ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2008
Σελ. /48
Το «σαμάρι» βαράει το ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι «κριτική» ασκεί το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για το νέο Μουσείο Ακρόπολης; Οτι είναι «υπουργοκεντρικό» και ότι τελικά δεν έχει σημασία «αν το Μουσείο θα αποτελεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία ή ΝΠΔΔ» αφού «η διοικητική αυτοτέλεια είναι ζητούμενο, αλλά κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται με το νομοσχέδιο»...

Το ΠΑΣΟΚ προσπερνά την ουσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι η διοικητική «αυτοτέλεια» και «ευελιξία» που προωθεί το νομοσχέδιο αποκόπτοντας το Μουσείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ένας ακόμη δρόμος για να πέσει η πολιτιστική κληρονομιά στην «αγκαλιά» του κεφαλαίου. Και το προσπερνά, διότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην «ανεξαρτητοποίηση» των φορέων της κρατικής πολιτιστικής διαχείρισης εφαρμόζοντας το στρατηγικό στόχο της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τρανταχτό παράδειγμα ο Οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου, που απέκοψε μεγάλα μουσεία της χώρας από τις μητρικές Εφορίες Αρχαιοτήτων ακριβώς με την ίδια επιχειρηματολογία με αυτή της ΝΔ.

Τι άλλο να πεις λοιπόν όταν ακολουθείς ακριβώς την ίδια αντιδραστική πολιτική; Τα «ρίχνεις» στο «σαμάρι»...

Συνάντησαν τα εγγόνια τους

Ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια της χτεσινής πορείας των συνταξιούχων, αποτέλεσε η συνάντηση των παππούδων με τα εγγόνια τους. Στην οδό Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές της 6ης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Φαλήρου. Μόλις περνάει η πορεία, οι μαθητές αρχίζουν να χειροκροτούν. Το χειροκρότημα ανταποδίδουν και οι συνταξιούχοι. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται το σύνθημα: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»! Με μια φωνή και υψωμένη τη γροθιά οι μαθητές αρχίζουν να φωνάζουν ρυθμικά: «Δώστε πίσω τα κλεμμένα»! Τα συνθήματα των μικρών μαθητών συνόδευσαν για αρκετή ώρα τους συνταξιούχους, που δίνουν ακούραστα ένα σκληρό αγώνα και για τους ίδιους αλλά και για τα εγγόνια τους.

Τους έπιασε ο πόνος...

Επιλέγοντας τη γνωστή προπαγανδιστική τακτική του «τσουβαλιάσματος», βγήκαν προχτές εφημερίδες γνωστών συγκροτημάτων του Τύπου και, με αφορμή διάταξη που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική - βάσει της οποίας μέσω του προϋπολογισμού της Βουλής θα πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές όσων βουλευτών πριν εκλεγούν δούλευαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για τον ιδιωτικό, διευκολύνοντάς τους να βγάλουν και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα τα οποίο ασκούσαν πριν να γίνουν βουλευτές - επιδίωξαν να εμφανίσουν ότι μ' αυτήν τη θέση «συμφωνούν» και «βολεύονται» οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Και θυμήθηκαν ξαφνικά το φορολογούμενο λαό, στις πλάτες του οποίου πέφτουν και αυτά τα βάρη. Γιατί όμως, αντί να φωνασκούν υποκριτικά γι' αυτό, δε θέτουν ζήτημα κατάργησης της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότησης των βουλευτών αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, όπου ήταν ασφαλισμένοι πριν από τη βουλευτική ιδιότητα και θα συνεχίσουν και μετά απ' αυτήν εάν δεν ξαναεκλεγούν; Μήπως γιατί, στηρίζοντας το αστικό σύστημα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, θέλουν τους πολιτικούς τους επαγγελματίες με μισθούς και συντάξεις - μαμούθ;

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα από τις 12 Μάρτη μέσα στη Βουλή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ζητώντας να ασφαλίζονται οι βουλευτές στο Ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι πριν από την εκλογή τους και από αυτό να παίρνουν τη σύνταξή τους στα όρια ηλικίας και με τις προϋποθέσεις του Ταμείου τους.

Οι αιτίες...

«Μέτρα» για την «άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων» κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος. Μεταξύ άλλων ζητάει, βεβαίως, επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων (βλ. απελευθέρωση των «κλειστών αγορών και επαγγελμάτων»), δημιουργία δημοπρατηρίων, των γνωστών παζαριών δηλαδή όπου οι μεγαλέμποροι προσπαθούν να αρπάξουν κοψοχρονιά τα προϊόντα από τους παραγωγούς και μετά να τα μοσχοπουλήσουν στους καταναλωτές, να μπουν «ηλεκτρονικοί αναγνώστες τιμών» στα σούπερ μάρκετ... Τώρα, μάλιστα! Τις εντόπισαν τις αιτίες της ακρίβειας οι εμποροβιομήχανοι! Α, όλα κι όλα! Τι θα έφταιγε; Το κυνηγητό για μεγαλύτερο κέρδος των εμποροβιομηχάνων;


Οι τιμές του πετρελαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ (πολύ) και κατεβαίνει (λίγο) η τιμή του πετρελαίου, όπως παρακολουθούμε στα δελτία ειδήσεων...

Μόνο που το σκαμπανέβασμα των τιμών εμφανίζεται λίγο - πολύ ως ένα ...«φυσικό φαινόμενο». Πώς αναρωτιόμαστε «θα βρέξει, δε θα βρέξει;»...

Κάπως έτσι μάς το πλασάρουν: «Θα ανέβει ή θα κατέβει η τιμή του πετρελαίου;», «θα αλλάξει ή δε θα αλλάξει;» η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ...

Ολα τούτα είναι πράγματα που συμβαίνουν μακριά από τη χώρα μας από κάποιους «άλλους», πολύ «μεγάλους» που εμείς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσαρμόζουμε τα δεδομένα ευρώ του μισθού μας, ανάλογα με το «δελτίο καιρού» της διεθνούς οικονομίας.

Αν πέσει το πετρέλαιο, το Σάββατο θα πάμε σε ταβέρνα, αν ανέβει θα κάτσουμε σπίτι.

Τελικά, υπάρχει κάτι που πρέπει σίγουρα να ...ανέβει. Κι αυτό είναι «το αίμα στο κεφάλι» σε όλους μας. Και να κυνηγήσουμε την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Διεκδικώντας πρώτα απ' όλα εισόδημα για να ζήσουμε στοιχειωδώς ανθρώπινα.

Για όλους αυτούς που μας δουλεύουν ψιλό γαζί και δηλώνουν πως «παίρνουν μέτρα προστασίας του καταναλωτή».

Για τις κυβερνήσεις μας, που μας μπλέκουν όλο και πιο βαθιά σε ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιγνίδι και άλλα μικρότερα περιφερειακά και στη συνέχεια δηλώνουν ανήμποροι μπροστά στις «διεθνείς εξελίξεις».

Σε τελική ανάλυση, τους μόνους που δεν πλήττει το «ακριβό» πετρέλαιο είναι τις ...ελληνικές πετρελαιοβιομηχανίες. Τα κέρδη τους, όχι απλά μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται.

Οπως και όλων των υπολοίπων, που «αναγκάζονται» να μεταφέρουν την αύξηση πετρελαίου στον καταναλωτή.

Από μεγαλέμπορους καυσίμων, βιομηχάνους τροφίμων μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Κανένας από αυτούς δε «δίνει δεκάρα» για όσα συμβαίνουν και κοιμούνται κάτι παραπάνω από ήσυχοι, αφού τα κέρδη τους είναι εγγυημένα.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακόμα κι αυτά του «επιμολυσμένου ηλιέλαιου». Αμφιβάλλετε ότι θα βρουν τρόπο να μας το πουλήσουν;

Στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου

Με τέσσερις - πέντε ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών του κάθε μέρα (συχνά συγκρουόμενες μεταξύ τους), προσπαθεί να παρέμβει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και αυτό που σίγουρα καταφέρνει... είναι να αποκαλύπτει την ουσιαστική συμφωνία του τόσο με το γράμμα, όσο και με το πνεύμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στα ΑΕΙ. Ως γνήσιοι εκφραστές του ευρωμονόδρομου, δε λένε κουβέντα για το ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι εφαρμογή των συναποφασισμένων, σε επίπεδο ΕΕ, μέτρων για την ανώτατη εκπαίδευση. Και μάλιστα, είναι μέτρα που εδράζονται στην αγωνία της καπιταλιστικής ευρωένωσης, για το πώς θα ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Γι' αυτό και οι κατευθύνσεις της ΕΕ έχουν πλείστες αναφορές και αντιγράφουν το μοντέλο των ΗΠΑ για τη σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις.

Αμφότεροι οι πρόεδροι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξουν τη δήθεν αντίθεσή τους με τις αναδιαρθρώσεις, επικαλούνται τον «αντινόμο» που κατέθεσαν στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν ο νόμος - πλαίσιο. Δε λένε, βέβαια, ότι σ' αυτόν τον «αντινόμο» κατέθεσαν προτάσεις υπέρ των τετραετών προγραμμάτων και της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από ιδιώτες, υπέρ των μάνατζερ, υπέρ των εσωτερικών κανονισμών, υπέρ των πιστωτικών μονάδων κ.ά. Αυτά είναι γραπτά, κατατεθειμένα στη Βουλή, αδιαμφισβήτητα.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιούν διαφορετικές διατυπώσεις από το νόμο - πλαίσιο, ακόμα κι αν ισχυρίζονται ότι τοποθετούν τις προτάσεις τους σε ένα «άλλο πλαίσιο (...) οικονομικής διαφάνειας», η ουσία παραμένει: Συμφωνούν στο χαρακτήρα των μέτρων, συμφωνούν με τις δοσοληψίες ΑΕΙ - επιχειρήσεων, το είπε ξεκάθαρα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αθενς Βόις» ο Αλ. Τσίπρας όταν πρόβαλε την άποψη για Πανεπιστήμια, που θα κάνουν καλές έρευνες, θα τις πουλούν ακριβά στις επιχειρήσεις και θα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση, συμφωνούν με την υποβάθμιση και τον κατακερματισμό των σπουδών.

Και σημειώνουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κι όχι μιας συνιστώσας του ή μιας τάσης του ΣΥΝ. Είναι προτάσεις του συνόλου - συνονθυλεύματος ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, μόλις προχτές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «οι διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΝ δεν αμφισβητούν την κατευθυντήρια συλλογική απόφαση» και χτες ο Α. Αλαβάνος είπε πως όταν «άλλοι λένε άλλα, άλλοι λένε άλλα, αυτό είναι δύναμη»!

Μετά από όλα αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη γιατί (στο πνεύμα της «κατευθυντήριας συλλογικής απόφασης, άραγε;), με διάφορες τοποθετήσεις τους (Α. Τσίπρας, Νεολαία ΣΥΝ, Τ. Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), «πίνουν νερό» στο όνομα της «αυτονομίας - αυτοτέλειας» των ΑΕΙ. Αυτόνομα από πού; Αυτοί λένε και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις. Λένε, όμως, ότι θα χρηματοδοτούνται και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις! Μα, αυτός που χρηματοδοτεί δεν καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το πού θα πάνε τα λεφτά του; Εξάλλου το μοντέλο, που λέει ότι θα αποφασίζουν για τα πάντα μόνα τους τα ΑΕΙ, παραπέμπει άμεσα σε ΑΕΙ, που λειτουργούν ως επιχειρήσεις εκτιμώντας τις κινήσεις τους με βάση τα δεδομένα της αγοράς...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ