Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - Σαντρ

Νέα αιφνιδιαστική επίσκεψη Ράις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΑΝΑΜΑ.--

Με «ανοιχτό πόλεμο» απείλησε την ιρακινή κυβέρνηση και τις κατοχικές δυνάμεις ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ μετά από τα αιματηρά τελευταία 24ωρα. Προειδοποίησε ότι αν δε σταματήσουν άμεσα οι διώξεις κατά των μελών της οργάνωσής του, τότε «το σημερινό καθεστώς θα έχει την τύχη του προηγούμενου του Σαντάμ Χουσεΐν».

Οι δηλώσεις Σαντρ, το Σάββατο, ήρθαν μετά από ολονύκτιες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων του «στρατού του Μεχντί» και κατοχικών και κυβερνητικών δυνάμεων, στο Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης, στη Σουκ αλ Σιούκ της Νασιρίγια αλλά και σε συνοικίες της Βασόρα. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι. Ο απολογισμός ξεπερνούσε τους 60 νεκρούς σιίτες μαχητές, τους 150 τραυματίες, ενώ έγιναν τουλάχιστον 40 συλλήψεις.

Την ικανοποίησή της για τη «δράση» κατά των μαχητών του Σαντρ εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών σε σύντομη αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, την Κυριακή, προκαλώντας τις επικρίσεις αναλυτών που επισήμαιναν ότι «έτσι οι ΗΠΑ εμπλέκονται βαθύτερα στην ενδο-σιιτική διαμάχη, επιβαρύνοντας τη θέση τους». Εντονα αντέδρασε και ο Σαντρ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη την επίσκεψη Ράις».

Η Ράις, πάντως, σήμερα στο Κουβέιτ, όπου αρχίζει η σύνοδος των γειτονικών, στο Ιράκ, χωρών θα πιέσει περαιτέρω για βοήθεια στη Βαγδάτη διά της διαγραφής των χρεών της και διά της λειτουργίας πρεσβειών. Μια προκαταρκτική συνάντηση που είχε, χτες, στη Μανάμα του Μπαχρέιν με ορισμένες αραβικές αντιπροσωπείες, πάντως, δεν απέφερε παρά νέες διαβεβαιώσεις «καλών προθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ