Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «ΣΑΟΥΘ ΣΤΡΙΜ»
Αποκλειστικό κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο

Στη γραμμή ...ΗΠΑ, η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας θα λειτουργήσει πριν τον αγωγό «Σάουθ Στριμ»

Με αδικαιολόγητη σιγουριά για τις επιλογές της κυβέρνησης εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Χ. Φώλιας, σε συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με το νέο αγωγό φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», η οποία προκάλεσε για μια ακόμη φορά την ωμή παρέμβαση των Αμερικανών μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Μπράιζα. Ο υπουργός επανέλαβε τα γνωστά, για άλλη μια «ιστορική συμφωνία», που διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα των αντιδράσεων, που προκάλεσε στην αμερικανική κυβέρνηση η συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας για το συγκεκριμένο αγωγό, τις απέδωσε στην ...«κακή πληροφόρηση» που είχαν οι ΗΠΑ και πως «δεν υπάρχει θέμα». Στη συνέχεια, όμως, έσπευσε να υιοθετήσει τις κυνικές αξιώσεις των Αμερικανών προς την ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας πως ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (τον οποίο στηρίζουν οι Αμερικανοί) θα λειτουργεί το 2012, ενώ στο «Σάουθ Στριμ» δε «θα έχει μπει ούτε τσάπα», καθώς αναμένεται να λειτουργήσει το 2014 - 15.

Παρά την κυβερνητική αυτοπεποίθηση, από τα πράγματα αναδεικνύονται ακόμη σοβαρότερα τα προβλήματα εξάρτησης της Ελλάδας και συμπίεσής της από τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου που θα είναι και ο μοναδικός κερδισμένος, ενώ το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου - το οποίο υποτιμάται αυτό το διάστημα ως πρόωρο - αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής συζήτησης και σίγουρα σκληρής αντιπαράθεσης σε πολλά επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η συμμετοχή της Ελλάδας στον «Σάουθ Στριμ» δεν τέθηκε σε αντιδιαστολή με την επέκταση της συμφωνίας τροφοδοσίας από τη Ρωσία με φυσικό αέριο, η οποία λήγει το 2016 και έχουν ήδη αρχίσει οι συνομιλίες για την ανανέωσή της. Παρ' όλα αυτά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι διαπραγματεύσεις για τον «Σάουθ Στριμ» έγιναν υπό την πίεση της ανάγκης της Ελλάδας για μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου άμεσα. Το 2007 υπήρξε έλλειμμα που καλύφθηκε εκτάκτως από τη Ρωσία και για το 2008 υπήρξε αίτημα προς την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για χορήγηση επιπλέον 1 δισ. κ. μ. φυσικού αερίου. Ο Χ. Φώλιας απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ανέφερε ότι το θέμα της επέκτασης της συμφωνίας με τους Ρώσους θα προχωρήσει τώρα που έκλεισε το θέμα του «Σάουθ Στριμ» από τον οποίον θα περάσουν οι επιπλέον ποσότητες που διαπραγματεύεται η Ελλάδα, αφού ο υφιστάμενος αγωγός έχει φτάσει στα όρια της δυναμικότητάς του.

Απ' όλα αυτά προκύπτει περίπου καταναγκαστική η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αγωγό. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τον ελληνοτουρκικό αγωγό, αφού το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να μας προμηθέψει με μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά για το πώς θα έρθει πρέπει να γίνει ειδική συμφωνία με την Τουρκία η οποία ακόμη το ...σκέφτεται. Ανάλογα κάθε ποσότητα που θα θελήσει να απορροφήσει η Ελλάδα μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού στο μέλλον θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης όχι μόνο με τη χώρα - πηγή αλλά και με την Τουρκία!

Ισως γι' αυτό ο Χ. Φώλιας είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά και νέες εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Αλλά η όχι και τόσο ισχυρή θέση της Ελλάδας - σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διακηρύξεις - προκύπτει και από το γεγονός ότι δε γνωρίζει καν εάν ο «Σάουθ Στριμ» θα καταλήγει στην Ιταλία, περνώντας από την Ελλάδα ή θα πηγαίνει σε άλλη χώρα όπως η Αλβανία. Ο υπουργός εξέφρασε απλά την πεποίθησή του ότι θα πάει στην Ιταλία, ενώ οι τιμές, οι ποσότητες και τα τέλη διέλευσης θα κανονιστούν στο μέλλον με τους «όρους της αγοράς» όπως αναφέρει και η συμφωνία.

Αμερικανορωσικές κόντρες

Τα εύσημα των ΗΠΑ για την αφοσίωσή της πήρε η κυβέρνηση, πριν καλά καλά προλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθαρίσει ότι ο αγωγός που ευνοούν οι ΗΠΑ θα λειτουργήσει πριν από το ρωσικό «Σάουθ Στριμ». Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Τ. Κάντριμαν, μιλώντας σε συνέδριο για τις Κλιματικές Αλλαγές και την Ενεργειακή Ασφάλεια, επιτέθηκε και στο ρωσικό αγωγό, λέγοντας ότι είναι πολύ ακριβός, δε στηρίζεται στους όρους της αγοράς και ότι προωθείται για να ακυρώσει ή να καθυστερήσει τον αμερικανόπνευστο «Ναμπούκο».

Ο Ρώσος εκπρόσωπος της Πρεσβείας στην Αθήνα Μ. Σάβα, είπε ότι η Ρωσία δεν πολιτικοποιεί τις ενεργειακές συνεργασίες της και γι' αυτό ρωσικά συμφέροντα συμμετέχουν σε επενδύσεις και στο Αζερμπαϊτζάν και στον ελληνοτουρκικό αγωγό. Πρόσθεσε ότι αν και οι ΗΠΑ μιλούν για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, παίρνουν το 85,2% του φυσικού αερίου τους από τον Καναδά, ενώ η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία το 78%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ