ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Αρνηση αγώνων από την πλειοψηφία

Αρνήθηκε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ στη συνεδρίαση της 25ης του Μάη την πρόταση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) - που είναι και πρόταση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό - για κινητοποίηση με αίτημα τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Με ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ σημειώνει πως «η πλειοψηφία αρνήθηκε και πάλι να κηρύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με την ψευτοδικαιολογία ότι πρώτα "σαν ΓΣΕΒΕΕ να επιδιώξουμε συνάντηση με την υπουργό". Η ΓΣΕΒΕΕ επανειλημμένα έχει συναντηθεί με τους υπουργούς, αλλά η κατάσταση στον ασφαλιστικό μας οργανισμό χειροτερεύει».

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση φορτώνει το κόστος του Ταμείου εξ ολοκλήρου στις πλάτες των ασφαλισμένων και ότι «η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ που αποτελείται από συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, δεσμευμένοι από την πολιτική των κομμάτων τους, που βλέπουν την ασφάλιση και την υγεία σαν κόστος, δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Δε θέλουν γιατί προφανώς βολεύονται με τη συγκεκριμένη πολιτική, δεν μπορούν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Αυτοί στηρίζονται από ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι εθισμένο να λειτουργεί μέσα από προγράμματα, σεμινάρια και ημερίδες, στη λογική και πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ που θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα συμβιβασμένο και εκφυλισμένο».

Η ΟΒΣΑ καλεί σε συνδικαλιστική και πολιτική απομόνωση αυτών των δυνάμεων, διαφύλαξη των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, ενδυνάμωση της συνεργασίας με τα λαϊκά στρώματα και το ΠΑΜΕ, ακόμη πιο μαζικούς αγώνες.

«ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ»
Κοροϊδία ... χωρίς μέτρο

Διαδικαστικού χαρακτήρα, οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Με επτά ακόμη μέτρα - από το «πακέτο των 41 μέτρων» για την «αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς και των ανατιμητικών φαινομένων στην αγορά» - η κυβέρνηση κλιμακώνει τη συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων που υφίστανται τις συνέπειες της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι τελευταίοι ...εξήγησαν στον υπουργό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συγκράτηση των τιμών.

Στην ουσία, τόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, όσο και εκείνα που έχει ανακοινωθεί ότι υλοποιούνται ήδη, δεν μπορούν να είναι τίποτα περισσότερο από κάποιες ρυθμιστικές παρεμβάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, μέτρα που θα μπορούσαν ήδη να έχουν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να συνδέονται με την καθαρή παρανομία και απάτη κάποιων επιχειρηματιών σε βάρος των συναλλασσομένων μαζί τους, δεν έχουν όμως καμία απολύτως σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας. Και δε θα μπορούσαν να έχουν, αφού, μαζί με την πολιτική θεοποίησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας, παραμένει στο απυρόβλητο το σύνολο των ρυθμίσεων που αφορούν την «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών! Αξιοσημείωτο είναι ότι για άλλη μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε χρήση της θεωρίας του «εισαγόμενου πληθωρισμού», «βγάζοντας λάδι» τους επιχειρηματικούς ομίλους που επιβάλλουν τις μαζικές και αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκε χτες ότι προωθούνται είναι:

  • Διευκόλυνση και επιτάχυνση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ειδών, που περιοδικά βρίσκονται σε ανεπάρκεια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει προ πολλού, ωστόσο η ακρίβεια αφορά το σύνολο των προϊόντων 365 μέρες το χρόνο.
  • Διασταύρωση στοιχείων εισαγωγών από τρίτες χώρες με αποστολή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου των συνοδευτικών παραστατικών των προϊόντων που εισάγονται από τα Τελωνεία. Θα μπορούσε να έχει γίνει και από τη δεκαετία του '50, μόνο που και πάλι δεν αγγίζει την κερδοσκοπία των μεγαλοεισαγωγέων και των χονδρεμπόρων, αφού τα ποσοστά κέρδους είναι ελεύθερα.
  • Η καθιέρωση της δίγραμμης επιταγής στις συναλλαγές παραγωγών - χονδρεμπόρων για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ, για την πάταξη των πλαστογραφημένων τιμολογίων. Και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει ότι η ρύθμιση δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, απλά θα οδηγήσει τους ενδιαφερόμενους σε άλλες μορφές εμφάνισης πλασματικών στοιχείων (μικρότερες επιταγές και, άρα, όχι δίγραμμες, επιστροφή μετρητών κλπ.).
  • Αναλόγως, έναν εντελώς διαδικαστικό χαρακτήρα έχει και το μέτρο για έλεγχο των φθορών αγροτικών προϊόντων, που μπορεί να οδηγήσει σε μια καταγραφή λογιστικού περιεχομένου δεδομένων, αλλά δεν αγγίζει την ακρίβεια.
  • Η επαναφορά της αναγραφής της τιμής του προϊόντος επάνω σε κάθε συσκευασία ξεχωριστά, για να μπορεί, σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο καταναλωτής να συγκρίνει την τιμή ανάμεσα στο ράφι και στο ταμείο. Κι αν αυτό μπορεί να ισοδυναμεί το πολύ - πολύ με την αντιμετώπιση μιας επιμέρους κερδοσκοπικής πρακτικής, τι σχέση μπορεί να έχει με τη γενικευμένη κερδοσκοπία που ασκείται μέσα από τις υψηλές τιμές και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις;
  • Ενεργοποίηση της υπάρχουσας διάταξης για αναγραφή της τιμής μονάδας μέτρησης σε υποσυσκευασμένα προϊόντα (ανά κιλό, ανά λίτρο κλπ.) Πρόκειται για ένα μέτρο που τυπικά ισχύει από το 1989 και ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το γιατί μια αναγραφή που μπορεί να εξυπηρετεί στην καλύτερη σύγκριση των τιμών μεταξύ ομοειδών προϊόντων έχει κάποια σχέση με αυτή καθεαυτή τη διαμόρφωση των τιμών, αυτό είναι κάτι που μόνο η κυβερνητική προπαγάνδα θα ήθελε να υπαινιχθεί.
  • Η ίδια λογική διέπει και το μέτρο περί αναγραφής και γνωστοποίησης στο υπουργείο Ανάπτυξης των τιμοκαταλόγων που θα περιλαμβάνουν και τις εκπτώσεις που κάνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι κάτι που, ακόμα κι αν δεχτούν οι επιχειρηματίες να εφαρμόσουν, μπορεί να αφορά τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρηματιών, καθόλου, όμως, δεν αφορά τους εργαζόμενους. Ο τρόπος που συναλλάσσονται οι επιχειρηματίες μεταξύ τους δεν έχει να κάνει με την κερδοσκοπία και την ακρίβεια που παραμένει στο απυρόβλητο. Αλλωστε, όπως παραδέχεται σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να παρέμβει στον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής. Ολα τα άλλα, περί δήθεν προσδιορισμού «υπερβολικού κέρδους» και περί «δημοσιοποίησης» επιχειρήσεων, είναι λεονταρισμοί για στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εμπαίζει τους εργαζόμενους και δεν έχει καμία πρόθεση να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα προκειμένου να μη θίξει τα ιερά και τα όσια των μονοπωλίων, επιβεβαίωσε, ακόμη, ο υπουργός, επικαλούμενος την ...«εταιρική κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων για συγκράτηση των τιμών! Κι αυτό είναι το μόνο που έχει επιλέξει να μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, αφού το να επιβάλλει στις επιχειρήσεις τις τιμές είναι κάτι που «δεν επιτρέπεται». «Διατιμήσεις στην ΕΕ δεν επιτρέπονται. Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους δυνατότητες εμείς δεν έχουμε και δεν έχουμε διότι δεν επιτρέπονται», είπε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά. Και, άρα, αυτό που επιλέγουν να κάνουν είναι να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους ότι στα επιχειρηματικά κέρδη χωράει «κοινωνική υπευθυνότητα». Ζήτησε, μάλιστα, όπως είπε, από εκπροσώπους 36 επιχειρήσεων τροφίμων να στείλουν μέχρι τη Δευτέρα στο υπουργείο μειώσεις τιμών σε προϊόντα που θα αποφασίσουν οι ίδιοι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες ενισχύσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων προωθούνται το επόμενο διάστημα

Μετά το μεγάλο δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους για τη «λειτουργική τακτοποίηση» κάθε πολεοδομικής αυθαιρεσίας τους, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε χτες, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, τους γενικούς άξονες μιας σειράς νομοθετικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα για δημόσια διαβούλευση ή θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τα μηνύματα για μείωση των επισκεπτών μέσα στο 2008, δίνοντας έμφαση στην επιδίωξη για «ποιοτικό» τουρισμό και βελτίωση των εσόδων. Στο τέλος, έκανε λόγο για «θαύμα», εάν αντί για μείωση σημειωθεί στασιμότητα.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η χωροθέτηση των τουριστικών λιμένων και θα γίνουν διαγωνισμοί για την παράδοσή τους σε «φορείς διαχείρισης», στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας τουριστικής περιουσίας. Οι πρώτες 3 μαρίνες θα είναι των Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα δαπανώνται 1,2 εκατ. ευρώ για τη μαρίνα Αλίμου, «προίκα» για τον ιδιώτη στον οποίο θα δοθεί η εκμετάλλευση, καθώς και 600 χιλ. ευρώ για την Ακτή Βουλιαγμένης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να «προικοδοτήσει» και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα θελήσουν να κάνουν μπίζνες με μεγάλα θεματικά πάρκα. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Τουρισμού, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, θα καθοριστούν οι προδιαγραφές αυτών των πάρκων - αναμένονται αρκετά «ξεχειλωμένες» - για να επιτραπεί η επιδότησή τους από τον αναπτυξιακό νόμο. Ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τα κάμπινγκ, τα οποία θα «αστεροποιηθούν» ώστε «να μη λειτουργούν ανεξέλεγκτα», όπως είπε ο υπουργός, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τον έλεγχο και αυτής της τουριστικής δραστηριότητας από το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.

Σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις αναμένονται για τα λεγόμενα «μπουτίκ» ξενοδοχεία, με σαφή ορισμό τους (υψηλής αρχιτεκτονικής και υπηρεσιών μέχρι 50 δωμάτια). Θα δίνεται, μάλιστα, ειδικό σήμα από τον ΕΟΤ και έχουν ήδη επιλεγεί 50 επιχειρήσεις σε πιλοτική βάση για χρηματοδότηση. Ειδικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν για τη λειτουργική τακτοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) με ρυθμίσεις που αναμένεται να νομιμοποιούν το «όργιο» παραβάσεων που χαρακτηρίζουν σήμερα τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Επιπρόσθετα, και μετά τη συνάντηση που έγινε με το Σύνδεσμο των τουριστικών γραφείων όπου εκφράστηκε σύμπτωση απόψεων με τον υπουργό, θα αναθεωρηθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους και θα προωθηθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ως οργανισμός (Συνεγγυτικό Κεφάλαιο) που θα καλύπτει υποχρεώσεις αφερέγγυων τουριστικών γραφείων, με χρηματοδότηση από τα τουριστικά γραφεία.

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Θερμοκήπιο της ακρίβειας η «ελεύθερη» αγορά

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντάλλαξαν και χτες άσφαιρα πυρά για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, επιχειρώντας να αποκρύψουν το γεγονός ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα και την απελευθέρωση των αγορών που υπερασπίζονται και τα δύο κόμματα

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, όπως και οι αντίστοιχες «σταυροφορίες» που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων από την ουσία του προβλήματος. Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις κυρώσεις του Αγορανομικού Κώδικα. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ στη συζήτηση κυριάρχησε η ψευδεπίγραφη κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αντάλλαξαν μεταξύ τους κατηγορίες για ανικανότητα διαχείρισης και άλλες «κορόνες». Κανείς τους, όμως, δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την απελευθέρωση των αγορών, που αποτελεί το «θερμοκήπιο» για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία.

«Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η νοθεία των προϊόντων - όπως αυτή με το ηλιέλαιο - δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό καθεστώς», τόνισε ο Σταύρος Σκοπελίτης προσθέτοντας πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να αποκρύψουν τις ευθύνες τους». Οπως είπε, η κυβέρνηση παραπέμπει στις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση «ξεχνώντας πως ήταν δικές της οι κυβερνήσεις που πέρασαν την πολιτική της απελευθέρωσης υπόσχεται σταυροφορίες για τη συγκράτηση των τιμών». Ο Στ. Σκοπελίτης επισήμανε ότι η ακρίβεια «αποτελεί έναν ακόμη μηχανισμό αναδιανομής του παραγόμενου από τους ανθρώπους του μόχθου πλούτου υπέρ της πλουτοκρατίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του νοθευμένου ηλιέλαιου λέγοντας ότι «αποτελεί ένα ακόμη σκάνδαλο στη διατροφική αλυσίδα και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το όργιο κατανάλωσης ακατάλληλων τροφών». Τέτοια φαινόμενα - σημείωσε - θα υπάρχουν όσο «θα κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματικότητα και όσο τα τρόφιμα θα θεωρούνται εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας». Ειδικά για τον ΕΦΕΤ ανέφερε ότι η ίδρυσή του δεν έγινε με πρόθεση «να πάρουν μέτρα για να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων», αλλά για «να αναβαθμίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα επισφαλή προϊόντα των βιομηχανιών».

Οσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε πως «τα κατασταλτικά μέτρα από μόνα τους δε θα αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα, όταν υπάρχει μια πολιτική που τη θρέφει». Οσο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται τόνισε ότι «δεν εισπράττονται ποτέ». Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με το άρθρο 2 του νομοθετήματος σύμφωνα με το οποίο η απόσυρση ακατάλληλων τροφίμων από την αγορά επαφίεται στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων...

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της, Κ. Αγοραστός, υποστήριξε ότι «σήμερα ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί όπως θέλουμε», λέγοντας ότι η κυβέρνηση χειρίζεται «ένα πολυσύνθετο πρόβλημα» με σοβαρότητα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιτρέπει τα χλωριωμένα κοτόπουλα

Αίρει την απαγόρευση που ισχύει από το 1997 στις εισαγωγές αμερικανικών κοτόπουλων βουτηγμένων στο χλώριο

Για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών τροφίμων πάνω από την υγεία των καταναλωτών. Αυτό προκύπτει από την πρόταση της Επιτροπής να επιτρέψει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ, στις χώρες - μέλη της ΕΕ, κοτόπουλων βουτηγμένων στο χλώριο, με πρόφαση τον αντιμικροβιακό έλεγχο των πουλερικών και λίγο μόλις χρόνο μετά το ξέσπασμα του διατροφικού σκανδάλου με το ορυκτέλαιο. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση «για αυστηρό αντιμικροβιακό έλεγχο» των κοτόπουλων, προς τη Μόνιμη Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας της Κοινότητας, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, μόνο που η όποια απόφασή της θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τα αμερικανικά κοτόπουλα τα βουτάνε (μετά τη σφαγή τους) σε ένα χημικό «μπάνιο» με τέσσερις ουσίες που παρασκευάζονται με βάση το χλώριο, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά - να εξαφανιστεί κάθε ίχνος μικροβίων. Στην πραγματικότητα, όμως, ο λόγος που τα κοτόπουλα χλωριώνονται είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους βιομήχανους. Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν στην υγεία όσων τα καταναλώσουν, τα «χλωρο-κοτόπουλα» προκαλούν πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στους εργάτες που εργάζονται στα σφαγεία και έρχονται σε διαρκή επαφή με τις ουσίες χλωρίου, όσο και στο περιβάλλον από τα κατάλοιπα που προκύπτουν κατά την επεξεργασία τους.

Ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντός, σε δήλωσή του επισήμανε ότι η χώρα μας κατ' επανάληψη έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με οποιεσδήποτε αντιμικροβιακές ουσίες, προσθέτοντας ότι η έστω και με περιορισμούς πραγματοποίηση εισαγωγών «χλωριωμένων» κοτόπουλων «έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική μας για τη διάθεση στην αγορά υγιεινών και ασφαλών τροφίμων». Η παραπάνω δήλωση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι καθησυχαστική για τους Ελληνες καταναλωτές. Βέβαια ανάλογες δηλώσεις «κάθετης αντίθεσης» έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και για το ζήτημα των μεταλλαγμένων, μόνο που αυτά εισέρχονται καθημερινά - και εν αγνοία του καταναλωτικού κοινού - στο πιάτο μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
«Διευκρινίσεις» για βρεφική τροφή

«Η σύνθεση του PEDIASURE (περιλαμβανομένου του χαλκού) είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια που καθορίζονται από κοινοτικές οδηγίες και τις ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την περιεκτικότητα του παιδικού τροφίμου σε χαλκό και πιθανή συσχέτισή του με παρενέργειες. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία παιδιάτρου γονιού, ότι το παιδί του παρουσίασε νευρολογικά προβλήματα μετά από μακρόχρονη κατανάλωση του συγκεκριμένου παιδικού τροφίμου.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι «πρόκειται για τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και όχι για κοινό βρεφικό γάλα, που χρησιμοποιείται για παιδιά άνω του ενός έτους με δυσκολίες στη διατροφή τους και για ανάρρωση από ασθένειες. Χορηγείται μόνο από νοσοκομεία και φαρμακεία υπό ιατρική παρακολούθηση». Σημειώνει ακόμα ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί άλλα ανάλογα περιστατικά από τη χρήση του προϊόντος. Και τονίζει ότι η ορθή χρήση των προϊόντων της κατηγορίας αυτής διασφαλίζεται μόνο με ιατρική παρακολούθηση.

Σχετικά με το χαλκό ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή οστεοπόρωση. Κύριες πηγές χαλκού στη διατροφή του ανθρώπου είναι τα θαλασσινά, εντόσθια, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Νέες ανατιμήσεις 8,9%

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς» προαναγγέλλουν οι συνεχιζόμενες ανακοστολογήσεις των εμπορευμάτων από την πλευρά των βιομηχάνων. Στο πλαίσιο μάλιστα της γνωστής τακτικής τους τιμολογούν τα εμπορεύματα ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την ντόπια κατανάλωση ή για εξαγωγές. Επί της ουσίας, τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας επιδοτούν και την «ανταγωνιστικότητα» των βιομηχάνων στις ξένες αγορές. Τα «μαντάτα» που έρχονται από τη Στατιστική Υπηρεσία καταγράφουν και νέα αύξηση του τιμαρίθμου λιανικής (θα ανακοινωθεί προσεχώς) που για το μήνα Μάη αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 4,6%.

Ενδεικτικά για τη κατάσταση παραπέρα μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων είναι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» για το μήνα Απρίλη του 2008 (σύγκριση με Απρίλη 2007) εμφανίζει εκρηκτική ανατίμηση 8,9%. Ταυτόχρονα, ο υποδείκτης στη μεταβολή των τιμών για την «εσωτερική αγορά» αυξήθηκε σε ποσοστό 9,8% έναντι αύξησης 6,3% για την εξωτερική αγορά. Τα «ενεργειακά αγαθά» ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 18,3%, τα «ενδιάμεσα αγαθά» 7,8%, τα «αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά» 3,8% και τα «διαρκή καταναλωτικά αγαθά» 3,1%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία ανοχή στη ληστεία του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης για την ακρίβεια υπογραμμίζεται:

«Τα 41 μέτρα και οι "συμφωνίες κυρίων" της κυβέρνησης με τους μεγαλοβιομήχανους δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με διακοσμητικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανεχθούν άλλο την κοροϊδία. Δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή πια στη ληστεία των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών. Καμιά εμπιστοσύνη στα ιδεολογήματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", που αναζητούν μια αγορά καλή και ανταγωνιστική, που να μην οδηγεί στα καπιταλιστικά μονοπώλια και στο υπερκέρδος. Είναι παραλογισμός.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν, διεκδικώντας άμεσα μέτρα: Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις - επίδομα ανεργίας, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στα καύσιμα. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, όλων των διοδίων. Μείωση των τιμών σε νερό, ΔΕΗ, τηλέφωνο.

Να συνδέσουν τα άμεσα αιτήματα με την πάλη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για κατάργηση, κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, στο δρόμο της αντιπαράθεσης με την ΕΕ. Να εμπιστευτούν τη λαϊκή κοινωνική συμμαχία, αποδυναμώνοντας τα κόμματα της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ