν κόκκινα γαρίφαλα στην κάλπη για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για την ανατροπή.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
ΔΑΠ: Θέλει γονατισμένο το κίνημα

Η ανατριχίλα που πιάνει τη ΔΑΠ απέναντι σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση είναι λίγο - πολύ γνωστή. Τα ψευτοεπιχειρήματα και η προπαγάνδα της όμως, που στοχεύουν ακριβώς σ' ένα ευνουχισμένο φοιτητικό κίνημα, πρέπει να πάρουν αποστομωτική απάντηση.

Λέει χαρακτηριστικά σε προκήρυξή της στη Νομική Αθήνας: «Είμαστε μια από τις ελάχιστες Σχολές πανελλαδικά που δε διαθέτουμε Καταστατικό»... Και στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι «Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μόνο μετά από απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου. Αν δεν υπάρχει απόφαση, η ΓΣ είναι παράνομη»! Εδώ και είκοσι χρόνια η ΔΑΠ είναι πρώτη δύναμη στο συγκεκριμένο φοιτητικό σύλλογο: Ποιος έχει την πρώτη ευθύνη λοιπόν για την απώλεια του καταστατικού του συλλόγου; Οσο για την αυθαιρεσία της με τις γενικές συνελεύσεις, είναι φανερό ότι βάζει τον όρο να έχει παρθεί απόφαση από το ΔΣ προκειμένου να μπορεί ...να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια να παρθεί απόφαση για γενική συνέλευση. Χρησιμοποιεί το πρόσχημα της απουσίας καταστατικού για να επιβάλει την απουσία κάθε συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας στους φοιτητές. Σκόπιμα παραπλανά περί παράνομων συνελεύσεων, γιατί γνωρίζει ότι σε όλα τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων προβλέπεται πως μπορεί να γίνει γενική συνέλευση (όταν δεν υπάρχει απόφαση του ΔΣ) με τη συλλογή υπογραφών από έναν αριθμό φοιτητών, με τη μαζική απαίτηση δηλαδή των ίδιων των φοιτητών.

Στην ίδια σχολή, εξάλλου, κυκλοφόρησε προεκλογική αφίσα με την προτροπή προς τους φοιτητές: ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ, άσε το πανεπιστήμιο στην τύχη του! Στο επεξηγηματικό φυλλάδιο της αφίσας, λέει στην ουσία: Αν δεν έχεις σκοπό να ψηφίσεις ΔΑΠ, καλύτερα διάλεξε την αποχή..!

Αποχή, μπλοκάρισμα γενικών συνελεύσεων, σύλλογοι αδρανείς και υποταγμένοι. Αυτή είναι η πρόταση της ΔΑΠ για το φοιτητικό κίνημα και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μαυρίσουν τη ΔΑΠ φοιτητές και σπουδαστές στις 9 Απρίλη!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα Παρασκευή

Πολυτεχνείο Αθήνας, στις 2 μ.μ., με θέμα: «Αντισεισμική προστασία, δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για τον εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια». Ομιλητές: Σταύρος Βαρουτσής, πολιτικός μηχανικός, Ι. Ψυχάρης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Ι. Βάγιας, καθηγητής ΕΜΠ και Γ. Μπουκοβάλας, καθηγητής ΕΜΠ.

ΑΣΟΕΕ, στη 1 μ.μ., με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια». Ομιλήτρια: Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΣΤΕΤΡΟΔ Αθήνας, στη 1 μ.μ. (αίθουσα Δ15), με θέμα: «Μεταλλαγμένα: Στο βωμό του κέρδους βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας».

ΣΓΤΚΣ Αθήνας, στη 1.30 μ.μ. (φουαγιέ), με θέμα: «Η αλήθεια που σου κρύβουν για το μέλλον του αποφοίτου». Η εκδήλωση γίνεται από κοινού με το Σωματείο Λιθογράφων.

ΤΕΙ Χανίων, στη 1 το μεσημέρι (αίθουσα 6), με θέμα: «Εργαζόμενοι σπουδαστές - εργασιακά δικαιώματα». Ομιλητής: Φώτης Ρηγανάκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλουν «σχεδιασμένη μεθόδευση»

Την ανάκληση της απόφασης της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας για το διορισμό της προϊσταμένης του Τμήματος Βιβλιοθηκών ζητούν η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» και εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες του Ιδρύματος. Η «Αγωνιστική Συνεργασία», αναφερόμενη στην επιλογή της συγκεκριμένης προϊσταμένης, μιλά για «σχεδιασμένη μεθόδευση», καταγγέλλοντας «σκοπιμότητες, ημετεροκρατία, κομματικά κριτήρια και αυθαιρεσία» στις επιλογές διοικητικών στελεχών. Οι καταγγελίες βασίζονται σε μία σειρά γεγονότα που αφορούν την επιλογή της συζύγου του πρώην και νυν αντιπρύτανη κ. Ασημακοπούλου στη θέση της διευθύντριας Βιβλιοθηκών, επισημαίνοντας πως «η εξέλιξη των γεγονότων κάνει σαφές ότι οι διοικούντες στο ίδρυμα ήθελαν και θέλουν να επιβάλουν το δικό τους άνθρωπο στη Διεύθυνση των Βιβλιοθηκών». Η ίδια είχε επιλεγεί ως διευθύντρια της Βιβλιοθήκης με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου το Σεπτέμβρη του 2005 και ενώ μετά την αντίδραση των εργαζομένων το θέμα πάγωσε για 27 μήνες, το Πρυτανικό Συμβούλιο το Δεκέμβρη του 2007 αποφάσισε την υλοποίηση της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου.

«Χρόνια τώρα, οι διοικήσεις του ΕΚΠΑ, έχοντας τη στήριξη των δυνάμεων του δικομματισμού, όπως αυτές εκφράζονται στο Πανεπιστήμιό μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους δίνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν έναν άμεσα ελεγχόμενο διοικητικό μηχανισμό, με στόχο από τη μια να ασκήσουν ασφυκτικό έλεγχο σε όλες τις βασικές διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος, άρα να περάσουν την πολιτική τους χωρίς αντιστάσεις και από την άλλη να λειτουργούν ρουσφετολογικά, δημιουργώντας πελατειακές εξαρτήσεις στο διοικητικό προσωπικό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας». Η παράταξη καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ΕΚΠΑ «να αντιδράσουν, να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης» και καλεί όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να απαιτήσουν την ανάκληση της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου και να απαιτήσουν ανοιχτή συζήτηση του θέματος στη Σύγκλητο.

Την αντίδρασή τους εκφράζουν εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει υπογραφές θέτοντας ερωτηματικά για τον τρόπο επιλογής της διευθύντριας.

Αποκαλύπτουν την πολιτική τους

Το γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τη δημόσια παιδεία στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση, επιβεβαίωσε η στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στη διαμαρτυρία των καθηγητών που διεκδικούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Χτες, οι καθηγητές έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας καθώς αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι από το Νοέμβρη ενώ εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν στην Πρόσφατη Διδακτική Στήριξη έχουν να πληρωθούν από τις αρχές του 2007.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Αλ. Λυκουρέτζο και όπως σημείωσε στο «Ρ» ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, προέκυψε ότι το υπουργείο υπέγραψε τους διορισμούς χωρίς να έχει εκταμιεύσει τα χρήματα για την πληρωμή τους. Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι από 1.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι να συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Επιπλέον, αντί να προχωρήσει στην κατάργηση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, το υπουργείο ανακοίνωσε χτες στους εκπροσώπους των καθηγητών εξευτελιστική αύξηση του ύψους των 0,3 ευρώ στην ωριαία αποζημίωση των ωρομισθίων η οποία από 6,2 «αυξάνεται» στα 6,5 ευρώ (από 9,2 σε 10 ευρώ μεικτά)!

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου κατά τη συνάντηση έθεσε και ζήτημα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης από άλλες πηγές και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μέσω ΕΠΕΑΕΚ και σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ.

«Η απαράδεκτη στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς είναι ενδεικτική της γενικότερης πολιτικής λιτότητας, αυταρχισμού και απαξίωσης των εργαζομένων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Κ. Σμπόνιας, σημειώνοντας ότι είναι φανερό πως η ιδιωτικοποίηση και διάλυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης αποτελούν συνειδητή επιλογή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ