Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
2ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα της ΚΝΕ

Εκατοντάδες φοιτητές πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις του 2ου Φοιτητικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης. Το Φεστιβάλ έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 30 και 31 Μάη και ήταν αφιερωμένο στα 90 χρόνια ΚΚΕ και στα 40 χρόνια ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο με συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ την πρώτη ημέρα έγινε ομιλία από το Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο επίκεντρο του 2ου Φοιτητικού Φεστιβάλ βρέθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων με το παιχνίδι για τον έλεγχο των αγωγών και των τεράστιων επιχειρήσεων ενέργειας. Ακόμα, ο ρόλος αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, που παίζει σήμερα το ΝΑΤΟ, μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού, προκειμένου να προωθούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην περιοχή.

Ιδιαίτερη θέση είχαν οι εξελίξεις στην Παιδεία με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, που βρίσκεται στο επίκεντρο με τα προβοκατόρικα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την προσπάθεια κατάργησής του μέσα από το νέο νόμο - πλαίσιο. Νέα δεδομένα, που παρουσιάζονται έντονα τα τελευταία χρόνια στη ζωή των φοιτητών, όπως το να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές, απασχόλησαν επίσης, καθώς σήμερα εργάζονται πάνω από το 60% των φοιτητών για να τα βγάλουν πέρα στις σπουδές τους. Επίσης, υπήρξαν αφιερώματα στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού, που εμπνέει και δείχνει το δρόμο για μία δίκαιη κοινωνία, αλλά και στους στρατευμένους δημιουργούς, όπως Μαξίμ Γκόργκι, Μπέρλτολτ Μπρεχτ, Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Καββαδία, Στρατή Μυριβήλη, Τάσο Λειβαδίτη.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα οξυμένο και στο χώρο του ΑΠΘ, σημειώθηκε στη συζήτηση για τα ναρκωτικά. Ο Γ. Γκρανόπουλος, κοινωνιολόγος στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων του ΨΝΘ, αναφερόμενος στη φιλολογία γύρω από την αποποινικοποίηση της χρήσης, σημείωσε ότι οι χρήστες δε θα πρέπει να διώκονται αλλά να τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεραπευτικά προγράμματα κυρίως στεγνά υπογραμμίζοντας την ευθύνη της πολιτείας για τη δίωξη όσων δημιουργούν το πρόβλημα. Εκ μέρους της ΚΝΕ η Μαρίνα Κυριάκου ανέπτυξε την πρόταση της οργάνωσης για οργανωμένες υπηρεσίες της πολιτείας στους βασικούς πυλώνες πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη, με οικονομική στήριξη από το κράτος.

Εκδηλώσεις στις σχολές

Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιεί στις 3 και 4 Ιούνη η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας, στο χώρο του ΤΕΙ. Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ, προβολή ταινιών, συναυλία και ομιλία με θέμα τις «θέσεις της ΚΝΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών» από τον Ν. Βεργουλίδη, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, θα προβληθούν ταινίες και θα υπάρχει αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με την μπάντα της ΚΝΕ.

Αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ είναι και η εκδήλωση που πραγματοποιεί η Οργάνωση Σπουδάζουσας Βόλου την Τετάρτη 4 Ιούνη. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7 μ.μ. με τη θεατρική ομάδα της ΤΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ, ακολουθεί στις 8 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Τι επιστήμονες και τι πανεπιστήμιο θέλουμε; Η Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών». Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκαν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ με μαζικές εκδηλώσεις (2021-07-06 00:00:00.0)
Σημαντικός αγωνιστικός σταθμός μέσα στις σχολές (2018-06-13 00:00:00.0)
Η ΠΚΣ στο Ποσείδι Χαλκιδικής (2008-07-12 00:00:00.0)
Ραντεβού και στο διαδίκτυο (2005-07-20 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή του νεολαιίστικου κινήματος (2002-07-14 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ (2002-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ