Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες ενισχύσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων προωθούνται το επόμενο διάστημα

Μετά το μεγάλο δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους για τη «λειτουργική τακτοποίηση» κάθε πολεοδομικής αυθαιρεσίας τους, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε χτες, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, τους γενικούς άξονες μιας σειράς νομοθετικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα για δημόσια διαβούλευση ή θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τα μηνύματα για μείωση των επισκεπτών μέσα στο 2008, δίνοντας έμφαση στην επιδίωξη για «ποιοτικό» τουρισμό και βελτίωση των εσόδων. Στο τέλος, έκανε λόγο για «θαύμα», εάν αντί για μείωση σημειωθεί στασιμότητα.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η χωροθέτηση των τουριστικών λιμένων και θα γίνουν διαγωνισμοί για την παράδοσή τους σε «φορείς διαχείρισης», στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας τουριστικής περιουσίας. Οι πρώτες 3 μαρίνες θα είναι των Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα δαπανώνται 1,2 εκατ. ευρώ για τη μαρίνα Αλίμου, «προίκα» για τον ιδιώτη στον οποίο θα δοθεί η εκμετάλλευση, καθώς και 600 χιλ. ευρώ για την Ακτή Βουλιαγμένης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να «προικοδοτήσει» και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα θελήσουν να κάνουν μπίζνες με μεγάλα θεματικά πάρκα. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Τουρισμού, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, θα καθοριστούν οι προδιαγραφές αυτών των πάρκων - αναμένονται αρκετά «ξεχειλωμένες» - για να επιτραπεί η επιδότησή τους από τον αναπτυξιακό νόμο. Ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τα κάμπινγκ, τα οποία θα «αστεροποιηθούν» ώστε «να μη λειτουργούν ανεξέλεγκτα», όπως είπε ο υπουργός, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τον έλεγχο και αυτής της τουριστικής δραστηριότητας από το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.

Σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις αναμένονται για τα λεγόμενα «μπουτίκ» ξενοδοχεία, με σαφή ορισμό τους (υψηλής αρχιτεκτονικής και υπηρεσιών μέχρι 50 δωμάτια). Θα δίνεται, μάλιστα, ειδικό σήμα από τον ΕΟΤ και έχουν ήδη επιλεγεί 50 επιχειρήσεις σε πιλοτική βάση για χρηματοδότηση. Ειδικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν για τη λειτουργική τακτοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) με ρυθμίσεις που αναμένεται να νομιμοποιούν το «όργιο» παραβάσεων που χαρακτηρίζουν σήμερα τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Επιπρόσθετα, και μετά τη συνάντηση που έγινε με το Σύνδεσμο των τουριστικών γραφείων όπου εκφράστηκε σύμπτωση απόψεων με τον υπουργό, θα αναθεωρηθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους και θα προωθηθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ως οργανισμός (Συνεγγυτικό Κεφάλαιο) που θα καλύπτει υποχρεώσεις αφερέγγυων τουριστικών γραφείων, με χρηματοδότηση από τα τουριστικά γραφεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ