Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μετατρέπονται σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας

«Αξιοποίηση» με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ προωθεί η κυβέρνηση

Από δημόσια περιουσία, σε οικόπεδα (κοινώς «φιλέτα» κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο), σκοπεύει να μετατρέψει η κυβέρνηση τα παλιά στρατόπεδα που βρίσκονται στις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες 23 πόλεις της χώρας, αντί να τα αξιοποιήσει δημιουργώντας πνεύμονες πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού ή άλλες υποδομές (σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση - ξεπούλημα των στρατοπέδων με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ φέρεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Οικονομίας. Μάλιστα, έχει γίνει και μια πρώτη αποτίμηση των εσόδων που υπολογίζονται να φτάσουν συνολικά στα 5 δισ. ευρώ!

Προκειμένου να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις (μετά τη δρομολογημένη εμπορευματοποίηση - οικοπεδοποίηση του Ελαιώνα, του Ιπποδρόμου Φαλήρου και του Ελληνικού) η «επιχείρηση» αυτή, σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί, δε θα ξεκινήσει από τα στρατόπεδα της Αττικής, τα οποία η κυβέρνηση τα θεωρεί ως «φιλέτα των φιλέτων», αλλά σε πρώτη φάση από αυτά της περιφέρειας.

Ειδικότερα, πρόκειται να βγουν «στο σφυρί» 29 στρατόπεδα σε 23 πόλεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα στρατόπεδα των δήμων: Μολύβου Μυτιλήνης, Τρικάλων, Κοιλάδας Λάρισας και Φαρσάλων Λάρισας, Βόλου, Κατερίνης, Κορώνειας Θεσσαλονίκης, Λαχανά Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κερκίνης, Κομοτηνής, Κιλκίς, Κάτω Νευροκοπίου, Πτολεμαΐδας, Τσοτυλίου, Βέροιας, Εδεσσας, Αριδαίας, Γουμένισσας, Δράμας και Φιλίππων Καβάλας.

Η συνολική έκταση των στρατοπέδων αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.050 έως 2.100 στρέμματα. Προκειμένου η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι» σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των δήμων, σκοπεύει να τους παραχωρήσει μέρος των εκτάσεων (ίσως και μέχρι τη μισή έκταση των στρατοπέδων), ενώ την υπόλοιπη θα πουλήσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή θα τις ανταλλάξει μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου να κατασκευάσει νέα στρατόπεδα σε άλλες περιοχές, με αποπληρωμή δόσεων για τα επόμενα 25 με 35 χρόνια. Θα... δώσει μάλιστα το δικαίωμα στους δήμους να αγοράσουν επιπλέον εκτάσεις, αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες!

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή χτεσινή συνέντευξη Τύπου των δημάρχων Πολίχνης, Καλαμαριάς, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας, Νεάπολης για τα στρατόπεδα «Παύλου Μελά», «Κόδρα» και «Καρατάσιου», το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών να μη δείξουν καμία αναμονή στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, των αρμοδίων φορέων. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, και να εμποδίσουν τα σχέδια οικοπεδοποίησης με οποιαδήποτε μορφή των στρατοπέδων της περιοχής καθώς και την παράδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Να απαιτήσουν χώρους πρασίνου και αναψυχής υπερτοπικής σημασίας, μέσα από μία ενιαία πρόταση για την περιβαλλοντική αξιοποίηση όλων των χώρων των στρατοπέδων.

Σημειώνεται ότι αν και κατά καιρούς ακούγονται σκέψεις αξιοποίησης, από το 1999 που ψηφίστηκε ο νόμος 2745 για τη «μετεγκατάσταση κι αξιοποίηση των στρατοπέδων», δεν έχει προχωρήσει τίποτα μέχρι σήμερα προς όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ