ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ
Αγώνας για να σταματήσει η μόλυνση του νερού

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στους δήμους Οινοφύτων και Σχηματαρίου

Με αίτημα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση του νερού, του αέρα και του εδάφους της περιοχής, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων - Εργαζομένων - Κατοίκων, στην κεντρική πλατεία στο Δήλεσι. Παράλληλα, αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί στο Δήμο Οινοφύτων και στις 12 το μεσημέρι στο Δήμο Σχηματαρίου, μεταφέροντας το αίτημα των κατοίκων και των εργαζομένων, να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί νερού, όσο το νερό είναι μολυσμένο.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος τόνισε ότι «αν δε δούμε την αιτία του προβλήματος, τους υπεύθυνους για τη διαιώνισή του, αν δεν το συνδέσουμε με τα υπόλοιπα προβλήματα, τότε δε θα λυθεί». Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, επισήμανε ότι χρειάζεται κεντρική εγκατάσταση παραγωγής πόσιμου νερού. «Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα».

Ο Λάμπρος Παυλόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιοχής, τόνισε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πήραν μέτρα στήριξης των βιομηχάνων και απόκρυψης προβλημάτων». Ο Μιχάλης Γιαλούρης, δημοτικός σύμβουλος Οινοφύτων, τόνισε ότι «όχι μόνο δεν έχουμε καθαρό - όπως μας υποσχέθηκαν - αλλά η κατάσταση χειροτερεύει». Τέλος, ο πάτερ Γιάννης Οικονομίδης, τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι για την κατάντια μας, ρυπαίνουν την περιοχή γιατί το χρήμα είναι πιο σημαντικό γι' αυτούς, απ' ό,τι είναι η ζωή μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Μέτρα σε βάρος της λαϊκής οικογένειας

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πλέον δεν αφορά μόνο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες 11 πόλεις της χώρας, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε μέτρα που ευνοούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ προσθέτουν νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εξάγγειλε:

  • Την παροχή κινήτρων για την απόσυρση όλων των αυτοκινήτων άνω των 15 ετών, αν το υπουργείο Οικονομίας κρίνει ότι τα κίνητρα μπορεί να τα αντέξει η οικονομία...
  • Τίθενται αντικίνητρα για την κυκλοφορία ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλεων, που σε μεγάλο βαθμό υποχρεώνουν όσους έχουν παλιάς τεχνολογίας οχήματα να τα αντικαταστήσουν.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι: Ο «πράσινος δακτύλιος» (θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα τα υβριδικά και νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, ενώ τα άνω των 15 ετών θα εισέρχονται μόνο τα Σαββατοκύριακα). Γίνεται αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και αυτά θα υπολογίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν. Αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δήμου να επιβάλλει διόδια εισόδου οχημάτων ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα!

  • Για τη βιομηχανία προτείνεται - γενικά και αόριστα - η εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.
  • Προτείνεται η υποχρεωτική αλλαγή των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου, εντός 3ετίας από τη διέλευση αγωγού από την οικοδομή.

Στο «πακέτο», που θυμίζει το περιβόητο επί υπουργίας Μάνου του 1991, που αποδείχτηκε στην πράξη εντελώς αναποτελεσματικό, δεν προβλέπεται τίποτε για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, για την ενίσχυση του περιαστικού πρασίνου και τη διατήρηση των ελεύθερων χώρων, ούτε για τον περιορισμό της ασύδοτης δόμησης.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Οι κομμουνιστές άνοιξαν τα διόδια

Οι κομμουνιστές άνοιξαν τα διόδια στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και για δύο ώρες επέβαλαν την ελεύθερη και δωρεάν διέλευση των οχημάτων. Την Κυριακή από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, με αυτή τη συμβολική κίνηση, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική παράδοσης του εθνικού δικτύου στους επιχειρηματίες. Μοίρασαν την ανακοίνωση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό να συστρατευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα και να πει «"όχι" στις αυξήσεις», να απαιτήσει «να καταργηθούν όλα τα διόδια τώρα».

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι ο εργαζόμενος λαός έχει δικαίωμα σε δωρεάν, σύγχρονες, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες. Και τον καλεί να δυναμώσει τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ενάντια στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Θέλουν μεγαλύτερη ανάμειξη ιδιωτών

Η μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων και η ενίσχυση του εθελοντισμού αναδείχτηκαν, χτες, ως η αποτελεσματική «λύση» για την κάλυψη των κρατικών κενών, κατά την πρώτη μέρα της διημερίδας με θέμα «Διεπιστημονικότητα και διεταιρικότητα για την κοινωνική ένταξη του νεαρού παραβάτη», που διοργανώνουν το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΠΕΕ) και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδας (ΣΕΔΑ).

Δίνοντας το στίγμα της διημερίδας ο πρόεδρος του ΕΠΕΕ, Νέστωρ Κουράκης, εξήγησε τον όρο «διεταιρικότητα», δηλαδή το συντονισμό τοπικών και κοινωνικών εταίρων (κρατικών υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, εθελοντών και του ιδιωτικού τομέα) στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.

«Νομιμοποιώντας» τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η Κ. Δ. Σπινέλλη, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΠΕΕ, χαρακτήρισε «μη παραγωγικές δαπάνες» αυτές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση νεαρών παραβατών, «οι οποίοι αποτελούν είτε προσωρινά, είτε διά βίου, κοινωνικό βάρος που συνεπάγεται υψηλό και μη ανταποδοτικό κόστος»! Ετσι, σημείωσε, «η διεταιρικότητα προσφέρει λύσεις στα κρατικά οικονομικά αδιέξοδα, στην οικονομική στενότητα για τέτοιου είδους δαπάνες».

Μετέφερε ακόμα την εμπειρία από χώρες της ΕΕ λέγοντας ότι, για παράδειγμα, στη Βρετανία τα σχολεία βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την αστυνομία για «δημιουργία ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος». Στη συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με ΜΚΟ και άλλους φορείς στο πλαίσιο «της διεταιρικής προσέγγισης του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας» αναφέρθηκε η Χρ. Πέτρου, γενική διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου. Στάθηκε ακόμα στη δημιουργία του ΝΠΙΔ «Επάνοδος», όπου σύμβουλοι επιχειρηματικότητας θα προσανατολίζουν επαγγελματικά νεαρούς με παραβατική συμπεριφορά.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, είχαν επισημανθεί οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, επιστήμονες και υποδομές, η κυριολεκτικά ανύπαρκτη πολιτική για την πρόληψη, αντιμετώπιση και ένταξη των νεαρών παραβατών. Αντί για γενναία μέτρα και χρηματοδότηση σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα, επιχειρείται η διαχείριση του προβλήματος μέσω εθελοντών, ιδιωτών και κατασταλτικών μηχανισμών.

Σεισμός στο Ταίναρο

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 11.53' αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταινάρου, προκάλεσε την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Νότιας Πελοποννήσου, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους ο σεισμός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία των σεισμών που σημειώθηκαν πρόσφατα ανοιχτά της Μεθώνης.

Περικόπτονται οι αποζημιώσεις πυροπλήκτων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μάταια προσπάθησε χτες στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να στηρίξει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που περικόπτει τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους αγρότες της Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάσταση ο υπουργός Γεωργίας Αλ. Κοντός, υποστήριξε ότι για τα κονδύλια «υποβάλαμε στην ΕΕ το πρόγραμμα ΠΣΕΑ και εγκρίθηκε εντός ολίγων μηνών, ενώ εγκρίνονταν μετά από 1,5 χρονο». Σημειώνεται ότι μέρος της αποζημίωσης της καταστροφής δεν έχει δοθεί ακόμη, ενώ όπως ομολόγησε ο υπουργός, αν και έχουν περάσει 9 μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί η εξατομίκευση των ζημιών.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως η κοινή υπουργική απόφαση εμπεριέχει απαράδεκτους γενικούς περιορισμούς. Ενδεικτικά, ανέφερε διάταξη που εξαιρεί από το καθεστώς των αποζημιώσεων τις περιπτώσεις εκείνες που οι ζημιές οφείλονται σε... παραλείψεις των αγροτών, προσθέτοντας πως δεν αποζημιώνονται για αποθηκευμένα προϊόντα που είχαν υποστεί μεταποίηση, για πηγάδια και γεωτρήσεις, όσοι είχαν γεωργικά εργαλεία πολύ παλιά και όσοι είχαν μικρά θερμοκήπια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «τρομακτικές καθυστερήσεις» που προστίθενται στα υπάρχοντα προβλήματα από την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής.

ΕΛΕΓΧΟ για την υπόθεση της ανέγερσης της εξοχικής κατοικίας του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά στην Ανάβυσσο, διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τον έλεγχο ζήτησε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής. Σε χτεσινή ανακοίνωση της Νομαρχίας επισημαίνεται ότι η Πολεοδομία κινήθηκε στα όρια της νομιμότητας, ρίχνοντας τις ευθύνες τόσο για τη μη αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, αλλά και για το εκ των υστέρων αίτημα νομιμοποίησης της οικοδομής που χτίστηκε, στην πλευρά του υπουργού. Η νομαρχία ψεύδεται, επισημαίνει σε απάντησή του το ΥΠΕΧΩΔΕ, επικαλούμενο γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ