ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επιδρομές και αποκλεισμός

Από το προχτεσινό μακελειό στη Γάζα. Στο βάθος διακρίνεται το όχημα όπου μετέβαινε ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης

Associated Press

Από το προχτεσινό μακελειό στη Γάζα. Στο βάθος διακρίνεται το όχημα όπου μετέβαινε ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με «πλήγματα παντού και με οποιονδήποτε τρόπο» απείλησε, χτες, η «Χαμάς» ν' απαντήσει στις πολύνεκρες ισραηλινές επιδρομές της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χτες αντηχούσε ο θρήνος για τα θύματα, ενώ σε διαδήλωση, από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, μετατράπηκε η κηδεία του 23χρονου εικονολήπτη του «Ρόιτερς», που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν, ούτε χτες, οι αιματηρές επιθέσεις. Νωρίς το πρωί, μονάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό Καμπάτιγιε, στην Τζενίν της Δ. Οχθης, όπου δολοφόνησε τον τοπικό ηγέτη της «Τζιχάντ» και έναν 16χρονο περαστικό.

Αργότερα το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν Παλαιστίνιο μαχητή και τραυμάτισε έναν δεύτερο ενώ πραγματοποιούσαν επίθεση στο μεθοριακό φυλάκιο Κέρεμ Σαλόμ, από όπου εισάγεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η «Χαμάς», αν και αποδέχεται την παροχή της, έχει χαρακτηρίσει «σύμβολα εξευτελισμού» τα φυλάκια από όπου εισάγεται.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μααρίβ», υποστήριξε ότι η «Χαμάς» ευθύνεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και «θα πληρώσει το τίμημα, γιατί εκεί διεξάγεται πόλεμος με την τρομοκρατία». Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό και τα παλαιστινιακά εδάφη αποκλείστηκαν ενόψει της έναρξης, το Σάββατο, των εβδομαδιαίων εορτασμών για το εβραϊκό Πάσχα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε τις απώλειες αμάχων και συνέστησε αυτοσυγκράτηση στη γνωστή γραμμή των «ίσων αποστάσεων», ενώ «ανησυχία» εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ισραηλινή στάση και κήρυξε τη χτεσινή ως «ημέρα Πένθους», ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς, από τη Μόσχα, υπογράμμισε την ανάγκη «τάχιστης επίτευξης συνολικής ειρήνης». Παράλληλα, εκπρόσωποι του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (Ρωσία - ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΕΕ) συναντιούνταν στο Αμμάν για να συζητήσουν τη διεξαγωγή νέας διεθνούς συνόδου, τον Ιούνη, στη Μόσχα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος από καμικάζι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λουτρό αίματος προκάλεσε καμικάζι που ανατινάχτηκε σε νεκρώσιμη τελετή, κοντά στην Μπαακούμπα, στο βόρειο Ιράκ. Ο καμικάζι εισήλθε στο χώρο της κηδείας δύο αδελφών που ήταν μέλη του τοπικού παραρτήματος του «Συμβουλίου Αφύπνισης», το οποίο αποτελείται από σουνίτες και έχει στραφεί κατά της «αλ Κάιντα» συνεργαζόμενο και με τους κατοχικούς, και εξερράγη σκοτώνοντας τουλάχιστον 51 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 50.

Τα δύο αδέλφια είχαν δολοφονηθεί την προηγούμενη ημέρα. Αλλα δύο μέλη του «Συμβουλίου Αφύπνισης» δολοφονήθηκαν, χτες, από ενόπλους στη Βαγδάτη. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται να υποσκάψουν τις κατοχικές διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση στις σουνιτικές περιοχές έχει πλέον τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Εντούτοις, και χτες, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων υποστήριζε ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν, με μικρότερη ένταση, οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών και κατοχικών στρατευμάτων με σιίτες ενόπλους στο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Αμερικανικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επιδρομή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πολίτες και να τραυματιστούν έξι, μεταξύ αυτών ένα 9χρονο αγοράκι. Το απόγευμα, όλμοι εκτοξεύτηκαν κατά της Πράσινης Ζώνης αλλά τελικά έπληξαν περαστικούς, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δύο.

Τέλος, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό της, Μανουσέρ Μοτακί, στο πλαίσιο της συνάντησης των γειτονικών, στο Ιράκ, χωρών, την επόμενη βδομάδα στο Κουβέιτ. Η Ράις υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει λόγος όσο το Ιράν δε συνεισφέρει στην ηρεμία του Ιράκ υποστηρίζοντας ενόπλους».

«Παιχνίδια» από την ΕΕ και αγώνες ενάντια στην πείνα

Κινητοποιήσεις στη Νότια Αφρική

Προειδοποίηση εν είδη απειλής ήταν η απάντηση της ΕΕ, διά του Επιτρόπου Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, απέναντι στα μέτρα των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων και επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν - εν μέρει - με απαγόρευση ή ελάττωση των εξαγωγών και αύξηση των φόρων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος στην «προειδοποίησή» του, αυτά συντελούν στη δημιουργία μίας «φενάκης επάρκειας τροφίμων», ενώ κάλεσε τους παραγωγούς τροφίμων να μην καταφύγουν σε προστατευτική συσπείρωση».

Κατά τον Π. Μάντελσον τέτοιες κινήσεις δεν έχουν οικονομικό και αναπτυξιακό νόημα», χωρίς ωστόσο ο ίδιος να κομίζει εναλλακτικές λύσεις ή να κάνει έστω και στοιχειώδη αναφορά στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση...

Διαδηλώσεις στο Γιοχάνεσμπουργκ

Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στη χτεσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας σε τρόφιμα και ενέργεια που διοργάνωσε το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (COSATU) στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητα για όλους» φώναζαν οι Νοτιοαφρικανοί διαδηλωτές που πέρασαν έξω από τα γραφεία της νοτιοαφρικανικής εταιρείας ηλεκτρισμού «Eskom» απαιτώντας να μην πληρώσουν οι εργάτες και οι φτωχοί το κόστος των συνεχιζόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Ο γγ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπλέιντ Ντζιμάντε, που ήταν παρών στην κινητοποίηση, καταχειροκροτήθηκε όταν υπογράμμισε: «Είμαστε θυμωμένοι. Για πολύ καιρό υποφέρουμε από χαμηλούς μισθούς. Τώρα, μας τρώει τα χρήματά μας και η ακρίβεια. Είμαστε στο σκοτάδι εξαιτίας της κυβερνητικής αποτυχίας. Εργάτες και φτωχοί δεν πρέπει να πληρώσουν για λάθη που δεν έκαναν».

To ίδιο 24ωρο, άλλες αφρικανικές χώρες διαπίστωναν την κλιμακούμενη κρίση απ' την ακρίβεια... Στην Τανζανία ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωνε ότι η χώρα κινδυνεύει με ελλείψεις σε δημητριακά επειδή απέτυχε να εισαγάγει τους περίπου 300.000 τόνους που χρειάζεται για να έχει επαρκή αποθέματα. Στη Λιβερία, η πρόεδρος Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ διαπίστωσε ότι η κυβέρνησή της δεν μπορεί να ελέγξει τις δραματικές επιπτώσεις της ακρίβειας των τροφίμων που χαρακτήρισε «διεθνές πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, έδωσε τη δική του εκδοχή για το επισιτιστικό πρόβλημα, λέγοντας ότι δεν ευθύνεται για αυτό η παραγωγή βιοκαυσίμων από σιτηρά, με δεδομένα τα τεράστια συμβόλαια που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο παράγοντας αυτός που επηρεάζει την κατάσταση δεν μπορεί να ιδωθεί παρά μόνο σε σχέση με τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που εφαρμόζονται και απομυζούν τους λαούς σε όλο τον κόσμο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δολοφονίες Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με αγανάκτηση τις δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, την Τετάρτη 16 Απρίλη, που στοίχισαν τη ζωή 20 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και 5 παιδιών. Από το Μάρτη πάνω από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και οι περισσότεροι είναι άμαχοι και μικρά παιδιά.

Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού είναι ωμά εγκλήματα κατά του συνόλου του παλαιστινιακού λαού. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στηρίζει με όλα τα μέσα την ισραηλινή επιθετικότητα και τα εγκλήματα που διαπράττει. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξισώνεται ο θύτης με το θύμα ή με την πολιτική των δήθεν "ίσων αποστάσεων". Η στάση αυτή χαρακτηρίζει τις περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και τις πολιτικές κομματικές ομάδες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Υπόλογη είναι και η ελληνική κυβέρνηση, που επικαλούμενη την ΕΕ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού στην αντίστασή του κατά της βαρβαρότητας του ισραηλινού στρατού κατοχής και υποστηρίζει το δικαίωμα να αποκτήσει ο παλαιστινιακός λαός την ανεξαρτησία του και το δικό του κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καλεί το λαό μας να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, καταδικάζοντας αποφασιστικά την επιθετική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στρέφονται κατά όλων των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ