ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιματοκύλισμα από τον αιθιοπικό στρατό

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-Χωρίς τέλος φαίνεται το αιματοκύλισμα που προκαλεί η αμερικανο-αιθιοπική στρατιωτική επέμβαση στη Σομαλία. Στη διάρκεια βομβαρδισμών πυκνοκατοικημένων προαστίων νοτίως και βορείως της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, από αιθιοπικά στρατεύματα και στη διάρκεια μετέπειτα συγκρούσεων με ισλαμιστές και αντικατοχικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά τουλάχιστον 200 άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων του ΟΗΕ, το νέο μακελειό στις γειτονιές της σομαλικής πρωτεύουσας ξεκίνησε όταν οι ξένες κατοχικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισέρθουν σε προάστια του Μογκαντίσου που δεν ήλεγχαν.

Οι αιματηρές συγκρούσεις προκάλεσαν χτες κύματα εκατοντάδων προσφύγων που άρχισαν να εγκαταλείπουν τα ερειπωμένα (απ' τα αιθιοπικά πυρά των αιθιοπικών τανκς) σπίτια τους πεζοί ή σε κάρα...

Το ίδιο 24ωρο, η Αιθιοπία ανακοίνωσε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ (το οποίο φιλοξενεί την κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού για τις κατοχικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ...). Η κατηγορία; Πως το Κατάρ «βλάπτει την εθνική ασφάλεια της Αιθιοπίας» και συνιστά «μείζονα πηγή αποσταθεροποίησης βοηθώντας την τρομοκρατία στη Σομαλία αλλά και ευρύτερα στο Κέρας της Αφρικής».

Το Κατάρ, που δεν έχει πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα αλλά στην Ασμάρα της γειτονικής Ερυθραίας, δεν αντέδρασε άμεσα.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Στην Προεδρία ο Φερνάντο Λούγκο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Παραγουάης

Associated Press

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Παραγουάης
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

«Τέλος εποχής» για το Κόμμα Κολοράδο και την κυριαρχία του από το 1947, έβαλε στην Παραγουάη ο πρώην επίσκοπος Φερνάντο Λούγκο, κερδίζοντας με διαφορά τουλάχιστον 10% τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Λούγκο υποψήφιος της «Πατριωτικής Συμμαχίας για την Αλλαγή» (APC) συγκέντρωσε το 40,82%, έναντι 30,72% της Μπλάνκα Οβελάρ της επίσημης υποψηφίου των «Κολοράδος», ενώ ο προερχόμενος επίσης από το «Κολοράδο» στρατηγός ε.α. Λίνο Οβιέδο 21,98%.

Ο Λούγκο, που έγινε γνωστός ως «Επίσκοπος των φτωχών», ωστόσω δε θεωρεί τον εαυτό του «αριστερό», μιλώντας σε οπαδούς μετά τη νίκη, σημείωσε: «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι και εκείνοι που είναι ταπεινοί μπορούν να κερδίσουν... τη Δημοκρατία θα την οικοδομήσουμε μαζί». Επίσης, αναφερόμενος στο τερματισμό της «βασιλείας» των «Κολοράδος», που σημαδεύτηκε κυρίως από τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατηγού Αλφρέντο Στρέσνερ από το 1954 έως το 1989, έκανε λόγο για «νίκη υπέρ της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας».

Οσοι στήριξαν τον Λούγκο, η μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών, των ακτημόνων, των αγροτών θα αναμένουν σύντομα δείγμα γραφής και κατά πόσον είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις (ανάμεσά τους την αγροτική μεταρρύθμιση) και να αλλάξει τη χώρα των 6,5 εκατ. κατοίκων που μαστίζεται από τη φτώχεια και τη διαφθορά. Το 43% ζει στην απόλυτη φτώχεια, 400.000 οικογένειες είναι ακτήμονες και το 80% των εδαφών κατέχονται από το 2% του πληθυσμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δύο μέλη του ακροδεξιού κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, που συμμετέχει στη φιλοαμερικανική κυβέρνηση Σινιόρα, σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν από αγνώστους ενόπλους κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων νέων γραφείων του κόμματος στην πόλη Ζάχλε, την Κυριακή. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στην Καμπούλ έφτασε χτες για 24ωρη επίσκεψη ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα, προκειμένου να συζητήσει με τις αφγανικές αρχές κυρίως την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου δωρητών στο Παρίσι στις 12 Ιουνίου.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Συμφωνία με την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παροχή τεχνολογικής και επιστημονικής στήριξης στην προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για «πολιτικούς σκοπούς» υπέγραψε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σε αντίθεση με τη στάση που οι ΗΠΑ τηρούν, για το ίδιο θέμα, απέναντι στο Ιράν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα για να αντιμετωπιστεί η πιστωτική κρίση στη χώρα. Θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανταλλάξουν τίτλους διασφαλισμένους σε ενυπόθηκα δάνεια, με κυβερνητικά ομόλογα ύψους 50 δισ. στερλινών (πάνω από 60 δισ. ευρώ). Το ζήτημα αυτό κρατικής παρέμβασης θα γίνει αντικείμενο συζήτησης με την ΕΕ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η πρώην γερουσιαστής, Γίντις Μεδίνα, παραδέχτηκε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελ Τιέμπο» ότι «εξαγοράστηκε» ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος για να εξασφαλιστεί η επανεκλογή στην προεδρία του Αλβαρο Ουρίμπε.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Την έναρξη αστικής και ποινικής έρευνας διέταξε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ για τις πυρκαγιές, ο καπνός των οποίων προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Μπουένος Αϊρες. Οι φωτιές αποδόθηκαν σε παραγωγούς σόγιας και κτηνοτρόφους, αναφέροντας ότι τις έβαλαν για να καθαρίσουν τα χωράφια και ξέφυγαν από τον έλεγχο.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Ν. Κορέα ετοιμάζεται να σφαγιάσει αριθμό ρεκόρ 5,3 εκατ. πουλερικών, μετά τον εντοπισμό του 17ου κρούσματος της γρίπης των πτηνών μέσα σε τρεις βδομάδες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία θα πρέπει να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης πριν τις γενικές εκλογές της 11ης Μάη δήλωσε χτες ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν. Το ίδιο 24ωρο απ' το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ σημειωνόταν πως η αποστολή του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στην περιοχή ως είχε, αλλά με «πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο» έπειτα απ' την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Αυτονομιστές στο Δέλτα του Νίγηρα επανέλαβαν χτες τις επιθέσεις τους κατά των πετρελαϊκών πολυεθνικών στην περιοχή, κάνοντας σαμποτάζ σε δίκτυο πετρελαιαγωγών. Παράλληλα η «SHELL» ανακοίνωσε σημαντική μείωση της ημερήσιας παραγωγής των περίπου 170.000 βαρελιών αργού πετρελαίου στο διάστημα Απρίλης - Μάης.

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο κατέρριψε την Κυριακή μη οπλισμένο και μη επανδρωμένο αναγνωριστικό σκάφος της Γεωργίας το οποίο εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης υπεράνω γεωργιανού εδάφους, ανακοίνωσε χτες η πολεμική αεροπορία Γεωργίας. Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» επικαλέστηκε δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας, ο οποίος φέρεται να αρνείται κάθε ανάμειξη ρωσικών αεροσκαφών.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι νοσοκόμες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Σουηδίας μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εργαζομένους και τις κρατικές αρχές σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των μισθών.

ΚΙΝΑ
Εκστρατεία για το Θιβέτ

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκπαιδευτική οδηγία προς τους αξιωματούχους του Θιβέτ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να καταπολεμηθούν οι αποσχιστικές τάσεις και η υποστήριξη στον Δαλάι Λάμα, ξεκινάει η κυβέρνηση της Κίνας. Οπως υπογραμμίζει, οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και οι αυτονομιστικές απαιτήσεις που προβλήθηκαν είχαν ως υποκινητές την «κλίκα» του Δαλάι Λάμα, με στόχο την πρόκληση αναστάτωσης στις προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο μεταξύ το Σάββατο σε αρκετές κινεζικές πόλεις και ως επί το πλείστον έξω από γαλλικά καταστήματα - όπως το «Καρφούρ» - πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στις γαλλικές πρωτοβουλίες, που ζητούν την «ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ». Εγινε κάλεσμα για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Οι διαδηλωτές σημείωσαν ότι διαμαρτύρονταν ιδιαίτερα για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν κατά το πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας από το Παρίσι.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταστολή αγροτικών κινητοποιήσεων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ενας νεκρός και 14 τραυματίες, 4 εξ αυτών από αληθινά πυρά, εξαιτίας της φονικής καταστολής από την αστυνομία των κινητοποιήσεων των αγροτών στην επαρχία της Αντιόκια, ενάντια στην πολιτική αποψίλωσης των φυτειών κόκας, καθώς η επιβίωση των οικογενειών τους εξαρτάται από αυτήν την παραγωγή.

Η αιματηρή αστυνομική καταστολή εκδηλώθηκε όταν οι αγρότες κατά τις κινητοποιήσεις προσπάθησαν να αποκλείσουν κεντρικό δρόμο της περιοχής στήνοντας οδοφράγματα με οχήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούνται οι αγρότες και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατασταλτικές δυνάμεις. Δύο χρόνια τώρα, που ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε ανακοίνωσε το πρόγραμμα αποψίλωσης για την περιοχή, οι αγρότες ξεσηκώθηκαν καθώς δεν υπάρχουν δουλειές ούτε και η προοπτική επιβίωσής τους εάν γίνει η αλλαγή της χρήσης των φυτειών. Μόλις τον περασμένο Φλεβάρη σε ανάλογες κινητοποιήσεις αρκετοί αγρότες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ