Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ανησυχία για την οργή των πεινασμένων

ΑΚΚΡΑ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν περίμενε την έξαρση της ακρίβειας των ...τροφίμων διεθνώς για να πει πως διακυβεύονται οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της φτώχειας έως το 2015. Σαν να μην έφθαναν οι υποκριτικές «παρεμβάσεις» του διεθνοποιημένου κεφαλαίου, η διαβόητη «βοήθεια» της Δύσης ή οι συνταγές λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε πλειάδα αναπτυσσόμενων χωρών...

Μιλώντας χτες στη διάσκεψη του Οργανισμού Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD) στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γκάνας, ο Μπαν διαπίστωσε και κάτι ακόμη: Εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο η ακρίβεια των τροφίμων διεθνώς, τότε θα «απειληθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας και η διεθνής ασφάλεια». Απ' ό,τι φαίνεται για τον ΓΓ του ΟΗΕ το «λιγότερο» είναι η λιμοκτονία των πάνω από 800.000.000 ανθρώπων που παλεύουν να «ζήσουν» με 50 σεντς τη μέρα...

Μεταξύ των ηγετών και των 4.000 αντιπροσώπων από 193 χώρες του ΟΗΕ ήταν και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που υπεραμύνθηκε της παραγωγής των βιοκαυσίμων. Χτες εξάλλου επρόκειτο να υπογράψει τρεις συμφωνίες με τον Γκανέζο ομόλογό του Τζον Καφούορ για την παροχή βραζιλιάνικης τεχνογνωσίας στην παραγωγή βιοκαυσίμων και μανιόκας.

Συγκρούσεις στην Ινδία

Στο μεταξύ συγκρούσεις με δύο νεκρούς σημειώθηκαν στην Ινδία, στο κρατίδιο Τζαρκχάντ, το Σάββατο και την Κυριακή, όταν τοπικές δυνάμεις ασφάλειας επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συλλαλητήρια κατά της ακρίβειας στα βασικά τρόφιμα. Οι τιμές των τροφίμων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και η λαϊκή αντίδραση είναι έντονη, καθώς η πείνα απειλεί.

Μέτρα λαμβάνει ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων, που στη συγκεκριμένη χώρα αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» που χρησιμοποιεί η ολιγαρχία για να ανακόψει την πορεία ριζοσπαστικών αλλαγών. Ο Μοράλες το Σάββατο εξέδωσε προεδρικό διάταγμα ελέγχου των τιμών των τροφίμων και ειδικά του λαδιού και της σόγιας, που ενώ παράγονται στη Βολιβία, οι παραγωγοί τα διαθέτουν στο εξωτερικό, σε τιμές ακόμη και 36% χαμηλότερα, παρά στην εγχώρια αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ