Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Εως και 100.000 οι νεκροί

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μιανμάρ περιμένουν λίγη τροφή για την επιβίωσή τους

Associated Press

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μιανμάρ περιμένουν λίγη τροφή για την επιβίωσή τους
ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), μετά το χτύπημα του κυκλώνα «Ναργκίς», με τοπικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να εκτιμούν τους νεκρούς στους 80.000, μόνο στην περιοχή της Λαπούτα και των γύρω χωριών, με το 40% των θυμάτων να είναι παιδιά.

Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 25.000, ενώ πάνω από 42.000 είναι οι αγνοούμενοι. Απελπιστική είναι και η κατάσταση των επιζώντων, καθώς η βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο, καθώς το δικτατορικό καθεστώς επιχειρεί να διασφαλίσει τη θέση του, ενώ η επόμενη μέρα του κυκλώνα εμφανίζεται απειλητική, με έλλειψη πόσιμου νερού και πείνα, κινδύνους επιδημιών να ελλοχεύουν, σε μία χώρα, που είχε ήδη εξαθλιωμένους, οικονομικά, κατοίκους.

Και ενώ η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη για το λαό και τους πληγέντες, η χούντα απαγορεύει την είσοδο σε διεθνείς δυνάμεις αρωγής, παίρνοντας μόνο την υλική βοήθεια, και από την άλλη οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αναζητούν μέσω της παροχής βοήθειας το «παράθυρο» που θα τους δώσει εξουσία στη Μιανμάρ. Κύρια πηγή ανησυχίας των στρατιωτικών της Μιανμάρ οι ΗΠΑ, τις οποίες θεωρούν ως τη δύναμη που θα επιχειρήσει να αλώσει την κυριαρχία τους στην περιοχή, για την εκμετάλλευση του λαού και των φυσικών της πόρων.

Πάνω από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εξακολουθούν να βρίσκονται καλυμμένα από νερό, ιδιαίτερα στην περιοχή του δέλτα του Ιραουάντι, ενώ χιλιάδες είναι τα πτώματα που επιπλέουν, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα, οι επιζήσαντες θα αρχίσουν να πεθαίνουν από ασθένειες, εξαιτίας των μολυσμένων υδάτων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικότερα ο αριθμός των νεκρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ