Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Υιοθετούν τις προτάσεις των τραπεζών!

Θέμα ...συγκυρίας η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ

Τις προτάσεις των τραπεζιτών υιοθετεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κατασχέσεων ακινήτων που οφείλονται στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και στην τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών. Οσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση τη θεωρεί απλώς θέμα χρονικής συγκυρίας, ενώ η ενίσχυση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων (που βρίσκονται αντιμέτωπα με την καταιγιστική ακρίβεια) εξαντλείται στις ...αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαιώνοντας ότι γνώμονας της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γ. Αλογοσκούφης:

  • Προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που «θα» καταθέσει στη Βουλή, με βάση την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προστατεύσει τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάσχεσης των ακινήτων τους από τις τράπεζες επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η τροπολογία θα προβλέπει ότι ακίνητα τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό, δε θα μπορούν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική τους αξία... Αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει στη Βουλή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, όπως ομολόγησε ο υπουργός, την ίδια πρόταση έκαναν στον ίδιο και οι τραπεζίτες. Από μία τέτοια διαδικασία, είπε ο υπουργός, βγαίνουν εκτός κυκλώματος τα αποκαλούμενα κοράκια που συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτό όμως που δεν είπε, είναι ότι αν εκτοπιστούν από το κύκλωμα τα «κοράκια», οι ευνοημένοι θα είναι οι εταιρείες ακινήτων που έχουν στενές διασυνδέσεις με τις τράπεζες.
  • Αφησε να εννοηθεί πως η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ είναι καθαρά θέμα χρόνου. Αφού επισήμανε ότι «σε μια περίοδο που έχει ανεβεί ο πληθωρισμός θα ήταν καθαρή τρέλα να αυξήσω το ΦΠΑ», στη συνέχεια πρόσθεσε: «...Αλλο να αυξάνεις το ΦΠΑ για να αυξήσεις τα έσοδα σε κάποια περίοδο που ο πληθωρισμός είναι προς τα κάτω, χαμηλός, και άλλο να τον αυξήσεις τον ΦΠΑ σε μια περίοδο που έχει αυξηθεί ο διεθνής πληθωρισμός...». Επί του παρόντος, δηλαδή, όπως ανέφερε και στη συνέντευξή του, ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται λόγω του διεθνούς πληθωρισμού. Μόλις όμως ο τελευταίος πέσει... Δικαιολόγησε την καθυστέρηση χορήγησης των ισχνών - κάτω από τον πληθωρισμό - ονομαστικών αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, επικαλούμενος τις ...γιορτές του Πάσχα. Υποσχέθηκε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στο ...αμέσως επόμενο διάστημα και υποστήριξε πως στην Ελλάδα «είμαστε πρωταθλητές στις αυξήσεις των μισθών»!
  • Αντί μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, ο Γ. Αλογοσκούφης άρχισε να απαριθμεί τις ...αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις (τις οποίες είχε υποσχεθεί από την προεκλογική περίοδο του ...2004) και επανέλαβε τα 41 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας! Αν και ομολόγησε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στο σύνολό της την αύξηση του διεθνούς πληθωρισμού», διερωτήθηκε προκλητικά: «Θ' αρχίσουμε να επιδοτούμε τα τρόφιμα;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ