Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»
Με τις πλάτες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
  • Τη δημιουργία μόνο 380-390 μεγάλων ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, προτείνει η ΚΕΔΚΕ, για να περνά καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική
  • Να αντιδράσουν καλεί δημότες και αιρετούς η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Την ομοφωνία τους στη φιλοσοφία της λεγόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης επαναβεβαίωσαν χτες οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Βάζοντας στην άκρη το πολιτικό ζήτημα της μεταρρύθμισης και τις κοινωνικές του αρνητικές επιπτώσεις, οι τρεις παρατάξεις περιόρισαν το όλο θέμα στις οικονομικές απαιτήσεις που έχουν οι ΟΤΑ από την κυβέρνηση.

Ετσι, συμφώνησαν να μη γίνει, μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, καμία συζήτηση πάνω στη μελέτη της ΚΕΔΚΕ που χωροθετεί τους νέους ΟΤΑ - αν προηγουμένως δε γίνει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για τη διευθέτηση των απαιτήσεων που αφορούν την άμεση απόδοση από την κυβέρνηση στην ΤΑ 250 εκατ. ευρώ για το 2008, τη νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση μέρους των παρακρατηθέντων προηγούμενων ετών. Το μόνο σημείο διαφωνίας αφορούσε το αν θα δοθεί ή όχι στις ΤΕΔΚ, για ενημέρωση, η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συμπαιγνία των τριών παρατάξεων προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΔΑΣ Χρήστου Τέγου. «Εχω διαπιστώσει - τόνισε ο Χρ. Τέγος - ότι όλες οι αποφάσεις του ΔΣ για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι ομόφωνες όσον αφορά τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Στα δευτερεύοντα διαφωνείτε. Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ, για σας φυγή προς τα μπρος είναι ο "Καποδίστριας 2". Εκείνο που κάνει σήμερα η ΚΕΔΚΕ είναι να διευκολύνει την κυβέρνηση στη διοικητική μεταρρύθμιση. Θέλετε μεγάλα σχήματα για να περνά καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική και να διευκολύνονται τα μεγάλα συμφέροντα. Αλλά έτσι όπως προχωράει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει μέλλον. Εμείς δηλώνουμε την αντίθεσή μας και ζητούμε να αντιδράσουν οι δημότες, να αντιδράσουν και οι αιρετοί».

Τι προβλέπει η μελέτη του ΙΤΑ

Η μελέτη του ΙΤΑ προβλέπει τη μείωση των 914 Δήμων και 120 Κοινοτήτων που υπάρχουν σήμερα σε 380-390 νέους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα: Αττική: αριθμεί 102 Δήμους και 20 Κοινότητες και προτείνεται να δημιουργηθούν 87-92 νέοι ΟΤΑ (αφορούν κυρίως Ανατολική και Δυτική Αττική). Θεσσαλονίκη: Οι 45 Δήμοι προτείνεται να αντικατασταθούν από 25-28. Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Οι 48 Δήμοι και επτά Κοινότητες προτείνεται να αντικατασταθούν από 19 ΟΤΑ. Κεντρική Μακεδονία: Οι 128 Δήμοι και έξι Κοινότητες θα γίνουν 48-51 ΟΤΑ. Δυτική Μακεδονία: Οι 44 Δήμοι και 17 Κοινότητες θα περιοριστούν σε 12 ΟΤΑ. Ηπειρος: Οι 57 Δήμοι και 19 Κοινότητες θα περιοριστούν σε 17-18 ΟΤΑ. Θεσσαλία: Οι 92 Δήμοι και 12 Κοινότητες θα περιοριστούν σε 26-31 ΟΤΑ. Στερεά Ελλάδα (μαζί με Αιτωλοακαρνανία): Οι 118 Δήμοι και έξι Κοινότητες θα περιοριστούν σε 34-36 ΟΤΑ. Πελοπόννησος: Οι 143 Δήμοι και εννέα Κοινότητες θα αντικατασταθούν με 38-41 ΟΤΑ. Κρήτη: Οι 68 Δήμοι και 4 Κοινότητες θα περιοριστούν σε 22 ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ