Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στην κόψη του ξυραφιού

Σκηνές που θυμίζουν εμφύλιο στη Βηρυτό

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της σιιτικής «Χεζμπολάχ» και φιλοκυβερνητικών σουνιτών, κυρίως υποστηρικτών του Σάαντ Χαρίρι. Ανταλλαγές πυρών και χειροβομβίδων συγκλόνιζαν, χτες, συνοικίες της Βηρυτού, ενώ αναφέρονται και 2 νεκροί από επίθεση με ρουκέτες. Συμπλοκές σημειώνονταν και στην κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά, με 4 τραυματίες.

Υποστηρικτές της «Χεζμπολάχ» απέκλεισαν με οδοφράγματα τους δρόμους γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο, που και χτες παρέμεινε εκτός λειτουργίας, καθώς και σημαντικές οδικές αρτηρίες. Υποστηρικτές του Χαρίρι απέκλεισαν τη λεωφόρο που συνδέει το κέντρο της Βηρυτού με τις νότιες σιιτικές συνοικίες καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Λίβανο με τη Συρία. Ο λιβανικός στρατός προσπάθησε να σταματήσει τις συγκρούσεις αλλά απέφυγε να εμπλακεί φοβούμενος γενίκευσή τους. Με ανακοίνωσή της, η στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε ότι «η παρούσα κρίση απειλεί και την ενότητα του στρατού» ενώ ο επικεφαλής του ΓΕΣ, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, που είναι και ο βασικός συναινετικός υποψήφιος για την προεδρία, συνέστησε να μην κηρυχτεί, ακόμη, η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για «κήρυξη πολέμου» κατά της «Χεζμπολάχ» μίλησε ο ηγέτης της, Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Νασράλαχ διευκρίνισε ότι δεν επιδιώκει εμφύλιο αλλά ξεκαθάρισε ότι οι μαχητές του «θα απαντήσουν σε κάθε πυροβολισμό εναντίον τους» και θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους «το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, στην προάσπιση των όπλων τους και της ύπαρξής τους». Ως μοναδικό δρόμο αποκλιμάκωσης, κατονόμασε την ανάκληση της απόφασης για τερματισμό της λειτουργίας του συστήματος τηλεπικοινωνιών που διατηρεί η οργάνωση και την έναρξη εθνικού διαλόγου, πριν την εκλογή προέδρου, που θα καταλήξει σε νέο υπουργικό συμβούλιο με την πλειοψηφία στην οργάνωση.

Ωρες αργότερα, στον Νασράλαχ «απάντησε» με τηλεοπτικό μήνυμα ο Χαρίρι. Χαρακτήρισε «έγκλημα την πολιορκία από τη Χεζμπολάχ» της Βηρυτού, ζήτησε άμεση απόσυρση των ενόπλων από τους δρόμους και πρότεινε το ζήτημα του συστήματος τηλεπικοινωνιών να χειριστεί η διοίκηση του στρατού, που, γενικά, έχει καλές σχέσεις με τη «Χεζμπολάχ».

Στην κρίση παρενέβη και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και εκλογή νέου Προέδρου άμεσα, καθώς η Προεδρία «χηρεύει» από τον Νοέμβρη μετά από 18 άκαρπες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ