Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Σύμπνοια υπέρ των αναδιαρθρώσεων

Την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή των αντιδραστικών τομών και μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση εξέφρασε χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

«Πιστεύω ότι η τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το πανεπιστήμιο θέλει υποστήριξη, βαθιές τομές και την αυτονομία του από τις κρατικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τους πρυτάνεις, τονίζοντας συγχρόνως: «Εμείς θα βάλουμε πλάτη για να μπορέσει να πετύχει το εγχείρημα (...) εμείς είμαστε έτοιμοι για συναινέσεις»... Σε πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η προώθηση των αντιδραστικών τομών που θα οδηγήσουν στην παραπέρα πρόσδεση των ΑΕΙ με τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσα από την εύηχη θέση περί ...«αυτονομίας».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, με νέα δήλωσή του, ο Γ. Παπανδρέου και αφού πρώτα είχε δηλώσει πρόθυμος να στηρίξει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η ΝΔ ...επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «έχει ευθύνη, διότι έχει εξορίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο από τις πολιτικές της, από τις προτεραιότητές της, από τη χρηματοδότηση», προσθέτοντας ότι «από την άλλη, μειοψηφίες, με την αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά, επιχειρούν να εξορίσουν τη δημοκρατία από το πανεπιστήμιο». Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, «θέλει ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο, δημοκρατικό, αυτοδιοίκητο, αξιοκρατικό».

Συμμετέχοντας στην επιχείρηση αξιοποίησης κάθε είδους προβοκάτσιας που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στα Πανεπιστήμια με στόχο να αμαυρωθούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, Ιωακείμ Χρυσπολάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι έρμαιο και βορά, αυτήν τη στιγμή, στις ομάδες κρούσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και όχι μόνο, οι οποίες λυμαίνονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους». Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε: «Αυτές τις ομάδες ευθέως τις παρομοιάζω με τους αυτόκλητους σωτήρες που στις 21 Απριλίου 1967 θέλησαν να σώσουν, δήθεν, τη δημοκρατία. Ετσι και αυτοί τώρα θέλουν δήθεν να σώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά στην πραγματικότητα το καταστρέφουν».

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο πρύτανης όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστήριξε: «Δε μας αφορούν αυτήν τη στιγμή τα ιδιωτικά, διότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υπηρετούμε και αυτό θα παίξει τον αναπτυξιακό ρόλο στην κοινωνία». Προφανώς, όταν - εφαρμοζόμενες οι αναδιαρθρώσεις - το οδηγήσουν σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία υπέρ της ανάπτυξης που στρατηγικά σχεδιάζει το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ