Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτικό το πρόβλημα της ακρίβειας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή θέμα στρέβλωσης των αγορών, αλλά μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων

Η ακρίβεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε δυσλειτουργία της αγοράς, αλλά απόρροια των φιλομονοπωλιακών πολιτικών που ακολουθούνται από τους κυβερνώντας. Αυτό ήταν το στίγμα της παρέμβασης που έκανε χτες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τοποθετούμενος στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

«Η ακρίβεια πλήττει τη λαϊκή οικογένεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν είναι φυσικό φαινόμενο του σήμερα» και βέβαια «δεν είναι φαινόμενο στρεβλώσεων της αγοράς». Οπως είπε, είναι «ένας σοβαρός μηχανισμός αναδιανομής προς όφελος της πλουτοκρατίας» και παράλληλα «είναι παιδί του συστήματος που με νύχια και με δόντια υπερασπίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Παραθέτοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές υπάρχει «στόχος να αυξηθούν τα υπερκέρδη των ομίλων». Αποτελεί «συνειδητή προσπάθεια αυτή η επιδρομή», επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος κι αυτό γίνεται με τη «συνεχή αύξηση των ήδη υψηλών τιμών», η οποία βέβαια «είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εισοδηματική πολιτική της μακροχρόνιας λιτότητας» και «με τις αυξήσεις - εμπαιγμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτή που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους».

Παράλληλα - είπε - «είναι αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων» που ενισχύεται με την ασκούμενη φορολογική πολιτική και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στη «συνεχή υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες» τονίζοντας ότι από την πλευρά της ΝΔ «τα κροκοδείλια δάκρυα δεν κρύβουν τη δεδομένη αποτυχία των μέτρων που ανακοινώνονται, αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική τους η ίδια αποτελεί τον τροφοδότη λογαριασμό για τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας». Τέλος χαρακτήρισε «τεράστιο ψέμα το ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών» σημειώνοντας ότι στην αγορά «τα καρτέλ δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια με την «αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου» και την «αποδοτικότερη και ταχύτερη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού», η οποία, όπως είπε, «είναι ανεξάρτητη αρχή, στην οποία δεν παρεμβαίνουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ για να γίνουν οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές (2023-02-01 00:00:00.0)
Επαφές για τα προβλήματα επαγγελματιών και κατοίκων (2022-03-16 00:00:00.0)
Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας φέρνει φτώχεια στον λαό (2021-11-17 00:00:00.0)
Η λιτότητα πίσω από τον «μπαμπούλα» του χρέους (2009-12-04 00:00:00.0)
Ωδή στην επιχειρηματικότητα (2008-08-29 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιδασική πολιτική (2007-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ