ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ
Εφιαλτικές συνθήκες για παιδιά και εφήβους

Το μοναδικό στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», παραμένει κλειστό γιατί δε διαθέτει τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό!

Τραγικές ελλείψεις αντιμετωπίζει η χώρα μας στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών και ιδιαίτερα των παιδιών και εφήβων. Παιδιά και έφηβοι κάθε ηλικίας βιώνουν εφιαλτικές καταστάσεις, καθώς αναγκάζονται να κάνουν ακτινοθεραπεία σε θαλάμους νοσηλείας με ενήλικους καρκινοπαθείς, σε άθλιες συνθήκες, ακόμα και με καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, ενώ οικογένειες ξεπουλιούνται για τη θεραπεία του παιδιού τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, πληρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Την ίδια ώρα, παραμένει κλειστό το μοναδικό στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», γιατί δε διαθέτει τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, αν και οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί από το 1998! Οι διαδικασίες προμήθειας του αναγκαίου σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού του Κέντρου ξεκίνησαν το 2005, αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σαν αποτέλεσμα, ανοίγει διάπλατα το πεδίο στην επιχειρηματική και «φιλανθρωπική» δραστηριότητα, όπως έρχεται να καταδείξει η κατασκευή -με τυμπανοκρουσίες και τις ευλογίες της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου- Ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα».

Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και ογκολόγοι, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός για την ακτινοθεραπεία παιδιών, με αποτέλεσμα τα παιδιά με καρκίνο να χρησιμοποιούν τα μηχανήματα των ενηλίκων, αν και τα μηχανήματα κάποιες φορές είναι ακατόρθωτο να χρησιμοποιηθούν ειδικά στα μικρά παιδιά και είναι παλιάς τεχνολογίας.

Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν τραγικές καταστάσεις και ταλαιπωρούνται ανεπίτρεπτα στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων, όπου οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνουν και τους τέσσερις μήνες. Γονείς, ακόμα και παιδιών που έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο, περιέγραψαν στη συνέντευξη τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στα νοσοκομεία, αλλά και περιπτώσεις οικογενειών που ξεπούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για τη θεραπεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου οι κύκλοι ακτινοθεραπείας χρεώνονται από 6.000 έως και 16.000 ευρώ!

«Είναι έγκλημα τα παιδιά να τιμωρούνται για την ασθένειά τους βιώνοντας αυτές τις καταστάσεις. Δεν πρέπει να παρακαλάμε για τα αυτονόητα. Η πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση απέναντι σε αυτά τα παιδιά», επισημάνθηκε χτες.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των ογκολογικών ασθενών, ενηλίκων και παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι γονείς, υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 260 - 280 παιδιά με καρκίνο, απ' τα οποία τα μισά θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοβολία. «Τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα στα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών για ακτινοθεραπεία λόγω τεράστιου φόρτου εργασίας και έλλειψης σύγχρονης τεχνολογίας», τονίστηκε χτες. Οπως είπαν οι ογκολόγοι, η υψηλή τεχνολογία στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εξασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια για τα παιδιά, μειώνοντας και προλαμβάνοντας τις σοβαρότατες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά η ακτινοθεραπεία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Εφυγε η αστυνομία, παρέμεινε η απέλαση

Καθοριστική η παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Αποχώρησαν χτες οι αστυνομικοί που φρουρούσαν νεαρό Αλγερινής καταγωγής που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», βαριά τραυματισμένος μετά από εγχείρηση στο κεφάλι. Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των εργαζομένων και της διοίκησης του νοσοκομείου και ύστερα από παρέμβαση της αλγερινής πρεσβείας στην οποία απευθύνθηκε το ΠΑΜΕ, σταμάτησε η απαράδεκτη φρούρηση του ασθενή, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να απειλείται με απέλαση.

Οι αστυνομικοί που φρουρούσαν το νεαρό μετανάστη αποχώρησαν χτες από το νοσοκομείο, αφήνοντας όμως στο θάλαμο του ασθενή έγγραφο για την απέλασή του. Το έγγραφο του Τμήματος Απελάσεων της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρει συγκεκριμένα: «Σήμερα, 3.4.2008 και ώρα 11:00 αφέθηκε ελεύθερος δυνάμει της ανωτέρω αποφάσεως με την οποία του χορηγήθηκε προθεσμία 30 ημερών προκειμένου αναχωρήσει μόνος του από τη χώρα στη χώρα του ή σε χώρα της αρεσκείας του, με τον περιοριστικό όρο της μη διαμονής του στους Νομούς Αχαΐας και Θεσπρωτίας. Η ως άνω απόφαση απέλασης θα εκτελεστεί εάν ο αλλοδαπός δεν αναχωρήσει εντός της ταχθείσης προθεσμίας».

Κι ενώ εξακολουθεί να κρέμεται από πάνω του η απειλή της απέλασης, ο νεαρός μετανάστης που νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική, δίνει σκληρή μάχη για να επανέλθει. Χτες, οι νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτής του νοσοκομείου που προσπάθησαν να βοηθήσουν το μετανάστη να σταθεί στα πόδια διαπίστωσαν ότι έχει μυϊκή αδυναμία, ενώ έκανε και επιληπτική κρίση. Οι εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου εκτιμούν ότι ο ασθενής δε θα έχει αναρρώσει σε ένα μήνα και εκφράζουν φόβους ότι με τη λήξη της προθεσμίας που του έχει δοθεί να φύγει απ' τη χώρα, θα μεταφερθεί με φορείο στο αεροπλάνο προκειμένου να απελαθεί στη χώρα του!

Βλέπει καράβια η κυβέρνηση...

Η πολιτική της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισιτηρίων και στην κατάργηση δρομολογίων, όπως στην περίπτωση της Ικαρίας, αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.

Παρά την πραγματικότητα που βιώνουν οι αποκλεισμένοι κάτοικοι, ο αρμόδιος υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ο Αγιος Κήρυκος και οι Φούρνοι δεν έχουν μείνει ποτέ από πλοίο! Είπε ότι για το επιδοτούμενο δρομολόγιο, το πλοίο που παρουσιάστηκε δεν είχε πιστοποιητικό ασφαλείας και αμέσως το υπουργείο δρομολόγησε άλλο πλοίο που κάνει το δρομολόγιο για τον Α. Κήρυκο και τους Φούρνους, ενώ δρομολογήθηκε ένα ακόμα ειδικά για τους Φούρνους. Κατά τον Π. Καμμένο, η Ικαρία έχει 14 δρομολόγια κάθε βδομάδα από τον Πειραιά προς τη Σάμο.

Η Ε. Μελά τόνισε ότι όλα τα στοιχεία από τους δήμους και τους μαζικούς φορείς της Ικαρίας ανασκευάζουν τους ισχυρισμούς του υφυπουργού, αφού η Ικαρία εδώ και ένα μήνα έχει ερημώσει. Κατήγγειλε ότι ειδικά τους χειμερινούς μήνες ένας κάτοικος των Φούρνων χρειάζεται δύο ολόκληρες μέρες για να φτάσει στον Πειραιά. Η βουλευτής είπε ότι τα δύο δρομολόγια δεν επαρκούν, αφού δε λειτουργεί σε καθημερινή βάση η σύνδεσή τους με τον Πειραιά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Φόρο τιμής στους 6 εργάτες της «Σωληνουργίας Κορίνθου», πέντε χρόνια μετά το εργοδοτικό έγκλημα, αποτίει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ, σήμερα στις 6 μ.μ. έξω από το εργοστάσιο και στις 6.30 μ.μ. στα Περιβολάκια.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σε νέα 24ωρη απεργία και πορεία στα δικαστήρια (10 π.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εκείνη την ώρα θα εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης της Τράπεζας για να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Την προσπάθεια των τραπεζιτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

ΟΤΕ: Νέα συγκέντρωση έκαναν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ στο υπουργείο Οικονομίας όπου έγινε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου. Από την επόμενη Δευτέρα ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

ΕΛΤΑ: Προσφυγή κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ομοσπονδία Εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου για τις ΔΕΚΟ και στα ΕΛΤΑ.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Επίσχεση εργασίας ξεκινούν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Θριάσιου Νοσοκομείου από τις 7 Απρίλη, με κύριο αίτημα την πληρωμή εφημεριών των τελευταίων πέντε μηνών. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των γιατρών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ: Μαζική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της ΟΛΠ ΑΕ. Την ίδια στιγμή στο Ναυτικό Εφετείο εκδικαζόταν η έφεση που κατέθεσε ο ΟΛΠ ΑΕ, απαιτώντας να «εξαφανιστεί» η αθωωτική πρωτόδικη απόφαση.

ΣΠΡΙΝΤΕΡ: Στην τρομοκρατία καταφεύγει η «ΣΠΡΙΝΤΕΡ», για να «χτυπήσει» τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, που μαζί με το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου ακύρωσαν πρόσφατα την απόλυση εργαζόμενης (σε υποκατάστημα στο Γιόφυρο Ηρακλείου), που είχε γίνει μετά την απεργία της 12ης Δεκέμβρη. Η εργοδοσία αρνήθηκε πάλι την επαναπρόσληψη της υπαλλήλου, ενώ σε προχτεσινή κινητοποίηση του σωματείου απείλησε συνδικαλιστές με μηνύσεις.

ΤΡΑΜ ΑΕ: Σήμερα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο σωματείων του κλάδου, με σκοπό να κηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη βδομάδα, με αίτημα να ανακληθεί η απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης της «Τραμ ΑΕ» να απολυθούν δύο εργαζόμενοι στο τραμ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ: Καθημερινά μέχρι και τις 9 Απρίλη θα μπορούν να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εκλογές διεξάγονται στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια) από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Παράλληλα κάλπη στήνεται σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας και σε περιοχές όπου ζουν και δουλεύουν εργαζόμενοι του κλάδου. Σήμερα η κάλπη θα στηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: Στον «αέρα» βρίσκονται οι 60 εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας - Στέγασης που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς εδώ και τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Αν και εδώ και ένα χρόνο οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ συνέστησαν στους εργαζόμενους να κάνουν αιτήσεις μετάταξης σε υπηρεσίες του υπουργείου, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία απάντηση.

Νεκρός εργάτης σε λατομείο

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε χθες το μεσημέρι σε λατομείο στην περιοχή Κριτίρι του Τυρνάβου, στο οποίο σκοτώθηκε οδηγός μεγάλου φορτηγού τύπου «Τάμπερ», το οποίο ανατράπηκε φορτωμένο με πέτρες καταπλακώνοντας τον 42χρονο οδηγό Θοδωρή Ξανθόπουλο, πατέρα 2 παιδιών, από το Στεφανόβουνο Ελασσόνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ