ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2008
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
2ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα της ΚΝΕ

Εκατοντάδες φοιτητές πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις του 2ου Φοιτητικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης. Το Φεστιβάλ έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 30 και 31 Μάη και ήταν αφιερωμένο στα 90 χρόνια ΚΚΕ και στα 40 χρόνια ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο με συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ την πρώτη ημέρα έγινε ομιλία από το Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο επίκεντρο του 2ου Φοιτητικού Φεστιβάλ βρέθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων με το παιχνίδι για τον έλεγχο των αγωγών και των τεράστιων επιχειρήσεων ενέργειας. Ακόμα, ο ρόλος αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, που παίζει σήμερα το ΝΑΤΟ, μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού, προκειμένου να προωθούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην περιοχή.

Ιδιαίτερη θέση είχαν οι εξελίξεις στην Παιδεία με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, που βρίσκεται στο επίκεντρο με τα προβοκατόρικα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την προσπάθεια κατάργησής του μέσα από το νέο νόμο - πλαίσιο. Νέα δεδομένα, που παρουσιάζονται έντονα τα τελευταία χρόνια στη ζωή των φοιτητών, όπως το να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές, απασχόλησαν επίσης, καθώς σήμερα εργάζονται πάνω από το 60% των φοιτητών για να τα βγάλουν πέρα στις σπουδές τους. Επίσης, υπήρξαν αφιερώματα στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού, που εμπνέει και δείχνει το δρόμο για μία δίκαιη κοινωνία, αλλά και στους στρατευμένους δημιουργούς, όπως Μαξίμ Γκόργκι, Μπέρλτολτ Μπρεχτ, Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Καββαδία, Στρατή Μυριβήλη, Τάσο Λειβαδίτη.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα οξυμένο και στο χώρο του ΑΠΘ, σημειώθηκε στη συζήτηση για τα ναρκωτικά. Ο Γ. Γκρανόπουλος, κοινωνιολόγος στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων του ΨΝΘ, αναφερόμενος στη φιλολογία γύρω από την αποποινικοποίηση της χρήσης, σημείωσε ότι οι χρήστες δε θα πρέπει να διώκονται αλλά να τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεραπευτικά προγράμματα κυρίως στεγνά υπογραμμίζοντας την ευθύνη της πολιτείας για τη δίωξη όσων δημιουργούν το πρόβλημα. Εκ μέρους της ΚΝΕ η Μαρίνα Κυριάκου ανέπτυξε την πρόταση της οργάνωσης για οργανωμένες υπηρεσίες της πολιτείας στους βασικούς πυλώνες πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη, με οικονομική στήριξη από το κράτος.

Εκδηλώσεις στις σχολές

Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιεί στις 3 και 4 Ιούνη η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας, στο χώρο του ΤΕΙ. Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ, προβολή ταινιών, συναυλία και ομιλία με θέμα τις «θέσεις της ΚΝΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών» από τον Ν. Βεργουλίδη, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, θα προβληθούν ταινίες και θα υπάρχει αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με την μπάντα της ΚΝΕ.

Αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ είναι και η εκδήλωση που πραγματοποιεί η Οργάνωση Σπουδάζουσας Βόλου την Τετάρτη 4 Ιούνη. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7 μ.μ. με τη θεατρική ομάδα της ΤΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ, ακολουθεί στις 8 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Τι επιστήμονες και τι πανεπιστήμιο θέλουμε; Η Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών». Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Σύμπνοια υπέρ των αναδιαρθρώσεων

Την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή των αντιδραστικών τομών και μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση εξέφρασε χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

«Πιστεύω ότι η τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το πανεπιστήμιο θέλει υποστήριξη, βαθιές τομές και την αυτονομία του από τις κρατικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τους πρυτάνεις, τονίζοντας συγχρόνως: «Εμείς θα βάλουμε πλάτη για να μπορέσει να πετύχει το εγχείρημα (...) εμείς είμαστε έτοιμοι για συναινέσεις»... Σε πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η προώθηση των αντιδραστικών τομών που θα οδηγήσουν στην παραπέρα πρόσδεση των ΑΕΙ με τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσα από την εύηχη θέση περί ...«αυτονομίας».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, με νέα δήλωσή του, ο Γ. Παπανδρέου και αφού πρώτα είχε δηλώσει πρόθυμος να στηρίξει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η ΝΔ ...επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «έχει ευθύνη, διότι έχει εξορίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο από τις πολιτικές της, από τις προτεραιότητές της, από τη χρηματοδότηση», προσθέτοντας ότι «από την άλλη, μειοψηφίες, με την αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά, επιχειρούν να εξορίσουν τη δημοκρατία από το πανεπιστήμιο». Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, «θέλει ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο, δημοκρατικό, αυτοδιοίκητο, αξιοκρατικό».

Συμμετέχοντας στην επιχείρηση αξιοποίησης κάθε είδους προβοκάτσιας που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στα Πανεπιστήμια με στόχο να αμαυρωθούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, Ιωακείμ Χρυσπολάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι έρμαιο και βορά, αυτήν τη στιγμή, στις ομάδες κρούσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και όχι μόνο, οι οποίες λυμαίνονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους». Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε: «Αυτές τις ομάδες ευθέως τις παρομοιάζω με τους αυτόκλητους σωτήρες που στις 21 Απριλίου 1967 θέλησαν να σώσουν, δήθεν, τη δημοκρατία. Ετσι και αυτοί τώρα θέλουν δήθεν να σώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά στην πραγματικότητα το καταστρέφουν».

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο πρύτανης όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστήριξε: «Δε μας αφορούν αυτήν τη στιγμή τα ιδιωτικά, διότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υπηρετούμε και αυτό θα παίξει τον αναπτυξιακό ρόλο στην κοινωνία». Προφανώς, όταν - εφαρμοζόμενες οι αναδιαρθρώσεις - το οδηγήσουν σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία υπέρ της ανάπτυξης που στρατηγικά σχεδιάζει το κεφάλαιο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε κοινή κατεύθυνση με την κυβέρνηση

Το ποιοι παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, το ποιοι χορεύουν στους ρυθμούς της στην ανώτατη εκπαίδευση είναι πια κάτι περισσότερο από φανερό. Στη σχετική συζήτηση την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος σήκωσε με προθυμία το μπαλάκι που πέταξε ο πρωθυπουργός και αντί να γίνει συζήτηση στην ουσία, για την πολιτική που εφαρμόζεται και παραδίδει τα ΑΕΙ σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, το θέμα αναλώθηκε, προς τέρψιν των καναλιών και της κυβέρνησης, στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει ή όχι τους τυχοδιωκτισμούς και τα προβοκατόρικα επεισόδια.

Αλλά ακόμα και σ' αυτό το θέμα, οι παλινδρομήσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές. Δεν έχει πρόβλημα, τη μια μέρα να καταδικάσει τους τυχοδιωκτισμούς στα λόγια και την άλλη να συμμετέχει σ' αυτούς. Για παράδειγμα, χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, έκανε λόγο για το κίνημα κι ο δημοσιογράφος του λέει: «Ποιο κίνημα; Πέντε άτομα είναι, καίνε, καταστρέφουν, λεηλατούν», για να απαντήσει ο Α. Αλαβάνος: «Ολα θα τα δούμε. Και στις δύσκολες στιγμές και στις στιγμές που γίνονται λάθη και στις στιγμές που δεν είναι μαζικά τα κινήματα, εμείς κρατώντας τη θέση μας, θα στηρίξουμε τους στόχους τους». Αμέσως μετά, πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, μιλάει για «ακραία φαινόμενα τέτοια, που ουδεμία συμμετοχή είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του»... Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι ήταν μέλη της ΚΟΕ (συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ) που εμπλέχτηκαν στον κλεφτοπόλεμο με τους φουσκωτούς της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τι να κάνει ο πρόεδρος, προσπαθεί να τα 'χει με όλους καλά...

Προσπαθεί να τα έχει καλά και με την ΕΕ, τιμώντας την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Επικαλέστηκε, λοιπόν, για άλλη μια φορά την Παρασκευή στη Βουλή, αυτή τη Συνθήκη καλώντας τον πρωθυπουργό: «Να δηλώσετε με σαφήνεια τον σεβασμό στο Σύνταγμα και τη γνώση σας ότι η Συνθήκη της ΕΕ, με βάση την επικουρικότητα, αναθέτει τα θέματα οργάνωσης της εκπαίδευσης μόνο στις χώρες - μέλη». Είναι δυνατόν να επικαλείται την ΕΕ για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης; Μα οι αναδιαρθρώσεις που περνούν σήμερα, χαράχτηκαν από τη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για την Παιδεία και έγιναν πιο συγκεκριμένες με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Ακόμα, με επίκληση του ευρωπαϊκού δικαίου και την «ανωτερότητά» του πάει η κυβέρνηση να επιβάλει την αναγνώριση των ΚΕΣ και τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια (βλέπε δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη στο «Βήμα της Κυριακής» και Ν. Διαμαντούρου, Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη). Με επίκληση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της διαδικασίας της Μπολόνια έχει περάσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ όλους τους νόμους των τελευταίων χρόνων που δημιούργησαν το πλαίσιο παράδοσης των δημόσιων ιδρυμάτων στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανίσει από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του και τα πλαίσια που στηρίζει, το «κόντρα στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ», που κάτω από την πίεση των δυνάμεων της ΚΝΕ και της ΠΚΣ είχαν υιοθετήσει οι φοιτητές στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, τις οποίες συνεχώς επικαλείται ο Α. Αλαβάνος. Εξαφάνισε κάθε κριτική στην ΕΕ και τώρα επικαλείται την ΕΕ για να τον σώσει... Αλλά ακόμα και να είναι υπόθεση των κρατών - μελών η Παιδεία, μήπως στο κράτος - μέλος που λέγεται Ελλάδα είναι οι συσχετισμοί κόντρα στο κεφάλαιο, για να αντιπαρατεθεί στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Μήπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι κόντρα στο κεφάλαιο και τη στρατηγική του στην Παιδεία; Ξεκάθαρα όχι.

Γι' αυτό και επικαλείται συνεχώς τις «προτάσεις» που κατέθεσε στη Βουλή, όταν συζητιόταν ο νόμος - πλαίσιο, οι οποίες κινούνταν στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου της κυβέρνησης, δέχονταν την ιδιωτική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων (από άλλες πηγές πέραν του κράτους έλεγαν) και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους (αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων, ειδικοί λογαριασμοί κ.τ.λ). Γιατί τα διαπιστευτήριά του τα δίνει τελικά στο κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο, η κριτική που κάνει στο νόμο της κυβέρνησης είναι ότι «έχει ένα ανεφάρμοστο σύστημα, γραφειοκρατικό». Κριτική δηλαδή, αποκλειστικά στο επίπεδο της διαχείρισης, αφού υπάρχει σύμπνοια στη βασική κατεύθυνση. Ετσι, παίζει με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι της κυβέρνησης.


Γ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ