Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣτΕ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ
Απαγορεύει τη ρίψη αποβλήτων

Φραγμό στη ρίψη αποβλήτων και λυμάτων στον Ασωπό ποταμό από τη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Τανάγρας βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία καθορίστηκε έκταση 2.016 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Τανάγρας και Οινοφύτων ως ΒΙΠΕ και εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης θα έπρεπε να εξετάσει τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής. Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ επισημαίνει ότι ο ΥΠΕΧΩΔΕ παράνομα θεώρησε ότι «αποτελεί επαρκές νόμιμο έρεισμα» για την έγκριση της μελέτης το γεγονός ότι νομαρχιακή απόφαση του 1979 αναφέρει ότι ο Ασωπός θα δέχεται τα απόβλητα της Βοιωτίας μετά από επεξεργασία. Το δικαστήριο έκρινε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα έπρεπε να εξετάσει αν μπορεί περαιτέρω ο Ασωπός να δέχεται απόβλητα και λύματα, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ως βιώσιμο οικοσύστημα.

Τέλος, το ΣτΕ έκανε δεκτή και την προσφυγή εταιρείας παραγωγής και αποθήκευσης εκρηκτικών υλών, η οποία ζητούσε να μη γίνει βιομηχανική περιοχή στην Τανάγρα, γιατί δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ