Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Μέτρα σε βάρος της λαϊκής οικογένειας

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πλέον δεν αφορά μόνο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες 11 πόλεις της χώρας, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε μέτρα που ευνοούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ προσθέτουν νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εξάγγειλε:

  • Την παροχή κινήτρων για την απόσυρση όλων των αυτοκινήτων άνω των 15 ετών, αν το υπουργείο Οικονομίας κρίνει ότι τα κίνητρα μπορεί να τα αντέξει η οικονομία...
  • Τίθενται αντικίνητρα για την κυκλοφορία ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλεων, που σε μεγάλο βαθμό υποχρεώνουν όσους έχουν παλιάς τεχνολογίας οχήματα να τα αντικαταστήσουν.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι: Ο «πράσινος δακτύλιος» (θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα τα υβριδικά και νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, ενώ τα άνω των 15 ετών θα εισέρχονται μόνο τα Σαββατοκύριακα). Γίνεται αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και αυτά θα υπολογίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν. Αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δήμου να επιβάλλει διόδια εισόδου οχημάτων ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα!

  • Για τη βιομηχανία προτείνεται - γενικά και αόριστα - η εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.
  • Προτείνεται η υποχρεωτική αλλαγή των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου, εντός 3ετίας από τη διέλευση αγωγού από την οικοδομή.

Στο «πακέτο», που θυμίζει το περιβόητο επί υπουργίας Μάνου του 1991, που αποδείχτηκε στην πράξη εντελώς αναποτελεσματικό, δεν προβλέπεται τίποτε για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, για την ενίσχυση του περιαστικού πρασίνου και τη διατήρηση των ελεύθερων χώρων, ούτε για τον περιορισμό της ασύδοτης δόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ