ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δέσμευση για διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Δημήτρη Χριστόφια - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε κοινή δήλωση κατέληξε η χτεσινή έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που πραγματοποιήθηκε λόγω της έλλειψης προόδου στις Ομάδες Εργασίας και στις Τεχνικές Επιτροπές.

Στο κείμενο της δήλωσης, όπως αυτό αναγνώστηκε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ - Μπρουκ Ζεριχούν, μετά τη συνάντηση, αναφέρεται: «Οι ηγέτες είχαν σήμερα γνήσιες και παραγωγικές συζητήσεις, και προέβησαν σε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στη βάση της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου.

Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μία ομόσπονδη κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και μία ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ίσου καθεστώτος.

Οι ηγέτες έδωσαν εντολές στους εκπροσώπους τους να εξετάσουν, εντός 15 ημερών, τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών. Οι εκπρόσωποι θα μελετήσουν πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα προωθήσουν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη Γεσιλιρμάκ και άλλων σημείων διέλευσης».

Τέλος, αναφέρεται: «Οι ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου για να προβούν σε νέα αξιολόγηση της κατάστασης».

Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, ο Μ. Ταλάτ απάντησε: «Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Θα προβούμε σε εκτίμηση της κατάστασης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν ξαναβρεθούμε. Γνωρίζετε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, συνεχίζουμε να έχουμε τις απόψεις μας σε αυτό, και θα προβούμε σε εκτίμηση όταν βρεθούμε εκ νέου τον Ιούνιο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του, κληθείς να απαντήσει στο αν η διεθνής ταυτότητα της Κύπρου θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ή αν θα υπάρξει παρθενογένεση, είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε κοινή θέση ότι θα είναι η ενωμένη ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου». Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε την αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις Ομάδες Εργασίας και στις Τεχνικές Επιτροπές, εκφράζοντας παράλληλα την κοινή ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το ΑΚΕΛ με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αντρου Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε: «Επαναβεβαιώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή προνοείται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων». Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει «τη δέσμευση των δύο ηγετών να δοθεί ώθηση στη συζήτηση που διεξάγεται στις Ομάδες Εργασίας με στόχο να παραχθούν αποτελέσματα και να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες το συντομότερο δυνατό» και χαρακτήρισε θετική τη δέσμευση να συζητηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς «θα συμβάλει στο να υπάρξει ακόμα καλύτερο κλίμα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Σχολιάζοντας τον όρο «συνεταιρισμός», που περιλαμβάνεται στη δήλωση, ο Α. Κυπριανού ανέφερε: «Η λύση στο Κυπριακό θα είναι συνεταιρισμός μεταξύ των δυο κοινοτήτων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες, ωστόσο δεν μιλούμε για νέο συνεταιρισμό, μιλούμε για συνεταιρισμό, υπάρχει διαφορά μεταξύ των δυο ορολογιών».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Στηρίζετε το τουρκικό καθεστώς και την αυταρχική πολιτική του

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Ακόμα μία έκφραση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών της ΕΕ για το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2007. Στη φάση αυτή η Εκθεση είναι γεμάτη επαίνους προς την τουρκική κυβέρνηση, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ περιορίζεται σε ευχολόγια και απλές αναφορές καίριων ζητημάτων, όπως η κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η κουρδική μειονότητα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο του Κόμματος τονίζοντας: «Είναι γνωστή η θέση του KKE εναντίον της ΕΕ και κατά συνέπεια και της ένταξης σ' αυτή όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και κάθε χώρας. Οπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εκφράζουν κάθε φορά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους σχεδιασμούς της ΕΕ, σχετικά με το ρόλο της γειτονικής χώρας».

Υπογράμμισε ακόμη: «Στη φάση αυτή, η Εκθεση επιλέγει τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, προσπαθώντας, με υπερβολικό τρόπο, να εμφανίσει πρόοδο της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικοί είναι οι έπαινοι της Εκθεσης για την κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όταν είναι γνωστή η αυταρχική και καταπιεστική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την άγρια καταστολή των πρωτομαγιάτικων διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ. Δείχνει ανοχή στην τουρκική πολιτική ενάντια στους Κούρδους. Προσφέρει έμμεση στήριξη στις τουρκικές επιθέσεις στο ιρακινό έδαφος, αφού από τη μία καταδικάζει τις "βίαιες επιθέσεις" του PKK και "άλλων τρομοκρατικών ομάδων", ενώ από την άλλη συστήνει στον τουρκικό στρατό απλά να μη χρησιμοποιεί "δυσανάλογη βία". Ξεπερνάει με ανώδυνο τρόπο τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, αποφεύγοντας να ζητήσει κατηγορηματικά και χωρίς όρους την αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρεται στο ότι η Εκθεση «χαιρετίζει την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις της ΕΕ και του NATO. Παίρνοντας υπόψη τη θέση της Τουρκίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τους ανταγωνισμούς του στην ευρύτερη περιοχή, η ΕΕ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ενταξιακή διαδικασία προς όφελός της για τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής». Γι' αυτούς τους λόγους, είπε, «καταψηφίζουμε την Εκθεση».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Περιοδείες χάριν της «εικόνας»

Κύκλο περιοδειών στην επαρχία, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, εγκαινίασε ο Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης που έχει «θολώσει» επικίνδυνα, εξαιτίας της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός, μέσω των εγκαινίων ενός στρατιωτικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και ενός αγροτικού συνεταιρισμού στις Πρέσπες, είναι ότι τάχα η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τα «καθημερινά» προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και βρίσκεται «στο πλευρό τους». Δεν είναι τυχαίο ότι, παρ' όλο που τα εγκαίνια αφορούσαν τη μετεγκατάσταση του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου - το οποίο είναι ενταγμένο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και έχει προοπτικές να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου - ο Κ. Καραμανλής βρήκε την ευκαιρία να το «πουλήσει» ως απόδειξη του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για ...το ΕΣΥ. «Με τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, με τη δημιουργία υποδομών - νοσοκομείων, κέντρων υγείας και κέντρων υγείας αστικού τύπου - αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Είναι ο Ελληνας πολίτης, όπου κι αν ζει, στο κέντρο, ή την περιφέρεια», είπε και όποιος τον πιστέψει...

Στην ίδια ομιλία, αναφέρθηκε στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστώντας σαφές ότι το νέο «αμυντικό δόγμα» είναι προσαρμοσμένο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ενοπλες Δυνάμεις «έχουν στις μέρες μας μια σύνθετη, πολυεπίπεδη αποστολή», είπε και συμπλήρωσε: «Αφ' ενός μεν, να αποτρέπουν κάθε είδους απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και, αφ' ετέρου, να συμβάλλουν στην ειρήνη, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης γειτονιάς μας».

Τα επόμενα εγκαίνια αφορούσαν τη μονάδα συσκευασίας, τυποποίησης και αποθήκευσης των γνωστών φασολιών στις Πρέσπες, όπου το μήνυμα ήταν υπέρ της επένδυσης στην ποιότητα. Αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατί η χώρα μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εισαγωγέας αγροτικών προϊόντων, προτίμησε τις γνωστές κοινοτοπίες, όπως ότι «στο σύγχρονο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιότητα» ή πως «η επένδυση στην ποιότητα είναι μονόδρομος, για να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα δεσπόζουσα θέση στις διεθνείς αγορές»... Σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής» στις Σέρρες και θα παρευρεθεί σε αποκαλυπτήρια ανδριάντα που θα γίνει στη γενέτειρα του θείου του και ιδρυτή της ΝΔ.

Εκδήλωση της ΕΔΟΝ

Σε εκδήλωση με θέμα τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τους απεργιακούς αγώνες του 1948, στην Κύπρο, καλεί η Προοδευτική Κίνηση Κύπριων Φοιτητών, αύριο, Κυριακή 25 Μάη, στις 7:30μμ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή Εστία, οδ. Κέκροπος 3 στην Πλάκα, με ομιλητή, τον ΓΓ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πάμπη Κυρίτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ