ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Σπουδαία γέννα... πριν 99 χρόνια

H Ερη Ρίτσου, η μοναχοκόρη του «Ποιητή της Ρωμιοσύνης» -χαρακτηρισμό του που κάποιοι, μετά το θάνατό του, επιδιώκουν να ξεχαστεί - και οι εκδόσεις «Κέδρος» διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση, με αφορμή τα 99 χρόνια από τη γέννηση του Γ. Ρίτσου. Η εκδήλωση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) στις 30/4 (8 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη.

Για τον Γιάννη Ρίτσο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Γιατρομανωλάκης, Χρύσα Προκοπάκη, Θάνος Μικρούτσικος. Ποιήματά του θα διαβάσουν οι: Αλέκα Παΐζη, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ερη Ρίτσου. Η βραδιά πλαισιώνεται από μελοποιημένα ποιήματά του: Η Γιοβάννα ερμηνεύει συνθέσεις του Σπύρου Μεντή, συνοδευόμενη από τον Χρήστο Κουμούση (πιάνο). Ο Σωτήρης Σακελλαρόπουλος συμμετέχει στα «Παιχνίδια του ουρανού και του νερού». Ο Χρήστος Λεοντής και οι τραγουδιστές Μαρία Σουλτάτου και Παντελής Μπούσαλης θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το «Καπνισμένο τσουκάλι». Ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο και ο Κώστας Θωμαΐδης θα ερμηνεύσουν τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος».

Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianosradio.gr. Χορηγία Επικοινωνίας: «902 Αριστερά στα FM» και «902 ΤV».

Τα προβλήματα της τέχνης

Αρχισε χτες το Συνέδριο «Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος», στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Τι ορίζεται ως «σύγχρονη τέχνη»; Πρόκειται για ένα χρονικό προσδιορισμό, ή είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα έργων με κοινά χαρακτηριστικά; Ποια τα πεδία ανάπτυξης και οι εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης; Ποια η σχέση της με το δημόσιο χώρο;... Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία τίθενται προς συζήτηση και διερεύνηση στο τετραήμερο συνέδριο «Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος», που ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Μία ακόμα σημαντική διοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και συγκεντρώνει εικαστικούς καλλιτέχνες, ιστορικούς της τέχνης, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους.

Προλογίζοντας η πρόεδρος του ΕΕΤΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, στάθηκε στο σκοπό της διοργάνωσης, «να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος για τα προβλήματα της τέχνης, το χαρακτήρα της, τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν», τονίζοντας την πάγια θέση του ΕΕΤΕ και τη διεκδίκησή του «να γίνονται δημόσιοι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί που θα δίνουν το δικαίωμα σε κάθε καλλιτέχνη στην άμιλλα». Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Στεφάνου.

ΚΚΕ: Στο πλευρό των καλλιτεχνών υπερασπιζόμαστε το λαϊκό δικαίωμα στον πολιτισμό

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε ο Γιάννης Σκαρπερός, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Πολλοί δημιουργοί σήμερα είναι υποταγμένοι στους εργολάβους και τα μονοπώλια. Πολεοδομία, αρχιτεκτονική, διακόσμηση και ντιζάιν είναι υποταγμένα στα εργολαβικά καρτέλ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία στέκονται εχθρικά απέναντι στις πραγματικές αρχές, στις διαδικασίες ανάπτυξης της τέχνης και ιδιαίτερα στον κοινωνικό της ρόλο. Υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της ουσίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Να μην υποταχθούν οι καλλιτέχνες στις διαθέσεις των μονοπωλίων της ΕΕ. Η τέχνη για μας δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι διακόσμηση. Για το ΚΚΕ η τέχνη διαμορφώνει τα αισθητικά αξιολογικά μας κριτήρια, την ηθική μας στάση απέναντι στο δημόσιο χώρο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα είναι μαζί με τους καλλιτέχνες για την προάσπιση των όρων της καλλιτεχνικής δημιουργίας απέναντι σ' όλους τους μηχανισμούς υποταγής. Είμαστε μαζί με το λαό υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά του για ψωμί, πολιτισμό, τέχνη».

Στη χτεσινή συνεδρίαση παρουσίασαν εισηγήσεις οι: Εμμ. Μαυρομμάτης, Σταύρος Σταυρίδης, Μιχ. Παπαδάκης, Heinich N., Ειρήνη Μίχα, Βαγγ. Δημητρέας, Αλκμήνη Νικολαΐδου, Ιούλη Ράπτη και Νίκος Χατζηνικολάου. Ακόμη παραβρέθηκαν οι Ν. Ράγιου (ΝΔ), Μ. Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), Α. Φιλίνη (ΣΥΝ) και εκπρόσωποι ιδρυμάτων και σχολών της Ελλάδας. Οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα (4 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Το καλοκαίρι του Εθνικού Θεάτρου

«Βάτραχοι»
«Βάτραχοι»
Το Εθνικό Θέατρο προγραμματίζει για το καλοκαίρι παραστάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις όχι μόνο στην Επίδαυρο, στην Αθήνα, αλλά και πανελλαδικά και στο εξωτερικό. «Οι ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης», του Εντεν φον Χόρβατ, παρουσιάζονται σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνικά - κοστούμια: Herbert Murauer. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Παίζουν: Ολγα Δαμάνη, Νίκος Κουρής, Αλέκα Παΐζη, Γιώργος Γλάστρας, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Ημελλος, Γιώργος Τζαβάρας, Θεμιστοκλής Πάνου, κ.ά.

Με δύο παραστάσεις συμμετέχει στα Επιδαύρια (θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο): Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε διασκευή - σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη θα παρουσιαστούν στις 11, 12/7 στην Επίδαυρο, αμέσως μετά την πρεμιέρα τους στο θέατρο «Φρύνιχος» στους Δελφούς (4/7). Μετάφραση Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιώργος Μαρίνος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δήμητρα Ματσούκα, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, κ.ά.

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί τη δεύτερη, δίπτυχη, παράσταση: «ΟΙΔΙΠΟΥΣ Τύραννος - Επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε ενιαία παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 8, 9/8 στην Επίδαυρο. Μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη - Ρούλας Πατεράκη. Διασκευή Ρούλας Πατεράκη. Σκηνικά Εύας Μανιδάκη. Κοστούμια Αγγελου Μέντη. Μουσική Δημήτρη Καμαρωτού. Παίζουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πιατάς, Μάνος Βακούσης, Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.

«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου», του Βασίλη Μαυρογεωργίου, θα παιχτεί για όλα τα παιδιά, ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Εθνικού Θεάτρου, η 9η Θερινή Ακαδημία με τίτλο «Αναχρονισμοί» θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία (29/6 - 11/7).

Ο αισχυλικός «Προμηθέας δεσμώτης», που ήδη παρουσιάστηκε σε Αθήνα, Χονγκ Κονγκ και Γερμανία, ταξιδεύει στο Πεκίνο για το «Ετος Ελλάδας» στην Κίνα (18, 19/9). Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Σκηνικά Ερσης Δρίνη. Κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου. Παίζουν: Νίκος Αρβανίτης, Λυδία Φωτοπούλου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου.

Αρχαιρεσίες στο ΣΕΗ

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια έχει τη Μ. Δευτέρα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Η ψηφοφορία θα γίνει στα γραφεία του ΣΕΗ στην Αθήνα (Κάνιγγος 33), στο ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη και στις έδρες όσων ΔΗΠΕΘΕ θα λειτουργούν. Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ψηφίσει κανείς είναι να προσκομίσει βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ (έστω κι αν δεν είναι θεωρημένο), αστυνομική ταυτότητα και την επαγγελματική ταυτότητα του ΣΕΗ.

Γιορτή του πιάνου

Με τη «Μεγάλη Κυριακή των πλήκτρων» ολοκληρώνονται (20/4) οι «Ημέρες Πιάνου», στο Μέγαρο Μουσικής. Το αφιέρωμα στο «βασιλιά» των μουσικών οργάνων, που ξεκίνησε στις 2/4, κλείνει με ολοήμερη γιορτή, με συναυλίες, παρουσιάσεις και πολλές δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, το κοινό θα παρακολουθήσει «ιερά τέρατα» των πλήκτρων να ερμηνεύουν έργα σε ένα πιάνο που «παίζει μόνο του», ενώ ο τρόπος λειτουργίας και η εξέλιξη του πιάνου θα αναδειχτούν με ένα Εργαστήρι και μια μικρή Εκθεση Πιάνου. Το συναυλιακό μέρος ξεκινά (11.30 π.μ.) με τη συναυλία «Ιστορία των πλήκτρων, που απέκτησαν piano και forte», στην οποία συμμετέχουν οι Γιάννης Βακαρέλης, Μέλβιν Ταν, Θανάσης Αποστολόπουλος, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Παρουσίαση: Εφη Αβέρωφ - Μιχαηλίδου. Ακολουθούν: 5 μ.μ., ρεσιτάλ του διάσημου φορτεπιανίστα Μέλβιν Ταν. 6 μ.μ. ρεσιτάλ του μεγάλου βιρτουόζου Κυπριανού Κατσαρή. 7 μ.μ., ο Αρης Γαρουφαλής θα ερμηνεύσει ό,τι ζητήσει το κοινό, σε ρεσιτάλ με τον εύγλωττο τίτλο «Πιάνο... "la carte"». 8.30 μ.μ., συναυλία των μελλοντικών διεθνών αστέρων του πιάνου, Φρανκ Μπραλέι, Αλεξέι Βολοντίν και Αγιάκο Ουεχάρα, συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, σε διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή.

Παραστάσεις - «Σύστημα Αθήνα»

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού του υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνει (14-18/5) το «Σύστημα Αθήνα», θεσμό που επιδιώκει την επικοινωνία της ελληνικής με τη διεθνή θεατρική δημιουργία. Φέτος ο θεσμός θα παρουσιάσει επιλεγμένες παραστάσεις της χειμερινής περιόδου 2007-2008, σε εκπροσώπους ξένων θεάτρων και θεατρικών φεστιβάλ.

Την επιτροπή επιλογής των παραστάσεων αποτελούν οι: Ιωαννίδης Γρηγόρης, Καββαθάς Διονύσης, Καλτάκη Ματίνα, Καμαρωτός Δημήτρης, Κατερίνα Κοσκινά, Πασχάλης Στρατής, Πατσαλίδης Σάββας, Πετάση Ελένη, Τσατσούλης Δημήτρης, Τσεκούρα-Ευθυμίου Ντένη.

Οι παραστάσεις (βασικές και αναπληρωματικές) που επιλέχθηκαν είναι οι εξής (αλφαβητικά): «Αηδίασμα», «Αίμα κακό», «ΑΩ», «Βυσσινόκηπος», «Ενας στους δέκα », «Ερωτευμένη νεκρή», «Η ήμερη», «Θείος Βάνιας», «Less», «Λεωφορείο ο Πόθος», «Λιωμένο βούτυρο», «Μεταμορφώσεις», «Mademoiselle Julie», «Νεκρή φύση σε χαντάκι», «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος», «Ορλάντο», «Ποιος είναι ο κύριος Κέλερμαν και γιατί λέει όλα αυτά τα βρωμερά πράγματα για μένα;», «Πλαστελίνη», «Στάλιν, μια συζήτηση για το ελληνικό θέατρο», «Στο βυθό».

Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), στις 23/4 (12.30μμ), ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) διοργανώνει συζήτηση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, με θέμα «Πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή». Συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιώργος Ξενάριος, και οι νομικοί σύμβουλοι της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών και του ΟΣΔΕΛ, Δημήτρης Σπυρόπουλος και Ζάννος Γεωργαντρέας, αντίστοιχα. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ