Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντίσταση στα σχέδια των πολυεθνικών της ενέργειας

Σε επαγρύπνηση καλεί το λαό της περιοχής, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ, ώστε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών ενέργειας

Σε επαγρύπνηση, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια των πολυεθνικών της ενέργειας, καλεί το λαό της περιοχής η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας «στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων γίνεται εμπόρευμα για την εκμετάλλευση του λαού και μέσον για τον έλεγχο των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων του τόπου». «Εκεί σπρώχνει τα πράγματα - προσθέτει - η Ευρωπαϊκή Ενωση και η πολιτική της για την απελευθέρωση της ενέργειας. Εκεί οδηγούν και οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο τη δυνατότητα να αυξήσει τα κέρδη του και να παρεμβαίνει, διαμορφώνοντας τις οικονομικές εξελίξεις σε όφελός του. Είναι ολοφάνερο, δίνοντας το δικαίωμα στους κεφαλαιοκράτες να επενδύσουν, αξιοποιώντας δήθεν τις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, την παραδίδουν στον ιδιωτικό τομέα. Τους δίνουν το δικαίωμα να φτιάξουν ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά έργα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο στο μέλλον σκεφτούν, αδιαφορώντας για το συμφέρον του λαού και του τόπου».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή επισημαίνει ότι με την ίδια λογική συρρικνώνουν και τεμαχίζουν τη ΔΕΗ, ώστε να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα - πωλητή της ενέργειας που θα παράγουν οι ιδιώτες. «Δε βάζουν το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, αλλά το θέμα του τρόπου παραγωγής και μορφών ενέργειας που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε και την οικολογική του διάσταση, επιχειρώντας να εκτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις μακριά από την ουσία των εξελίξεων. Τους αποκαλύπτουμε και τους καταγγέλλουμε. Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που τάχα θα ωφελήσει το λαό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε ψέματα. Ο ανταγωνισμός στο εμπόριο της ενέργειας δε θα ρίξει την τιμή. Αντίθετα, η δίψα των εμπόρων για μεγαλύτερα κέρδη θα την αυξήσει».

Η ΝΕ Βοιωτίας τονίζει ακόμη ότι: «Χαρακτηριστική περίπτωση η Αλουμίνιον της Ελλάδας (ΠΕΣΙΝΕ) που αγοράζει από τη ΔΕΗ ενέργεια με τιμή 45 ευρώ και πουλά στη ΔΕΗ τη δική της παραγωγή ενέργειας στην τιμή των 72 - 75 ευρώ». Και συμπληρώνει: «Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νομό Βοιωτίας ευθύνες έχουν όλες οι δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια ασκούν πολιτική διαχείρισης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) μέσω της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Εργατικά Κέντρα του Νομού. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της περιοχής Οινοφύτων που έχει μετατραπεί σε ενεξέλεγκτη χαβούζα με επικίνδυνες συνέπειες τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους χιλιάδες εργαζόμενους των εργοστασίων».

Το ΚΚΕ, σημειώνει η ΝΕ Βοιωτίας, κάνει την εξής πρόταση συσπείρωσης και πάλης:

  • Να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που πρέπει να διαχειρίζεται ενιαίος δημόσιος φορέας.
  • Να αγωνιστούμε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ που πρέπει να αναπτύξει δραστηριότητα και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, φροντίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλωστε, ο δημόσιος χαρακτήρας θα εξασφαλίζει πολύ περισσότερο το περιβάλλον από ό,τι οι ιδιώτες και η κερδοσκοπία τους.
  • Θέλουμε η χώρα μας να είναι ενεργειακά αυτάρκης. Να μην μπορεί κανείς να την εκβιάσει οικονομικά ή πολιτικά, ασκώντας πιέσεις είτε στα καύσιμα που χρησιμοποιούνε για την παραγωγή ενέργειας, είτε στους δρόμους μεταφοράς της.
  • Να απαιτήσουμε φτηνό ρεύμα για το λαό. Φτηνό ρεύμα για την παραγωγή της μικρομεσαίας αγροτιάς και τις μεταφορές.

Η ΝΕ καλεί σε καταδίκη της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και σε πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με το ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ