Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Εμπόριο ελπίδας» για λίγους μήνες νομιμότητας

Εναντι αδράς αμοιβής, δικηγόροι έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών αναλαμβάνουν να κλείνουν τα ραντεβού για την αίτηση ασύλου και την «κόκκινη κάρτα»

Στην ουρά από τα χαράματα για το πολυπόθητο ραντεβού στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών
Στην ουρά από τα χαράματα για το πολυπόθητο ραντεβού στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών
Η ώρα είναι 7.30 το πρωί. Εκατοντάδες μετανάστες και μετανάστριες είναι ήδη εδώ και ώρες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών περιμένοντας για την «κόκκινη κάρτα», που θα τους προσφέρει 6 μήνες νόμιμης διαμονής στη χώρα. Βρίσκονται εκεί κάθε μέρα, αναζητώντας μια ευκαιρία να ζήσουν «σαν άνθρωποι», με την ελπίδα ότι έστω και προσωρινά θα σταματήσει το ατέλειωτο κυνηγητό που υφίστανται. «Πουλητές ονείρων», και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο, οι δικηγόροι, οι οποίοι έναντι αδράς αμοιβής αναλαμβάνουν να τους «κλείσουν» το πολυπόθητο ραντεβού, προκειμένου να γίνουν δεκτοί από την υπηρεσία και να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της «κόκκινης κάρτας».

Εκεί βρέθηκε χτες και μίλησε μαζί τους αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση που κάνει το ΚΚΕ την Κυριακή, 31 Αυγούστου στην πλατεία Αττικής. Γρήγορα μαζεύεται γύρω από την «ντουντούκα» πλήθος μεταναστών. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες τούς λένε να γραφτούν στα συνδικάτα τους, να γνωριστούν και να παλέψουν με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Τους μιλούν για τα μαθήματα ελληνικών που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες. Κάποιοι που καταλαβαίνουν ελληνικά μεταφράζουν στην ντουντούκα, για να καταλάβουν κι οι υπόλοιποι. «Βοηθήστε τον εαυτό σας μέσα από τον οργανωμένο αγώνα», τους λένε.

«Πουλητές ονείρων»

Τα όνειρα και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων εμπορεύονται κάποιοι δικηγόροι, αφού η αντιμεταναστευτική πολιτική το επιτρέπει
Τα όνειρα και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων εμπορεύονται κάποιοι δικηγόροι, αφού η αντιμεταναστευτική πολιτική το επιτρέπει
Την «κόκκινη κάρτα» παίρνουν όσοι κάνουν αίτηση για άσυλο. Γνωρίζουν ότι η απάντηση για το άσυλο θα είναι αρνητική, καθώς το ποσοστό χορήγησης ασύλου στη χώρα μας δε φτάνει ούτε στο 1%. Ωστόσο, η «κόκκινη κάρτα» είναι μία λύση ανάγκης. Τους εξασφαλίζει 6μηνη νόμιμη παραμονή στη χώρα και αν υποβάλλουν προσφυγή μετά την αρνητική απάντηση, μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα. Εδώ μπαίνει το κομμάτι των δικηγόρων: Ανάλογα με το πόσα πληρώνουν, έχουν και καλύτερες... προοπτικές.

Οπως μας λέει ο Ματέους από τη Γεωργία, ο δικηγόρος αν θέλεις να σου κλείσει ραντεβού για να βγάλεις την «κόκκινη κάρτα», σου ζητάει περίπου 600 ευρώ. Αν θέλεις για ανανέωση, 100 - 130 ευρώ.

Τις καθημερινές είναι τα ραντεβού για τις ανανεώσεις, τις Κυριακές το πρωί γίνονται οι αιτήσεις για άσυλο. Κλείνονται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών 400 ραντεβού. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών εξετάζεται πάνω από το 95% των αιτημάτων ασύλου στη χώρα, οπότε τα λεφτά είναι πολλά για τους δικηγόρους. Προτεραιότητα στα ραντεβού έχουν κάποιες ευάλωτες ομάδες (ανάπηροι, έγκυες, παιδιά) και πρόσφυγες από Σομαλία, Νταρφούρ, Ιράκ, Αφγανιστάν. Οσο πιο ασφαλής είναι η χώρα και άρα μειωμένες οι πιθανότητες να χορηγηθεί άσυλο, τόσο ανεβαίνει η ταρίφα από τους δικηγόρους που μπορεί να φτάσει και τις 4.000 ευρώ! Κανονικό εμπόριο ανθρώπινων ελπίδων και ονείρων...

«Εχω έρθει πάνω από 15 φορές και ραντεβού για να κάνω αίτηση δεν έχω κλείσει ακόμα», λέει ο Σεζάτ Ακράμ από το Πακιστάν. Αυτή η κατάσταση τους εξωθεί στο να αναζητήσουν λύση στους δικηγόρους, αφού δεν μπορούν να χάνουν συνεχώς μεροκάματα για να στήνονται έξω από το Αλλοδαπών.

Λύση ανάγκης η «κόκκινη κάρτα»

Οι μετανάστες καταφεύγουν στη λύση της «κόκκινης κάρτας» από καθαρά μεγάλη ανάγκη. Για να εξασφαλίσουν κάπως τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, αφού τα περιθώρια νομιμοποίησής τους είναι πολύ περιορισμένα, δεδομένης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Για να βγάλει κάποιος άδεια παραμονής χρειάζεται ένσημα. Υπάρχουν μετανάστες που είτε δεν τους κολλάνε ένσημα, είτε είναι για καιρό χωρίς δουλειά. Οπως ο Ματέους, από τη Γεωργία. Μας δείχνει το χέρι του. Στο βραχίονα είναι βαθιά χαραγμένο, σχεδόν «κομμένο». Μας εξηγεί, ότι τον έκοψε τζάμι στην οικοδομή, όπου δούλευε και έχει μείνει χωρίς μεροκάματο και χωρίς ένσημα για μήνες. Ετσι έχει ανάγκη την «κόκκινη κάρτα», προκειμένου να μην απελαθεί. Γι' αυτή δε χρειάζονται τα ένσημα.

Η ταλαιπωρία μεγάλη, αλλά η ανάγκη τους μεγαλύτερη: Ο Αχμεντί Ραχμαντουλά, 19 χρονών από το Αφγανιστάν, έχει αλλάξει διεύθυνση σπιτιού εδώ και τρεις μήνες. Στην «κόκκινη κάρτα» του πρέπει να αναγραφεί η νέα διεύθυνση, προκειμένου να μπορέσει να βγάλει άδεια εργασίας. Δουλεύει σε αλουμίνια. «Κάθε φορά φεύγω από τη δουλειά για να φτιάξω την κάρτα μου, κάθομαι εδώ μέχρι τις 2 το μεσημέρι και τίποτα δε γίνεται», λέει στο «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ