Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιτρέπει τα χλωριωμένα κοτόπουλα

Αίρει την απαγόρευση που ισχύει από το 1997 στις εισαγωγές αμερικανικών κοτόπουλων βουτηγμένων στο χλώριο

Για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών τροφίμων πάνω από την υγεία των καταναλωτών. Αυτό προκύπτει από την πρόταση της Επιτροπής να επιτρέψει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ, στις χώρες - μέλη της ΕΕ, κοτόπουλων βουτηγμένων στο χλώριο, με πρόφαση τον αντιμικροβιακό έλεγχο των πουλερικών και λίγο μόλις χρόνο μετά το ξέσπασμα του διατροφικού σκανδάλου με το ορυκτέλαιο. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση «για αυστηρό αντιμικροβιακό έλεγχο» των κοτόπουλων, προς τη Μόνιμη Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας της Κοινότητας, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, μόνο που η όποια απόφασή της θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τα αμερικανικά κοτόπουλα τα βουτάνε (μετά τη σφαγή τους) σε ένα χημικό «μπάνιο» με τέσσερις ουσίες που παρασκευάζονται με βάση το χλώριο, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά - να εξαφανιστεί κάθε ίχνος μικροβίων. Στην πραγματικότητα, όμως, ο λόγος που τα κοτόπουλα χλωριώνονται είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους βιομήχανους. Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν στην υγεία όσων τα καταναλώσουν, τα «χλωρο-κοτόπουλα» προκαλούν πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στους εργάτες που εργάζονται στα σφαγεία και έρχονται σε διαρκή επαφή με τις ουσίες χλωρίου, όσο και στο περιβάλλον από τα κατάλοιπα που προκύπτουν κατά την επεξεργασία τους.

Ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντός, σε δήλωσή του επισήμανε ότι η χώρα μας κατ' επανάληψη έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με οποιεσδήποτε αντιμικροβιακές ουσίες, προσθέτοντας ότι η έστω και με περιορισμούς πραγματοποίηση εισαγωγών «χλωριωμένων» κοτόπουλων «έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική μας για τη διάθεση στην αγορά υγιεινών και ασφαλών τροφίμων». Η παραπάνω δήλωση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι καθησυχαστική για τους Ελληνες καταναλωτές. Βέβαια ανάλογες δηλώσεις «κάθετης αντίθεσης» έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και για το ζήτημα των μεταλλαγμένων, μόνο που αυτά εισέρχονται καθημερινά - και εν αγνοία του καταναλωτικού κοινού - στο πιάτο μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στα κοτόπουλα με χλώριο (2008-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ