ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μεγάλη απεργία στο δημόσιο τομέα

Για τη διεκδίκηση καλύτερων συλλογικών συμβάσεων βγήκαν στο δρόμο μαζί με τα παιδιά τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στη Βρετανία

Associated Press

Για τη διεκδίκηση καλύτερων συλλογικών συμβάσεων βγήκαν στο δρόμο μαζί με τα παιδιά τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στη Βρετανία
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με τους εκπαιδευτικούς να σέρνουν τον αγωνιστικό «χορό» τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας νέες συλλογικές συμβάσεις με αυξημένες τις αποδοχές τους και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πρόταση στο πλαίσιο τριετούς συμφωνίας, για αύξηση των μισθών κατά 2,45% από τον Σεπτέμβρη και κατά 2,3% τα επόμενα δύο χρόνια, ποσοστά πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα του δημοσίου εδώ και μία δεκαετία σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα και η πρώτη των εκπαιδευτικών τα τελευταία 21 χρόνια. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών, του προσωπικού των κέντρων εύρεσης εργασίας, των λιμενικών, των εξεταστών για τη χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης και των υπαλλήλων πολλών κρατικών οργανισμών και δεκάδες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, από το Λίβερπουλ έως το Κάρντιφ. Το απεργιακό κύμα έρχεται σε μια στιγμή που το Εργατικό Κόμμα καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις και εξανάγκασε τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να αποσύρει τη δέσμη φορολογικών μέτρων που προκάλεσε κατακραυγή στη Βρετανία τις τελευταίες μέρες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μέτρα για τη διατροφική κρίση

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.--

Στην προώθηση ενός οικονομικού προγράμματος ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου από την απειλή της συνεχούς ανόδου των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, συμφώνησαν οι πρόεδροι της Βολιβίας, της Νικαράγουας, της Βενεζουέλας και ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Εβο Μοράλες, Ντανιέλ Ορτέγκα, Ούγκο Τσάβες και Κάρλος Λάγκες αντίστοιχα.

Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου της ALBA, που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας, με κύρια αντικείμενα την αντιμετώπιση των αποσχιστικών κινήσεων της ολιγαρχίας στη Βολιβία και τη διατροφική κρίση. Παράλληλα, οι τέσσερις συμφώνησαν σε πλειάδα εμπορικών συνεργειών για την ανάπτυξη της γεωργίας και κατηγόρησαν από κοινού τις ΗΠΑ για πιέσεις στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι πρόσφατες διατροφικές κρίσεις είναι «η μεγαλύτερη απόδειξη της ιστορικής αποτυχίας του καπιταλιστικού μοντέλου».

Εκτός όμως των χωρών της ALBA, κινήσεις συντονισμού για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης γίνονται και με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου της Νικαράγουας για την Κεντρική Αμερική, όπου ήδη η κυβέρνηση της Ονδούρας και της Γουατεμάλας έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα συμφώνησε. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ο Κορέα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο και με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, όπου τους πρότεινε «να καταλήξουμε από κοινού σε μία περιφερειακή στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε πιθανές ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Το Κοινοβούλιο της Δανίας επικύρωσε χτες την Ευρωσυνθήκη με 90 ψήφους υπέρ και 25 κατά, ενώ 64 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

ΚΙΕΒΟ.-- Το 59% των Ουκρανών πολιτών θα καταψήφιζαν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Democratic Initiatives».

ΛΑ ΠΑΣ.-- Η σύγκρουση που προετοιμάζουν οι κυβερνήτες των πλούσιων επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας με αφορμή τα δημοψηφίσματα της 4ης Μάη ενδέχεται να διολισθήσει σε επεισόδια «βίας» και «δολοφονίες», εκτίμησε την Τετάρτη αξιωματούχος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Νίκη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) στις εκλογές της 11ης Μάη κατέγραψαν τα αποτελέσματα χτεσινής δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα μ' αυτά, το SRS αναμένεται να πάρει περίπου 1.480.000 ψήφους, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας - Νέα Σερβία του πρωθυπουργού Β. Κοστούνιτσα άλλες 510.000, ενώ το φιλοδυτικό Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπ. Τάντιτς περίπου 1.370.000 ψήφους...

ΚΟΥΒΑ
Αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας

ΑΒΑΝΑ.-

Το Κουβανικό Κρατικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, διόρισε την Ενα Ελσα Βελάσκες Κομπιέγια ως τη νέα υπουργό Παιδείας, η οποία θα αντικαταστήσει τον Λουίς Ιγνάσιο Γκόμες Γκουτιέρες. Η Βελάσκες, πριν το διορισμό της, ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Φρανκ Παΐς» στην ανατολική περιφέρεια του Σαντιάγκο ντε Κούμπα.

Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο του στην «Γκράνμα», υπογράμμισε την απόλυτη στήριξή του στην απόφαση αυτή. Υπενθύμισε ότι καθόλη τη διάρκεια της ζωής του αφιερώθηκε πρώτα και κύρια στο ζήτημα της εκπαίδευσης, και σημείωσε ότι, παρά τον οικονομικό αποκλεισμό και την επιθετικότητα, «έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε μια προνομιακή και μοναδική θέση στον κόσμο στον τομέα αυτό». Και συνεχίζει: «Ο άνθρωπος που είχε αυτήν την ευθύνη, ο Λουίς Ιγνάσιο Γκόμες Γκουτιέρες, είχε εξαντληθεί. Είχε χάσει την ενέργεια και την επαναστατική συνείδηση και σε πρόσφατες ομιλίες του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δουλειάς, που αποτελούσε προϊόν πολυάριθμων στελεχών της Επανάστασης, ως προσωπικό επίτευγμα. Στο διάστημα 10 ετών ταξίδεψε στο εξωτερικό πάνω από 70 φορές. Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιούσε ταξίδια που αναλογούν ένα κάθε μήνα, πάντα κάτω από τη δικαιολογία της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας. Για το λόγο αυτό, αλλά και άλλα στοιχεία, δεν μπορούμε πια να τον εμπιστευόμαστε. Για να είμαι πιο ακριβής: Δεν μπορούμε καθόλου να τον εμπιστευόμαστε».

Ο Φιντέλ Κάστρο τονίζει ότι είναι αναγκασμένος να εξηγήσει τα γεγονότα ξεκάθαρα, ώστε να «προστατέψει τη δουλειά γενεών που έχουν συνεισφέρει τον ιδρώτα τους, έχουν κάνει θυσίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις θυσιάζοντας την υγεία και τη ζωή τους για την Επανάσταση». Καταλήγοντας σημειώνει: «Δε θα συμβιβαστώ ποτέ με την ιδέα ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος θα αποβλέπει στην εξουσία για να ικανοποιήσει τον εγωισμό, την αίσθηση της αυτάρκειάς του, ή την έπαρση και το υποτιθέμενο μη αναντικατάστατό του».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οι παραστρατιωτικοί στο προσκήνιο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Για καμπάνια παραπληροφόρησης με στόχο την προώθηση της πολιτικής του πολέμου αντί των διαπραγματεύσεων με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC), ώστε να υπάρξει μία ειρηνική διέξοδος στην εμφύλια σύγκρουση, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, η γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση με την εκστρατεία παραπληροφόρησης επιχειρεί να εμφανίσει το αντάρτικο κίνημα ότι δεν επιθυμεί μία συμφωνία ανθρωπιστικής ανταλλαγής, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εσκεμμένα διαχέει τον πόλεμο στις γειτονικές χώρες. Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται και η εισβολή της 1ης Μάρτη των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ, όπου δολοφονήθηκε μεταξύ άλλων και ο Ραούλ Ρέγιες. Η Κόρδοβα εξήγησε ότι Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί έχουν ήδη καταλάβει ολόκληρες περιοχές σε γειτονικές χώρες, τόσο στην παραμεθόρια ζώνη του Εκουαδόρ όσο και την περιοχή της Σάντα Κρους στη Βολιβία, όπου δρουν με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του προέδρου Εβο Μοράλες.

Πρόκειται για τις γνωστές παραστρατιωτικές ομάδες με τις οποίες η κυβέρνηση Ουρίμπε έχει αγαστή συνεργασία εδώ και δεκαετίες. Μία συνεργασία που πτυχές και λεπτομέρειές της συνεχώς αποκαλύπτονται. Ηδη υπάρχει έρευνα όπου έχουν διαπιστωθεί οι δεσμοί 62 εν ενεργεία και πρώην πολιτικών με τους παραστρατιωτικούς (οι 31 έχουν προφυλακιστεί μέχρι στιγμής). Η πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής της Κολομβίας, Νάνσι Γκουτιέρες, αντιμετωπίζει επίσης έρευνα για τη σχέση της με την οργάνωση, ενώ την Τετάρτη συνελήφθη ο ξάδελφος του Αλβαρο Ουρίμπε, Μάριο Ουρίμπε, πρώην πρόεδρος της Γερουσίας, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

ΡΩΣΙΑ
«Εξτρεμισμός» η απεργία

Στο «φαύλο κύκλο» της δίωξης και ποινικοποίησης των αγώνων και της όποιας κριτικής προς τις αρχές έχει μπει η Ρωσία για τα καλά, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση το 2002 του νόμου «Για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας». Αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα «Γκαζέτα», διαφάνηκε και σε πρόσφατο σεμινάριο, που διοργανώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας και το οποίο παρακολούθησαν δεκάδες στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ακόμη κι οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο της «Φορντ» ή στην άλλη επιχείρηση της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Αφτοβάζ», μπορούν να θεωρηθούν στη βάση του συγκεκριμένου νόμου ως «εξτρεμιστικές ενέργειες» κι οι οργανωτές τους να διωχτούν ποινικά.

Οπως προκύπτει από το δημοσίευμα, ο νόμος χρησιμοποιείται πλέον και σε βάρος πολιτικών οργανώσεων και εφημερίδων (και μάλιστα σε προληπτική βάση), καθώς και κατά όσων διοργανώνουν μαζικές εκδηλώσεις χωρίς να έχουν την άδεια των αστυνομικών αρχών. Μόνο το 2007 σε 417 τέτοιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που δεν είχαν την άδεια των αστυνομικών αρχών, κινήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 1.458 ανθρώπων.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για ζητήματα ασφάλειας, Γκενάντι Γκουντκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρέγκνουμ», πως είναι αναγκαίο η εισαγγελία να διευκρινίσει τα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζεται ο «εξτρεμισμός» των πολιτών και των οργανώσεων, ώστε «να μη χαρακτηρίζεται εξτρεμιστής ο οποιοσδήποτε που δυσανασχετεί και ασκεί κριτική σε ενέργειες των οργάνων εξουσίας»...


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ