ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτικό το πρόβλημα της ακρίβειας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή θέμα στρέβλωσης των αγορών, αλλά μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων

Η ακρίβεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε δυσλειτουργία της αγοράς, αλλά απόρροια των φιλομονοπωλιακών πολιτικών που ακολουθούνται από τους κυβερνώντας. Αυτό ήταν το στίγμα της παρέμβασης που έκανε χτες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τοποθετούμενος στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

«Η ακρίβεια πλήττει τη λαϊκή οικογένεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν είναι φυσικό φαινόμενο του σήμερα» και βέβαια «δεν είναι φαινόμενο στρεβλώσεων της αγοράς». Οπως είπε, είναι «ένας σοβαρός μηχανισμός αναδιανομής προς όφελος της πλουτοκρατίας» και παράλληλα «είναι παιδί του συστήματος που με νύχια και με δόντια υπερασπίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Παραθέτοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές υπάρχει «στόχος να αυξηθούν τα υπερκέρδη των ομίλων». Αποτελεί «συνειδητή προσπάθεια αυτή η επιδρομή», επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος κι αυτό γίνεται με τη «συνεχή αύξηση των ήδη υψηλών τιμών», η οποία βέβαια «είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εισοδηματική πολιτική της μακροχρόνιας λιτότητας» και «με τις αυξήσεις - εμπαιγμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτή που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους».

Παράλληλα - είπε - «είναι αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων» που ενισχύεται με την ασκούμενη φορολογική πολιτική και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στη «συνεχή υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες» τονίζοντας ότι από την πλευρά της ΝΔ «τα κροκοδείλια δάκρυα δεν κρύβουν τη δεδομένη αποτυχία των μέτρων που ανακοινώνονται, αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική τους η ίδια αποτελεί τον τροφοδότη λογαριασμό για τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας». Τέλος χαρακτήρισε «τεράστιο ψέμα το ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών» σημειώνοντας ότι στην αγορά «τα καρτέλ δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια με την «αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου» και την «αποδοτικότερη και ταχύτερη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού», η οποία, όπως είπε, «είναι ανεξάρτητη αρχή, στην οποία δεν παρεμβαίνουμε».

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Υιοθετούν τις προτάσεις των τραπεζών!

Θέμα ...συγκυρίας η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ

Τις προτάσεις των τραπεζιτών υιοθετεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κατασχέσεων ακινήτων που οφείλονται στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και στην τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών. Οσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση τη θεωρεί απλώς θέμα χρονικής συγκυρίας, ενώ η ενίσχυση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων (που βρίσκονται αντιμέτωπα με την καταιγιστική ακρίβεια) εξαντλείται στις ...αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαιώνοντας ότι γνώμονας της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γ. Αλογοσκούφης:

  • Προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που «θα» καταθέσει στη Βουλή, με βάση την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προστατεύσει τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάσχεσης των ακινήτων τους από τις τράπεζες επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η τροπολογία θα προβλέπει ότι ακίνητα τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό, δε θα μπορούν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική τους αξία... Αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει στη Βουλή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, όπως ομολόγησε ο υπουργός, την ίδια πρόταση έκαναν στον ίδιο και οι τραπεζίτες. Από μία τέτοια διαδικασία, είπε ο υπουργός, βγαίνουν εκτός κυκλώματος τα αποκαλούμενα κοράκια που συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτό όμως που δεν είπε, είναι ότι αν εκτοπιστούν από το κύκλωμα τα «κοράκια», οι ευνοημένοι θα είναι οι εταιρείες ακινήτων που έχουν στενές διασυνδέσεις με τις τράπεζες.
  • Αφησε να εννοηθεί πως η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ είναι καθαρά θέμα χρόνου. Αφού επισήμανε ότι «σε μια περίοδο που έχει ανεβεί ο πληθωρισμός θα ήταν καθαρή τρέλα να αυξήσω το ΦΠΑ», στη συνέχεια πρόσθεσε: «...Αλλο να αυξάνεις το ΦΠΑ για να αυξήσεις τα έσοδα σε κάποια περίοδο που ο πληθωρισμός είναι προς τα κάτω, χαμηλός, και άλλο να τον αυξήσεις τον ΦΠΑ σε μια περίοδο που έχει αυξηθεί ο διεθνής πληθωρισμός...». Επί του παρόντος, δηλαδή, όπως ανέφερε και στη συνέντευξή του, ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται λόγω του διεθνούς πληθωρισμού. Μόλις όμως ο τελευταίος πέσει... Δικαιολόγησε την καθυστέρηση χορήγησης των ισχνών - κάτω από τον πληθωρισμό - ονομαστικών αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, επικαλούμενος τις ...γιορτές του Πάσχα. Υποσχέθηκε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στο ...αμέσως επόμενο διάστημα και υποστήριξε πως στην Ελλάδα «είμαστε πρωταθλητές στις αυξήσεις των μισθών»!
  • Αντί μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, ο Γ. Αλογοσκούφης άρχισε να απαριθμεί τις ...αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις (τις οποίες είχε υποσχεθεί από την προεκλογική περίοδο του ...2004) και επανέλαβε τα 41 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας! Αν και ομολόγησε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στο σύνολό της την αύξηση του διεθνούς πληθωρισμού», διερωτήθηκε προκλητικά: «Θ' αρχίσουμε να επιδοτούμε τα τρόφιμα;».
ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέες αυξήσεις τιμών

Νέες αυξήσεις τιμών, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σ' εκείνες που επιβλήθηκαν σε εκατοντάδες φάρμακα το προηγούμενο διάστημα, περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται επισήμως για 23 αντίγραφα φαρμακευτικά σκευάσματα, οι τιμές των οποίων αυξάνονται προκειμένου να διαμορφωθούν στο 80% των πρωτοτύπων τους στα οποία έχει ήδη επιβληθεί ανατίμηση.

Με το ίδιο δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης:

  • Μειώνονται οι τιμές 23 πρωτοτύπων φαρμάκων κατά 20% λόγω λήξης της πατέντας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική αγορανομική διάταξη, μετά τη λήξη της πατέντας οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων μειώνονται κατά 20%. Ακόμη, περιλαμβάνονται μειώσεις τιμών σε 172 αντίγραφα πρωτοτύπων φαρμάκων προκειμένου οι τιμές τους να διαμορφωθούν στο 80% των αντίστοιχων πρωτοτύπων.
  • Εγκρίθηκαν τιμές σε 338 νέα φάρμακα, από τα οποία 271 είναι αντίγραφα και 67 πρωτότυπα. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται 4 σκευάσματα νέων δραστικών ουσιών, ενώ ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ένας μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμός από τα άλλα 63 «νέα» θα προστεθεί στη μακριά λίστα της υποκατάστασης γνωστών και δοκιμασμένων φαρμάκων με αντίστοιχα ακριβότερα.
  • Διαγράφηκαν 60 φάρμακα και σε άλλα 57 φάρμακα εγκρίθηκε αλλαγή της ονομασίας και του υπεύθυνου κυκλοφορίας
  • «Διορθώθηκαν» οι τιμές σε 13 φάρμακα. Συγκεκριμένα, σε δέκα μειώθηκαν οι τιμές, σε δύο αυξήθηκαν και σε ένα δόθηκε αναλογική τιμή λόγω πολλαπλάσιας συσκευασίας.

Οι νέες τιμές φαρμάκων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο σχετικό δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης, θα ισχύουν από μεθαύριο Πέμπτη 8 Μάη.

ΕΦΟΡΙΑ
Τρέχουν οι προθεσμίες

Από χτες, Δευτέρα 5 του Μάη και μέχρι 2 του Ιούνη τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2007) για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το πρόγραμμα της Εφορίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέχρι 5 Μάη: σε 1
  • Μέχρι 7 Μάη: σε 2
  • Μέχρι 9 Μάη: σε 3
  • Μέχρι 13 Μάη: σε 4
  • Μέχρι 15 Μάη: σε 5
  • Μέχρι 19 Μάη: σε 6
  • Μέχρι 21 Μάη: σε 7
  • Μέχρι 23 Μάη: σε 8
  • Μέχρι 27 Μάη: σε 9
  • Μέχρι 29 Μάη: σε 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 2 Ιούνη: σε 60, 70, 80, 90 και 00


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ