ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» σε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ
  • «Ναι» στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας», στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο
  • Προϊδεάζει για συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που δε θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό

«Ναι σε όλα», από την «αντιπυραυλική ασπίδα» και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέχρι την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο, είπε ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το δειλό «βέτο» στην ονομασία της ΠΓΔΜ αφορά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια και όχι στην ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι, ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις επιθετικές αποφάσεις της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, ενώ άφησε να διαφανεί ότι μετά το δειλό «βέτο» προετοιμάζεται για το συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή πως απέφυγε πεισματικά, παρότι ερωτήθηκε δύο φορές, να δηλώσει ότι θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία της ΠΓΔΜ, επιμένοντας περισσότερο στη χρήση της «έναντι όλων». «Μιλούμε για κάτι το οποίο θα είναι erga omnes (σ.σ. έναντι όλων), θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλούμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία», απάντησε όταν του επισημάνθηκε ότι στις τελευταίες ομιλίες του δεν αναφέρει πως η σύνθετη ονομασία θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Το μήνυμα που θέλησε να στείλει χτες ήταν ότι «συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή αμοιβαίως και, από εκεί και πέρα, η στήριξη και προς το ΝΑΤΟ και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεδομένη».

Αμετανόητος για τη μέχρι τώρα στάση των ΗΠΑ αφενός έσπευσε να διακηρύξει ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και από την άλλη αποδέχτηκε ξανά τις αμερικανικές παρεμβάσεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ψελλίζοντας απλά ότι η πίεση πρέπει να στραφεί προς την άλλη πλευρά: «Αν όποιος σύμμαχος, εταίρος πιστεύει ότι μπορεί με την παρότρυνσή του κυρίως προς την πλευρά της FYROM να βοηθήσει, αυτό είναι ευπρόσδεκτο, δεν το αρνούμαστε», είπε, επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή «η επίσημη διαδικασία» είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Κατά τα λοιπά, δεν έκρυψε ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το «βέτο» του Βουκουρεστίου για να μεγαλώσει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί. Οταν ρωτήθηκε αν θα επιδιώξει να μεταφέρει στο εσωτερικό την «εθνική συναίνεση» που επιτεύχθηκε (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ) στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, και μάλιστα στα θέματα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής», κ.ο.κ., απάντησε ότι η κυβέρνηση πάντα «αναζητεί τον μέγιστο βαθμό συναίνεσης ή πάντως συνεννόησης σε όλα τα μεγάλα θέματα».

Αρχισαν τα «ανταλλάγματα»

Παράλληλα, φάνηκαν τα ανταλλάγματα που αρχίζει να δίνει η κυβέρνηση για την πρόσκαιρη αναβολή που εξασφάλισε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως η αποστολή επιπλέον στρατιωτικών και προσωπικού στο Αφγανιστάν, ενώ είπε «ναι» στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και πλειοδότησε για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα:

-- Ενίσχυση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. «Εμείς συμμετέχουμε, εξετάζουμε ίσως το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε εντονότερα, κυρίως στο επίπεδο της ανοικοδόμησης», είπε ομολογώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει «πολιτικό προσωπικό» για να ενισχύσει το ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν και επιπλέον στρατιώτες λέγοντας: «Για ευρύτερη και μάλιστα αριθμητικά μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια προοπτική»... Παραδέχτηκε ταυτόχρονα ότι «υπάρχει μια μόνιμη παρότρυνση του ΝΑΤΟ για μια πιο ποσοτικά μεγαλύτερη συμμετοχή».

Δυναμικό «παρών» δήλωσε και στην άλλη μεγάλη ΝΑΤΟική «επιχείρηση», στο Κόσσοβο, λέγοντας ότι «από την αποστολή αυτή είναι προφανές ότι η Ελλάδα δε θα μπορούσε να απουσιάζει».

-- «Ναι» στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Αν και δεν ανέφερε τίποτα εισαγωγικά, ο Κ. Καραμανλής άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση είναι «βαθιά χωμένη» στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» και μάλιστα στην επέκτασή της στα Βαλκάνια. Οταν ρωτήθηκε αν θα επεκταθεί η «αντιπυραυλική ασπίδα» στα Βαλκάνια και ποιος θα πληρώσει, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι δε θα ανησυχούσε στη βάση αυτών των ανησυχιών...

-- Διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα. Εξέφρασε την υποστήριξή του στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία και την Αλβανία, χαιρέτισε την αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Σερβία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Πλειοδότησε υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ουκρανία και Γεωργία, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της Ρωσίας. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει στο ΝΑΤΟ αν θα δεχθεί ή όχι νέα μέλη», είπε.

Την ίδια στιγμή χαιρέτισε, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τη ρωσική ετοιμότητα για συμβολή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν». Παράλληλα κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ ενάντια στην «τρομοκρατία»: «Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει. Ρωσία και ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν νέες πραγματικότητες, νέες απειλές - όπως οι ασύμμετρες απειλές - από κοινού», είπε.


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θέλει την Ελλάδα «όχημα» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Στηρίζοντας απόλυτα τους κυβερνητικούς χειρισμούς και δίνοντας τη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ στη συνέχιση της πολιτικής που παραδίδει τη «λύση» για την ονομασία της ΠΓΔΜ στις «ορέξεις» της ευρωατλαντικής συμμαχίας, υποδέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Σχολιάζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης «μη λύση - μη πρόσκληση», ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «στο Βουκουρέστι αποτρέψαμε μια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα», αλλά σημείωσε «πως ο στόχος δεν ήταν το βέτο, αλλά ήταν και είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ «χάραξε έγκαιρα και επέμεινε στην "κόκκινη γραμμή"», που, όπως υποστήριξε, «έγινε κτήμα του ελληνικού λαού και με τη στάση και τις πράξεις του ενδυνάμωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη φωνή της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού μετώπου».

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση επικαλούνται τη συγκρότηση «εθνικού μετώπου», επιχειρώντας να ενισχύσουν το αστικό ιδεολόγημα περί «εθνικής ομοψυχίας», όταν με τις πολιτικές του θέσεις εντάσσουν την Ελλάδα στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, θέτοντας σε κινδύνους τη χώρα και το λαό. Οπως ακριβώς έπραξε και η ΝΔ στο Βουκουρέστι με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, αφού πίσω από το διαδικαστικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για το όνομα, συντάχθηκε με όλες τις επιθετικές αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, επιχείρησε χτες, στέλνοντας ένα παραπλανητικό μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ, να ταυτίσει το «κοινό μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή» ανάμεσα στους δυο λαούς με την κοινή ευρωατλαντική τους πορεία! Η Ελλάδα, ανέφερε, «επιθυμεί τη συνεννόηση και επιθυμεί να είναι ακόμα και το όχημα για την ένταξη της γείτονός μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακριβώς όπως πράξαμε και για την ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών σε αυτούς τους Οργανισμούς»... Αφού έδωσε τα διαπιστευτήριά του στη συμμαχία, αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρέπει να συνεχιστούν».


Ρωσική στήριξη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν

Παραχωρείται χερσαία οδός επί του ρωσικού εδάφους για την προώθηση εφοδίων στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής

Στήριξη στο ιμπεριαλιστικό μέτωπο του Αφγανιστάν δίνει η Ρωσία, παρά τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στα άλλα μέτωπα. Κατά τις συναντήσεις που είχαν στα περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπους και τους άλλους ΝΑΤΟικούς ηγέτες, έδωσαν έμφαση σε αυτά που τους... ενώνουν παρά στα ζητήματα που προκαλούν προστριβές.

Ετσι προέκυψε συμφωνία ΝΑΤΟ και Ρωσίας σχετικά με τη διέλευση, μέσω χερσαίας οδού, υλικού που προορίζεται για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, η συμφωνία υπογράφτηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Συνόδου στο Βουκουρέστι. Οπως διευκρίνισε, η συμφωνία αφορά τη σιδηροδρομική μεταφορά, μέσω του ρωσικού εδάφους, μη στρατιωτικού υλικού, ειδών διατροφής, ανταλλακτικών, καυσίμων και μεταγωγικών οχημάτων και επισήμανε ότι «δεν αναμένεται καμία συγκεκριμένη απόφαση» για την αεροπορική μεταφορά, ούτε καμία άλλη συμφωνία συνεργασίας.

Στο μεταξύ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, αναφερόμενος στις αποχαιρετιστήριες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, τις χαρακτήρισε θετικές, χωρίς όμως σημαντικές εξελίξεις στις διενέξεις των δύο πλευρών. Ικανοποιημένος δήλωσε από πλευράς του και ο Β. Πούτιν, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα πως τα συμμαχικά σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης προς Ουκρανία και Γεωργία θα εκληφθούν από τη Ρωσία ως «άμεση απειλή». Ως προς το «αγκάθι» της επέκτασης της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Τσεχία και Πολωνία, ο Β. Πούτιν κράτησε στη συνέντευξη Τύπου ήπια γραμμή, λέγοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ακούστηκαν οι ρωσικές ανησυχίες και ο διάλογος θα συνεχιστεί και κατέληξε με την προτροπή... «ας γίνουμε φίλοι, παιδιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ