ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Εως και 100.000 οι νεκροί

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μιανμάρ περιμένουν λίγη τροφή για την επιβίωσή τους

Associated Press

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μιανμάρ περιμένουν λίγη τροφή για την επιβίωσή τους
ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), μετά το χτύπημα του κυκλώνα «Ναργκίς», με τοπικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να εκτιμούν τους νεκρούς στους 80.000, μόνο στην περιοχή της Λαπούτα και των γύρω χωριών, με το 40% των θυμάτων να είναι παιδιά.

Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 25.000, ενώ πάνω από 42.000 είναι οι αγνοούμενοι. Απελπιστική είναι και η κατάσταση των επιζώντων, καθώς η βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο, καθώς το δικτατορικό καθεστώς επιχειρεί να διασφαλίσει τη θέση του, ενώ η επόμενη μέρα του κυκλώνα εμφανίζεται απειλητική, με έλλειψη πόσιμου νερού και πείνα, κινδύνους επιδημιών να ελλοχεύουν, σε μία χώρα, που είχε ήδη εξαθλιωμένους, οικονομικά, κατοίκους.

Και ενώ η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη για το λαό και τους πληγέντες, η χούντα απαγορεύει την είσοδο σε διεθνείς δυνάμεις αρωγής, παίρνοντας μόνο την υλική βοήθεια, και από την άλλη οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αναζητούν μέσω της παροχής βοήθειας το «παράθυρο» που θα τους δώσει εξουσία στη Μιανμάρ. Κύρια πηγή ανησυχίας των στρατιωτικών της Μιανμάρ οι ΗΠΑ, τις οποίες θεωρούν ως τη δύναμη που θα επιχειρήσει να αλώσει την κυριαρχία τους στην περιοχή, για την εκμετάλλευση του λαού και των φυσικών της πόρων.

Πάνω από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εξακολουθούν να βρίσκονται καλυμμένα από νερό, ιδιαίτερα στην περιοχή του δέλτα του Ιραουάντι, ενώ χιλιάδες είναι τα πτώματα που επιπλέουν, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα, οι επιζήσαντες θα αρχίσουν να πεθαίνουν από ασθένειες, εξαιτίας των μολυσμένων υδάτων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικότερα ο αριθμός των νεκρών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση

Στο στόχαστρο της κίνησης που επιχειρεί να στηρίξει τους λαϊκούς αγώνες, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ζοζέ Σόκρατες κατέθεσε το Πορτογαλικό ΚΚ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση, συνεχίζοντας και χειροτερεύοντας τις συνθήκες ζωής των Πορτογάλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, εφαρμόζει μια πολιτική ένδειας, αδικίας και ανισότητας, μια πολιτική που εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη για το κεφάλαιο, αλλά και βαριές θυσίες για το λαό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Ζερόνιμο ντε Σόουσα, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της κατάθεσης της πρότασης μομφής ενάντια στην κυβέρνηση, εξαιτίας των νέων αλλαγών που προωθεί στον Εργατικό Κώδικα, που «αποτελούν μια μετωπική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, μια διακήρυξη πολέμου στους Πορτογάλους εργάτες και αν δεν ανατραπούν, θα σημάνουν μια σημαντική κοινωνική οπισθοχώρηση».

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει και προωθεί η κυβέρνηση Σόκρατες, με τις διευκολύνσεις της εργοδοσίας να απολύει εργαζομένους, να επεκτείνει το ωράριο, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται οι σημαντικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων και η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων. Επίσης επισημαίνεται η επιδείνωση του συστήματος δημόσιας υγείας λόγω της εμπορευματοποίησης, ενώ παρόμοια κατάσταση αναφέρθηκε και για τη δημόσια εκπαίδευση, την επιστημονική πολιτική κ.ά. Η κοινοβουλευτική ομάδα υπογραμμίζει επίσης ότι «η εθνική κυριαρχία παραδίδεται στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ».

Γνωρίζοντας τη σύνθεση του κοινοβουλίου, το Πορτογαλικό ΚΚ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται κάνει επιτακτική την ανάγκη της κατάθεσης της πρότασης μομφής και πρόσθεσε ότι με αυτήν την πρόταση «θέλουμε να εκδηλώσουμε τη σταθερή μας καταδίκη αυτής της πολιτικής που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού».

«Θέλουμε να δώσουμε φωνή στο τεράστιο μέτωπο πάλης, διαμαρτυρίας, δυσαρέσκειας, αγωνίας και αντίστασης εκατοντάδων χιλιάδων Πορτογάλων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την απαίτηση για μια ρήξη με την εφαρμοζόμενη δεξιά πολιτική, για μια διαφορετική πορεία προς μια δικαιότερη χώρα!». Και καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πρόταση εκφράζει τα βαθύτερα αισθήματα της πλειοψηφίας του πορτογαλικού λαού».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο καπιταλισμός φταίει για την πείνα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης είναι υπεύθυνο για την επισιτιστική κρίση, αλλά και για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται, τόνισε ο Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες, αντιπρόεδρος της κουβανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο «Επισιτιστική Κυριαρχία και Ασφάλεια», προσθέτοντας ότι η άνοδος των τιμών διατροφής είναι παράλογη και άδηλη.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στη Νικαράγουα και συμμετέχουν οι χώρες της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική - ALBA, (Κούβα, Βολιβία, της Νικαράγουα και Βενεζουέλα) οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και έχει ως στόχο την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση των βασικών ειδών διατροφής για τους λαούς της περιοχής.

«Είμαστε τα θύματα και όχι αυτοί που προκαλούν την κλιματική αλλαγή που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την επισιτιστική κρίση», τόνισε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα που μετέβη στη Νικαράγουα, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο μετά από πρόσκληση του Ντανιέλ Ορτέγκα. Η Βενεζουέλα προτείνει τη σύσταση τράπεζας γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο που τόνισε ότι η «τράπεζα θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και άμεσα την επισιτιστική κρίση».

Επιχείρηση «Ντόχα» με αφορμή την επισιτιστική κρίση

Στον αντίποδα, ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου (WTO) κατά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Πασκάλ Λαμί, δεν μπορεί να εξεύρει βραχυπρόθεσμα λύση για τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, ωστόσο οι συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο μακροπρόθεσμα θα έχουν θετικά αποτελέσματα!

Κατά τον Λαμί μία συμφωνία στο γύρο διαπραγματεύσεων της Ντόχα θα μετριάσει την επίδραση των υψηλών τιμών, καθώς θα καταργήσει μέρος από τους περιορισμούς στην εμπορία γεωργικών προϊόντων. «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2008 και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αποφασιστική λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Απορρίπτονται οι «όροι διαλόγου» της ολιγαρχίας

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η αντιπολιτευόμενη ολιγαρχία πρέπει να αποδεχτεί τη βούληση του λαού της Σάντα Κρους, που στην πλειοψηφία της απέρριψε το αποσχιστικό δημοψήφισμα, τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, απαντώντας στην πρόταση «διαλόγου» των πέντε κυβερνητών που προωθούν τα παράνομα και αντισυνταγματικά δημοψηφίσματα, όπου ένας εκ των βασικών όρων ήταν η «αποδοχή του αποτελέσματος». «Είπαν ότι ένα εκατομμύριο ψήφοι ενέκριναν το καθεστώς αυτονομίας αλλά δε θέλουν να δεχτούν ότι πάνω από 50% του λαού της Σάντα Κρους το απέρριψαν. Αυτό το αποτέλεσμα είναι έκφραση της απόφασης για ενότητα και εξέγερση ενάντια στις ομάδες της ολιγαρχίας», τόνισε ο Μοράλες.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα απέρριψε με τις δηλώσεις του τον άλλο όρο της ολιγαρχίας «ως μοναδικό διαμεσολαβητή την καθολική εκκλησία». «Ορισμένοι ιεράρχες έχουν προβεί σε ενέργειες που τη συγκεκριμένη στιγμή ούτε συμβάλουν ούτε και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αμερόληπτες» τόνισε ο Λινέρα μη αναφερόμενος ονομαστικά αλλά σκιαγραφώντας τον Καρδινάλιο της Κοτσαμπάμπα, Χούλιο Τεράσας που συμμετείχε στο δημοψήφισμα, καλώντας μάλιστα όλους να ψηφίσουν Ναι.

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Απειλές για τις σχέσεις με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι, κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι διμερείς σχέσεις που έχει συνάψει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ιράν με διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ανησυχούμε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με το Ιράν, θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την παρουσία του στην περιοχή για να μεθοδεύσει ενέργειες εναντίον μας», δήλωσε ο Τόμας Σάνον, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα σε θέματα του δυτικού ημισφαιρίου, και εκτόξευσε απειλές προς όλες τις πλευρές και κυρίως προς την Κούβα, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία, χώρες που έχουν συνάψει σειρά εμπορικών σχέσεων.

Ο Σάνον δήλωσε ότι το Ιράν θέλει να χαλαρώσει τη διεθνή απομόνωσή του δείχνοντας ότι είναι σε θέση να κερδίζει φίλους στη Λατινική Αμερική, που ιστορικά ήταν «στη σφαίρα επιρροής» των ΗΠΑ. Ετσι κάλεσε τις κυβερνήσεις της περιοχής να σεβαστούν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις του ΟΗΕ, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και επανέλαβε τις κατηγορίες περί ανάμειξης του Ιράν στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην πρεσβεία του Ισραήλ και σε συναγωγή στο Μπουένος Αϊρες κατά τη δεκαετία του '90.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ