Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων προσφύγων

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας επισκέφτηκε «αποθήκη» του Τμήματος όπου κρατούνται σαν ζώα εννιά πρόσφυγες

Εννιά αλλοδαποί - 3 Παλαιστίνιοι, 3 Ιρακινοί και 3 Αφγανοί - κρατούνται σε «αποθήκη» του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, σε συνθήκες που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον ανθρώπινο πολιτισμό, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι στη χώρα μας - με ευθύνη των κυβερνώντων που εφαρμόζουν τις εντολές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη συνέργεια των κρατικών μηχανισμών - οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που συλλαμβάνονται και κρατούνται, δε θεωρούνται άνθρωποι, αλλά κάτι λιγότερο και από ζώα!

Το θέαμα που αντίκρισαν η αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και εκπρόσωπος των Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα, που επισκέφτηκαν το κελί του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, όπου κρατούνταν οι 9 μετανάστες - οι δυο ήταν ανήλικοι, 16 και 17 ετών - οι οποίοι είναι διαφυγόντες από εμπόλεμες περιοχές, ήταν τραγικό και απερίγραπτο. Αυτοί οι άνθρωποι κοιμούνται επί δέκα μέρες στο τσιμεντένιο πάτωμα με μία κουβέρτα, δίχως τη δυνατότητα να πλυθούν. Παραμένουν νηστικοί από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 το απόγευμα της επόμενης μέρας, υποφέρουν από αρρώστιες και ήδη ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Με δηλώσεις στα ΜΜΕ ο Τ. Τσιόγκας, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων προσφύγων και τις παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων - όπως αυτή για τη στέγαση και τη σίτιση των λαθρομεταναστών - που έχει υπογράψει και η Ελλάδα και τονίζει ότι το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα θα κάνει ό,τι μπορεί και για την αποκάλυψη αυτών των καταστάσεων, αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών και των προσφύγων.

Δεμένοι μέσα σε καρότσα

Στο μεταξύ αντιδράσεις έχει προκαλέσει κι ένα άλλο περιστατικό απάνθρωπου «βασανισμού» μεταναστών που έλαβε χώρα στη Λάρισα. Αγνώστου αριθμού κρατούμενοι μετανάστες, δεμένοι με χειροπέδες, κουβαλήθηκαν από την Ελασσόνα στη Λάρισα, κλεισμένοι, σαν τα ζώα - αν και στη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους τα μεταφέρουν με πιο ασφαλή τρόπο - μέσα σε καρότσα αγροτικού φορτηγού, το οποίο μετασκευάστηκε σε «αστυνομική κλούβα», καθώς σκεπάστηκε με μουσαμά και τοποθετήθηκε πλέγμα που χρησιμοποιείται στις οικοδομές!

Το γεγονός, που εμφανίστηκε σε φωτογραφία στο διαδίκτυο, επιβεβαιώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και διενεργείται σχετική έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται από αστυνομικές πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρονται μετανάστες κρατούμενοι μ' αυτό το φορτηγάκι - το οποίο χαρακτηρίζεται ως «υπηρεσιακό όχημα» - αφού χρησιμοποιείται πολύ συχνά και ιδιαίτερα σε αστυνομικά μπλόκα σε δύσβατες περιοχές, για τη μεταφορά συλληφθέντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία πείνας μεταναστών (2013-04-09 00:00:00.0)
Κυνηγητό στους μετανάστες με ...ψυχολογική υποστήριξη (2009-10-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση και πορεία μεταναστών (2009-05-30 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων (2008-08-30 00:00:00.0)
Εκστρατεία αστυνομοκρατίας... (2008-01-23 00:00:00.0)
Δεκάδες συλλήψεις Αφγανών προσφύγων (2008-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ