Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Ωδή στην επιχειρηματικότητα

«Η πρόταση προβλέπει κίνητρα και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών του περσινού καλοκαιριού, η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, αφού δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα.

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση της πρότασης νόμου Νίκος Καραθανασόπουλος, αιτιολογώντας τη μη στήριξη του Κόμματος στη συγκεκριμένη πρόταση. Πρόκειται, είπε, για μια πρόταση που αποδέχεται τις ευρωενωσιακές πολιτικές για τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους και κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και της εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι με βάση την πρόταση νόμου φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή ταξική επιλογή και συμπλέει με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η πρόταση νόμου «είναι ωδή στην επιχειρηματικότητα» είπε χαρακτηριστικά, αφού προβλέπει κίνητρα και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα αξιοποιεί και την αγωνία των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ για προγράμματα «ενεργητικής στήριξης», κάτι που στην πράξη σημαίνει νέα κίνητρα, νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο που θα αξιοποιήσει τους ανέργους της περιοχής για να προωθήσει την ομηρία των ανέργων και την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία του τομέα αποκατάστασης των πυροπλήκτων με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της «ελεύθερης αγοράς» φαίνεται ξεκάθαρα από τις προβλέψεις του άρθρου 3 της πρότασης νόμου, όπως καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση, το οποίο αποκαλυπτικά αναφέρει: «Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών ΑΕ" του οποίου τις μετοχές αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενσωματώνεται στον "Οργανισμό Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών ΑΕ" στον οποίο μεταβιβάζονται όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του».

Για την επίτευξη των σκοπών της η Εταιρεία «θα μπορεί να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με ειδικούς επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και με εταιρείες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις των προγραμμάτων». Επίσης «η Εταιρεία θα μπορεί να ιδρύει άλλες εταιρείες ή να συμμετέχει σε εταιρείες οποιασδήποτε μορφής».

Σε όσα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προβλέπεται να παραχωρηθεί στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος η αξιοποίηση των δασών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οσο δε για την πολιτιστική κληρονομιά, προβλέπεται ότι αυτή δε θα είναι λαϊκή περιουσία, αλλά θα αξιοποιηθεί για να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Το βάρος, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δίνεται στη δημιουργία νέων θεσμών και επιτροπών, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση όσων υπάρχουν μέσα από την ανάπτυξη ανωνύμων εταιρειών με ιδιωτικοποιημένη λειτουργία και την άμεση ή έμμεση συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων. Το ΚΚΕ, είπε, εκφράζει την αλληλεγγύη του στις αγωνιστικές συσπειρώσεις του λαού των πυρόπληκτων περιοχών και στηρίζει τις δίκαιες απαιτήσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του κόμματός του αποτελεί όχι μόνο αντίδοτο στην απραξία της κυβέρνησης, αλλά «προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και «δίνει ένα νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση απάντησε με ένα μπαράζ εμφάνισης κυβερνητικών αξιωματούχων (Αλογοσκούφης, Μπέζας, Κιλτίδης, Καλαντζάκου, Ξανθόπουλος), οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι λίγο - πολύ η πορεία ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών προχωρά ομαλά και ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες (2009-10-13 00:00:00.0)
Αλληλοσυμπληρούμενες πολιτικές... (2009-08-30 00:00:00.0)
Ανοίγουν δρόμους στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου (2007-09-26 00:00:00.0)
Το όφελος των κατοίκων (2007-08-31 00:00:00.0)
Παλιές και ΝΕΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ πάνω στις στάχτες... (2007-08-30 00:00:00.0)
Ανεπαρκή τα μέτρα (2007-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ