ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2008
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντίσταση στα σχέδια των πολυεθνικών της ενέργειας

Σε επαγρύπνηση καλεί το λαό της περιοχής, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ, ώστε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών ενέργειας

Σε επαγρύπνηση, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια των πολυεθνικών της ενέργειας, καλεί το λαό της περιοχής η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας «στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων γίνεται εμπόρευμα για την εκμετάλλευση του λαού και μέσον για τον έλεγχο των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων του τόπου». «Εκεί σπρώχνει τα πράγματα - προσθέτει - η Ευρωπαϊκή Ενωση και η πολιτική της για την απελευθέρωση της ενέργειας. Εκεί οδηγούν και οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο τη δυνατότητα να αυξήσει τα κέρδη του και να παρεμβαίνει, διαμορφώνοντας τις οικονομικές εξελίξεις σε όφελός του. Είναι ολοφάνερο, δίνοντας το δικαίωμα στους κεφαλαιοκράτες να επενδύσουν, αξιοποιώντας δήθεν τις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, την παραδίδουν στον ιδιωτικό τομέα. Τους δίνουν το δικαίωμα να φτιάξουν ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά έργα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο στο μέλλον σκεφτούν, αδιαφορώντας για το συμφέρον του λαού και του τόπου».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή επισημαίνει ότι με την ίδια λογική συρρικνώνουν και τεμαχίζουν τη ΔΕΗ, ώστε να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα - πωλητή της ενέργειας που θα παράγουν οι ιδιώτες. «Δε βάζουν το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, αλλά το θέμα του τρόπου παραγωγής και μορφών ενέργειας που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε και την οικολογική του διάσταση, επιχειρώντας να εκτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις μακριά από την ουσία των εξελίξεων. Τους αποκαλύπτουμε και τους καταγγέλλουμε. Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που τάχα θα ωφελήσει το λαό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε ψέματα. Ο ανταγωνισμός στο εμπόριο της ενέργειας δε θα ρίξει την τιμή. Αντίθετα, η δίψα των εμπόρων για μεγαλύτερα κέρδη θα την αυξήσει».

Η ΝΕ Βοιωτίας τονίζει ακόμη ότι: «Χαρακτηριστική περίπτωση η Αλουμίνιον της Ελλάδας (ΠΕΣΙΝΕ) που αγοράζει από τη ΔΕΗ ενέργεια με τιμή 45 ευρώ και πουλά στη ΔΕΗ τη δική της παραγωγή ενέργειας στην τιμή των 72 - 75 ευρώ». Και συμπληρώνει: «Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νομό Βοιωτίας ευθύνες έχουν όλες οι δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια ασκούν πολιτική διαχείρισης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) μέσω της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Εργατικά Κέντρα του Νομού. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της περιοχής Οινοφύτων που έχει μετατραπεί σε ενεξέλεγκτη χαβούζα με επικίνδυνες συνέπειες τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους χιλιάδες εργαζόμενους των εργοστασίων».

Το ΚΚΕ, σημειώνει η ΝΕ Βοιωτίας, κάνει την εξής πρόταση συσπείρωσης και πάλης:

  • Να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που πρέπει να διαχειρίζεται ενιαίος δημόσιος φορέας.
  • Να αγωνιστούμε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ που πρέπει να αναπτύξει δραστηριότητα και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, φροντίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλωστε, ο δημόσιος χαρακτήρας θα εξασφαλίζει πολύ περισσότερο το περιβάλλον από ό,τι οι ιδιώτες και η κερδοσκοπία τους.
  • Θέλουμε η χώρα μας να είναι ενεργειακά αυτάρκης. Να μην μπορεί κανείς να την εκβιάσει οικονομικά ή πολιτικά, ασκώντας πιέσεις είτε στα καύσιμα που χρησιμοποιούνε για την παραγωγή ενέργειας, είτε στους δρόμους μεταφοράς της.
  • Να απαιτήσουμε φτηνό ρεύμα για το λαό. Φτηνό ρεύμα για την παραγωγή της μικρομεσαίας αγροτιάς και τις μεταφορές.

Η ΝΕ καλεί σε καταδίκη της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και σε πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με το ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Συνεχίζουμε τις ιδιωτικοποιήσεις

Τη συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών του ΟΤΕ - ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Στις συναντήσεις που είχε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο υπουργός καθησύχασε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, άφησε να διαφανεί, ότι θα υπάρξει και συνέχεια παρεμβάσεων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός έκανε λόγο για «τα επόμενα βήματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων» μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, περιλαμβάνεται η εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων με την πώληση τμήματος ή και του συνόλου των μετοχών πακέτων που κατέχει το δημόσιο (ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής, «ΕΛ.ΤΑ», Λιμάνια Πειραιά - Θεσσαλονίκης κλπ.) καθώς και η είσοδος του Αεροδρομίου των Σπάτων, στο Χρηματιστήριο.

Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Νεγρεπόντε, συζήτησαν και το θέμα των πετρελαιαγωγών, όπου ο υπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει την αμερικανική πλευρά για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Με τη «βούλα» και της ΕΕ

Με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο η Ευρωπαϊκή Ενωση απονέμει τα... εύσημά της στην ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να παραδώσει τον ΟΤΕ σε μια ευρωπαϊκή πολυεθνική, όπως είναι η «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της αρμόδιας Κοινοτικής επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινκ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ», μια... συνηθισμένη κοινή προσπάθεια ένωσης δύο μεγάλων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, «που τη βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συνεχώς». Σημείωσε, μάλιστα με νόημα, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τώρα λόγο επί της συμφωνίας, αλλά θα έχει μετά την απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων...

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την ΝΤ θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και προεξόφλησε ότι ουδείς θα εκπλαγεί από τη δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού καθ' αυτού, σημειώνοντας πως τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας είναι ήδη γνωστά.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέχρι το τέλος του έτους σε ιδιώτες

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει η ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε μια από τις ιδιωτικές εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του ΟΛΘ ΑΕ.

Η διοίκηση του ΟΛΘ, μεταξύ άλλων:

  • Απέδωσε την καθυστέρηση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού στην ένσταση που υπέβαλε μια από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία.
  • Ανέφερε πως το λιμάνι είναι κορεσμένο από φορτία και πως η αύξηση των κοντέινερ έφθασε πέρσι στο 30% από 7% που υπολογιζόταν με έρευνα που είχε γίνει παλιότερα.
  • Εκτίμησε την απώλεια των εσόδων, λόγω των κινητοποιήσεων, στα 7 εκατ. ευρώ. Οπως, όμως, σημείωσαν τα μέλη της διοίκησης, θα υπάρξει επανάκαμψη των φορτίων μετά τις απεργίες καθώς το ενδιαφέρον των πλοίων που προσεγγίζουν τώρα άλλα λιμάνια, είναι μεγάλο για τη Θεσσαλονίκη.
  • Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσλάβει ο Οργανισμός εποχικούς και εργαζόμενους μέσω ΑΣΕΠ.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΣΕ
Αύξηση 20% στη γραμμή Αθήνα - Οινόη

Μετά τις «τσουχτερές» αυξήσεις που επέβαλε φανερά η κυβέρνηση σε συγκοινωνίες και μεταφορές, από χτες προχώρησε και σε κρυφές αυξήσεις 20% στα εισιτήρια του ΟΣΕ, στη γραμμή Αθήνα - Οινόη.

Κυβέρνηση και διοίκηση ΟΣΕ, με προκλητικό τρόπο, επιχειρούν να κρύψουν την αύξηση - «φωτιά» στα εισιτήρια της συγκεκριμένης γραμμής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΣΕ, αναφέρεται ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, στη συγκεκριμένη διαδρομή καθιερώνεται εισιτήριο "προαστιακού τύπου"» και προστίθεται ότι «τα νέου τύπου εισιτήρια ισχύουν για μια και μόνο διαδρομή χωρίς επιστροφή και πωλούνται στο ίδιο ακριβώς αντίτιμο με το παλαιού τύπου». Και δε φτάνει αυτό. Επακολούθησε και δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία ...διευκρινίζεται «πως ουδεμία τιμολογιακή επιβάρυνση προκύπτει για τους επιβάτες από τη νέα αυτή ρύθμιση». Εκείνο, βέβαια, που στην ουσία επιχειρούν να αποκρύψουν με προκλητικό τρόπο κυβέρνηση και διοίκηση ΟΣΕ είναι ότι καταργούν την έκπτωση 20% που ίσχυε μέχρι τώρα στα εισιτήρια μετ' επιστροφής. Συνεπώς, με την καθιέρωση του νέου εισιτηρίου, ο επιβάτης από Αθήνα για να πάει και να επιστρέψει από την Οινόη, επιβαρύνεται με 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση «μαγειρεύει» αυξήσεις και στα υπόλοιπα εισιτήρια του ΟΣΕ, ενώ εκτιμάται ότι αντιδράσεις θα υπάρξουν και με τις ...μουλωχτού τύπου αποφάσεις των κυβερνώντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ