Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Η διοίκηση θα παίρνει και τις αποφάσεις!

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική παράδοση των επικοινωνιών στη γερμανική πολυεθνική. Αποκαλυπτικές δηλώσεις Αλογοσκούφη

Την προετοιμασία του εδάφους για την οριστική συμφωνία του ΟΤΕ - και κατ' επέκταση των ελληνικών τηλεπικοινωνιών - με το γερμανικό κολοσσό «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) μεθοδεύει η κυβέρνηση, ενώ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη στην κρατική ραδιοτηλεόραση, το μόνο που μένει, πλέον, είναι οι τελικές υπογραφές, οι οποίες θα «μπουν» - κατά πάσα πιθανότητα - μέσα στη βδομάδα.

Σε ένα νεοφιλελεύθερο παραλήρημα και εν μέσω αντιφάσεων, ο Γ. Αλογοσκούφης αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ θα μειωθεί στο μέλλον στο 5%, από το 28,03% που κατέχει σήμερα.
  • Το κείμενο «συμφωνίας μετόχων» που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την ΝΤ «θα ισχύει επ' άπειρον ή όσο το ελληνικό Δημόσιο έχει ένα ποσοστό της τάξης του 5%».
  • Οι Γερμανοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ. Αυτοί, ουσιαστικά, θα καθορίζουν τα πάντα, με το ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί ορισμένα δικαιώματα τύπου...«βέτο», κυρίως σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Επιχειρώντας να εξωραΐσει το κυβερνητικό σχέδιο, που κάνει τους Γερμανούς προνομιούχους συνεταίρους του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ και τους δίνει το σχετικό προβάδισμα στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, ο υπουργός επικαλέστηκε ορισμένα δικαιώματα «βέτο» που θα προβλέπει η συμφωνία, με τα οποία, υποτίθεται, θα εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, (αυτά στον καπιταλισμό όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται υπό οποιασδήποτε εθνικότητας ιδιοκτησία αλλά καταστρατηγούνται) και τα «εθνικά συμφέροντα» έναντι των αποφάσεων που θα παίρνουν οι Γερμανοί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί είναι αυτοί που διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους επικυριαρχία στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες μέσω του ΟΤΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο που είναι έτοιμη να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ακόμα και «ρήτρα πρώτης άρνησης». Δηλαδή, σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο επιδιώξει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ, πρέπει να απευθυνθεί αναγκαστικά στην ΝΤ.

Με τις δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης, στην ουσία, αποκάλυψε ότι ακόμα και οι ισχυρισμοί που είχαν προβληθεί περί «ισορροπημένης συμφωνίας» και «συνδιοίκησης με την ΝΤ», ισχυρισμοί που βεβαίως δε θίγουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα των κυβερνητικών επιλογών, ήταν προσχηματικού χαρακτήρα. Ετσι, όπως είπε, το δικαίωμα βέτο για το διορισμό του διευθύνοντα συμβούλου από τους Γερμανούς, θα εξαντλείται στις τρεις φορές. Σε περίπτωση, δηλαδή, που η κυβέρνηση αρνηθεί και τις τρεις φορές τα υποδεικνυόμενα από την ΝΤ πρόσωπα, θα πρέπει τελικά να συμφωνήσει υποχρεωτικά με τη μια από τις τρεις γερμανικές επιλογές! Οι Γερμανοί θα είναι και τα αφεντικά στα εργασιακά θέματα, στις συλλογικές συμβάσεις, στους κανονισμούς προσωπικού κλπ. Ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι για όλα αυτά «θα χρειάζεται διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση». Οταν, όμως, ρωτήθηκε ποιος τελικά θα αποφασίζει σε περίπτωση διαφωνίας, απάντησε «ο έχων το μάνατζμεντ ασφαλώς θα πάρει την τελική απόφαση».

Τέλος, αποκαλυπτική ήταν και η δήλωση - ομολογία του Γ. Αλογοσκούφη πως «κανείς δεν ξέρει όταν είναι αποκρατικοποιημένος ποιος ελέγχει τον Οργανισμό, είναι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Γι' αυτό, φαίνεται, η κυβέρνηση βάζει ... τιμονιέρη τους Γερμανούς, για να ...αρμενίζουν στα σίγουρα και στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και στις αερομεταφορές, τις οποίες ελέγχουν μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

  • Η ΟΜΕ - ΟΤΕ έχει κηρύξει για σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία, με συγκέντρωση σήμερα στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύριο σενάριο έναντι πτώχευσης... (2012-03-02 00:00:00.0)
Κοινή ιμπεριαλιστική στρατηγική... (2008-07-02 00:00:00.0)
Λύση ο ενιαίος κρατικός φορέας τηλεπικοινωνιών (2008-06-10 00:00:00.0)
Ετοιμοι για τις τελικές υπογραφές (2008-05-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια (2008-04-22 00:00:00.0)
Πάτησαν πόδι οι Γερμανοί... (2008-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ