Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οι Αντιστασιακοί συνεχίζουμε για τη Λαϊκή Εξουσία»

Εκδήλωση τιμής στην Καρυά Ολύμπου στην επέτειο ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ σε Ολυμπο και Κίσσαβο

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την επέτειο από την 1η Συνδιάσκεψη Ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και την Ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων Ολύμπου και Κισσάβου, διοργάνωσε, την περασμένη Κυριακή, το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Στην εκδήλωση που έγινε στον «Ξερόλακα» Καρυάς Ολύμπου, για την ιστορική σημασία εκείνων των γεγονότων μίλησε ο Τηλ. Καλόγηρος, πρόεδρος του παραρτήματος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εκδήλωση δεν αποτελεί ένα ακόμα μνημόσυνο, αλλά αφετηρία νέων αγώνων για να εκπληρωθούν τα ανεκπλήρωτα, μέχρι σήμερα, οράματα της Εθνικής Αντίστασης.

Αναφερόμενος στο ιστορικό ο ομιλητής επισήμανε ότι με την απόφαση του ΕΑΜ για τη δημιουργία ένοπλων τμημάτων στον Ολυμπο και στον Κίσσαβο συγκροτούνται οι πρώτες ανταρτοομάδες του ΕΛΑΣ.

Στα τέλη Αυγούστου του 1942, με απόφαση του ΕΑΜ, πραγματοποιήθηκε στο «Μπεχτέσι» Καρυάς η 1η Συνδιάσκεψη Ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ, στην οποία μετείχαν οι αντάρτικες ομάδες του Ανω και Κάτω Ολύμπου και Κισσάβου, καθώς και καταδιωκόμενοι αντάρτες από τις περιοχές του Λιτοχώρου και της Καρίτσας. Μετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας της Περιοχής Θεσσαλίας του ΕΑΜ, Κ. Γαμβέτας, οι Γραμματείς του ΕΑΜ Ελασσόνας, Καρυάς, Ολυμπιάδας και στελέχη του ΚΚΕ στην περιοχή.

«Οι πρωτεργάτες και οι πρωτομάστορες της Εθνικής Αντίστασης - τόνισε ο Τηλ. Καλόγηρος - μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα. Τότε συγκρότησαν τις αντάρτικες ομάδες για να αποτινάξουν τη χιτλεροφασιστική κατοχή. Σήμερα καλούμαστε να συγκροτήσουμε το Λαϊκό Μέτωπο για να αποκρούσουμε και να αποτινάξουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Να δημιουργήσουμε τη δική μας Λαϊκή Εξουσία, τη δική μας Λαϊκή Οικονομία, στους δικούς μας Λαϊκούς Θεσμούς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ, Τ. Τσιαπλέ, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρ. Κιτσίδη, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Τ. Τσιόγκα, εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων του νομού και πολύς κόσμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ