Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Στην Προεδρία ο Φερνάντο Λούγκο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Παραγουάης

Associated Press

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Παραγουάης
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

«Τέλος εποχής» για το Κόμμα Κολοράδο και την κυριαρχία του από το 1947, έβαλε στην Παραγουάη ο πρώην επίσκοπος Φερνάντο Λούγκο, κερδίζοντας με διαφορά τουλάχιστον 10% τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Λούγκο υποψήφιος της «Πατριωτικής Συμμαχίας για την Αλλαγή» (APC) συγκέντρωσε το 40,82%, έναντι 30,72% της Μπλάνκα Οβελάρ της επίσημης υποψηφίου των «Κολοράδος», ενώ ο προερχόμενος επίσης από το «Κολοράδο» στρατηγός ε.α. Λίνο Οβιέδο 21,98%.

Ο Λούγκο, που έγινε γνωστός ως «Επίσκοπος των φτωχών», ωστόσω δε θεωρεί τον εαυτό του «αριστερό», μιλώντας σε οπαδούς μετά τη νίκη, σημείωσε: «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι και εκείνοι που είναι ταπεινοί μπορούν να κερδίσουν... τη Δημοκρατία θα την οικοδομήσουμε μαζί». Επίσης, αναφερόμενος στο τερματισμό της «βασιλείας» των «Κολοράδος», που σημαδεύτηκε κυρίως από τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατηγού Αλφρέντο Στρέσνερ από το 1954 έως το 1989, έκανε λόγο για «νίκη υπέρ της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας».

Οσοι στήριξαν τον Λούγκο, η μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών, των ακτημόνων, των αγροτών θα αναμένουν σύντομα δείγμα γραφής και κατά πόσον είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις (ανάμεσά τους την αγροτική μεταρρύθμιση) και να αλλάξει τη χώρα των 6,5 εκατ. κατοίκων που μαστίζεται από τη φτώχεια και τη διαφθορά. Το 43% ζει στην απόλυτη φτώχεια, 400.000 οικογένειες είναι ακτήμονες και το 80% των εδαφών κατέχονται από το 2% του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ