ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μετατρέπονται σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας

«Αξιοποίηση» με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ προωθεί η κυβέρνηση

Από δημόσια περιουσία, σε οικόπεδα (κοινώς «φιλέτα» κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο), σκοπεύει να μετατρέψει η κυβέρνηση τα παλιά στρατόπεδα που βρίσκονται στις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες 23 πόλεις της χώρας, αντί να τα αξιοποιήσει δημιουργώντας πνεύμονες πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού ή άλλες υποδομές (σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση - ξεπούλημα των στρατοπέδων με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ φέρεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Οικονομίας. Μάλιστα, έχει γίνει και μια πρώτη αποτίμηση των εσόδων που υπολογίζονται να φτάσουν συνολικά στα 5 δισ. ευρώ!

Προκειμένου να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις (μετά τη δρομολογημένη εμπορευματοποίηση - οικοπεδοποίηση του Ελαιώνα, του Ιπποδρόμου Φαλήρου και του Ελληνικού) η «επιχείρηση» αυτή, σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί, δε θα ξεκινήσει από τα στρατόπεδα της Αττικής, τα οποία η κυβέρνηση τα θεωρεί ως «φιλέτα των φιλέτων», αλλά σε πρώτη φάση από αυτά της περιφέρειας.

Ειδικότερα, πρόκειται να βγουν «στο σφυρί» 29 στρατόπεδα σε 23 πόλεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα στρατόπεδα των δήμων: Μολύβου Μυτιλήνης, Τρικάλων, Κοιλάδας Λάρισας και Φαρσάλων Λάρισας, Βόλου, Κατερίνης, Κορώνειας Θεσσαλονίκης, Λαχανά Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κερκίνης, Κομοτηνής, Κιλκίς, Κάτω Νευροκοπίου, Πτολεμαΐδας, Τσοτυλίου, Βέροιας, Εδεσσας, Αριδαίας, Γουμένισσας, Δράμας και Φιλίππων Καβάλας.

Η συνολική έκταση των στρατοπέδων αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.050 έως 2.100 στρέμματα. Προκειμένου η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι» σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των δήμων, σκοπεύει να τους παραχωρήσει μέρος των εκτάσεων (ίσως και μέχρι τη μισή έκταση των στρατοπέδων), ενώ την υπόλοιπη θα πουλήσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή θα τις ανταλλάξει μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου να κατασκευάσει νέα στρατόπεδα σε άλλες περιοχές, με αποπληρωμή δόσεων για τα επόμενα 25 με 35 χρόνια. Θα... δώσει μάλιστα το δικαίωμα στους δήμους να αγοράσουν επιπλέον εκτάσεις, αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες!

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή χτεσινή συνέντευξη Τύπου των δημάρχων Πολίχνης, Καλαμαριάς, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας, Νεάπολης για τα στρατόπεδα «Παύλου Μελά», «Κόδρα» και «Καρατάσιου», το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών να μη δείξουν καμία αναμονή στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, των αρμοδίων φορέων. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, και να εμποδίσουν τα σχέδια οικοπεδοποίησης με οποιαδήποτε μορφή των στρατοπέδων της περιοχής καθώς και την παράδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Να απαιτήσουν χώρους πρασίνου και αναψυχής υπερτοπικής σημασίας, μέσα από μία ενιαία πρόταση για την περιβαλλοντική αξιοποίηση όλων των χώρων των στρατοπέδων.

Σημειώνεται ότι αν και κατά καιρούς ακούγονται σκέψεις αξιοποίησης, από το 1999 που ψηφίστηκε ο νόμος 2745 για τη «μετεγκατάσταση κι αξιοποίηση των στρατοπέδων», δεν έχει προχωρήσει τίποτα μέχρι σήμερα προς όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Στις 27 - 29 Ιούνη στο πάρκο του ΦΙΞ

Στις 27, 28 και 29 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν φέτος για 8η συνεχή χρονιά οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για μετανάστες και ντόπιους εργάτες στο πάρκο του ΦΙΞ στα Πατήσια, όπως αποφασίστηκε στην πρώτη προπαρασκευαστική σύσκεψη που έγινε την Κυριακή το απόγευμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που ακούστηκαν, την πρώτη μέρα αναμένεται να γίνει συζήτηση για την ενίσχυση της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης και την ανάγκη οργάνωσης και δράσης Ελλήνων και μεταναστών μέσα στα σωματεία, για τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ. Το Σάββατο θα γίνει ομιλία και συζήτηση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, θα υπάρξει ομιλία από την ΚΝΕ για τους νέους μετανάστες και αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι. Την Κυριακή προγραμματίστηκε συζήτηση για την Ευρωσυνθήκη και την ΕΕ, και ιδιαίτερα για την αντι - μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Επίσης, όπως σημειώθηκε, προχωρώντας προς το τριήμερο θα γίνουν εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στον Κολωνό, στη Γούβα, στην Κυψέλη, στον Αγ. Παντελεήμονα, στο Ιλιον κ.ά.

  • Η επόμενη προπαρασκευαστική σύσκεψη ορίστηκε για τις 15 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα στο Στέκι Νέων Εργαζομένων, Πατησίων 252.
ΣτΕ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ
Απαγορεύει τη ρίψη αποβλήτων

Φραγμό στη ρίψη αποβλήτων και λυμάτων στον Ασωπό ποταμό από τη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Τανάγρας βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία καθορίστηκε έκταση 2.016 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Τανάγρας και Οινοφύτων ως ΒΙΠΕ και εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης θα έπρεπε να εξετάσει τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής. Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ επισημαίνει ότι ο ΥΠΕΧΩΔΕ παράνομα θεώρησε ότι «αποτελεί επαρκές νόμιμο έρεισμα» για την έγκριση της μελέτης το γεγονός ότι νομαρχιακή απόφαση του 1979 αναφέρει ότι ο Ασωπός θα δέχεται τα απόβλητα της Βοιωτίας μετά από επεξεργασία. Το δικαστήριο έκρινε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα έπρεπε να εξετάσει αν μπορεί περαιτέρω ο Ασωπός να δέχεται απόβλητα και λύματα, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ως βιώσιμο οικοσύστημα.

Τέλος, το ΣτΕ έκανε δεκτή και την προσφυγή εταιρείας παραγωγής και αποθήκευσης εκρηκτικών υλών, η οποία ζητούσε να μη γίνει βιομηχανική περιοχή στην Τανάγρα, γιατί δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οικονομικό αδιέξοδο και ανέξοδες κινήσεις

Χωρίς να εκφράσει καμία αντιπαράθεση με την πολιτική που άσκησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και υπηρετεί πιστά ο ίδιος, ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΣΟΚ) παρουσίασε χτες την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ο Δήμος σύντομα δε θα μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους και ήδη είναι απλήρωτοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ΔΗΡΑΠ και ΔΕΠΑΠ, αλλά και οι προμηθευτές, καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρακρατάει ολόκληρη την τακτική κρατική επιχορήγηση του Δήμου για τοκοχρεολύσια σε δάνεια.

Ο Π. Φασούλας περιόρισε τις αναφορές του στα δάνεια του προηγούμενου δημάρχου Χρίστου Αγραπίδη που είχε τη στήριξη της ΝΔ και ερωτώμενος απέφυγε να μιλήσει για δάνεια του Στέλιου Λογοθέτη, που επίσης είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αντί για ουσιαστικές διεκδικήσεις, προανήγγειλε κλείσιμο του λιμανιού στις 13 Ιούνη.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Ηλίας Λαμπρόπουλος δημοτικός σύμβουλος της «Πειραιάς - Αναγέννηση», εξέφρασε την αντίθεση στο δανεισμό με παρακράτηση της επιχορήγησης από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Ανέδειξε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για πάγωμα και ρύθμιση των δανείων, διεκδίκησης των παρακρατηθέντων πόρων και αύξησης της κρατικής επιχορήγησης στο 8% του προϋπολογισμού. Η «Πειραιάς Αναγέννηση» καλεί το λαό να συσπειρωθεί με το εργατικό κίνημα για να διεκδικήσουν να μπει φραγμός σε αυτή την πορεία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΧΤΕΣ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος, σύμφωνα με το νόμο 3625/07 επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων κατηγορουμένων στην υπόθεση παιδικής πορνογραφίας.

ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΓΙΑ 17Η ΗΜΕΡΑ χτες την κατάληψη στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης οι κάτοικοι Ρυακίου και Αγ. Δημητρίου του Δήμου Ελλησπόντου, διεκδικώντας προσλήψεις ανέργων και λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του ΑΗΣ λειτουργούν με μειωμένα φορτία, ενώ παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις τέφρας στην αυλή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των ταινιόδρομων.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να σταματήσουν οι «εισπρακτικές εταιρείες» να λειτουργούν, καθώς κινούνται εκτός νομιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα, εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, εμπορικά καταστήματα κλπ. έχουν αναθέσει «το κυνήγι» των εισπράξεων σε τέτοιες εταιρείες.

ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος της Ασσήρου, προχώρησαν το Σάββατο, επί μία ώρα, οι κάτοικοι του Δήμου Ασσήρου, που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα έργα, που θα διασφάλιζαν τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Συγκέντρωση για το μολυσμένο νερό

«Η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς είναι η αιτία που ολόκληρες περιοχές πλήττονται και από τη λειψυδρία, τη μόλυνση και την κακή ποιότητα του νερού». Με τα λόγια αυτά, ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων - Εργαζομένων - Κατοίκων, έδωσε το στίγμα των όσων συμβαίνουν στην παρα-Ασώπεια περιοχή με τη μόλυνση του νερού, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχηματάρι το περασμένο Σάββατο.

Και συνέχισε: «Η εμπορευματοποίηση και αυτού του φυσικού και κοινωνικού αγαθού μαζί με την ασυδοσία και την ανεξέλεγκτη δράση που απολαμβάνουν τα μονοπώλια και οι βιομήχανοι από τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που, μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη υγεία και ζωή, είναι οι υπεύθυνοι που χρόνια τώρα ολόκληρη περιοχή από τον Ωρωπό μέχρι τα Οινόφυτα και από το Σχηματάρι - Τανάγρα μέχρι την Αυλίδα, έχουν δηλητηριαστεί από το εξασθενές χρώμιο που έχει διαποτίσει όλο τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα».

Νωρίτερα, το άνοιγμα της συγκέντρωσης έγινε από το μέλος της Επιτροπής και εργαζόμενο στην περιοχή, Μηνά Σιμηστήρα ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνο το πρόβλημα και όχι αυτούς που το αντιπαλεύουν και κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε διεκδίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ