Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε κοινή κατεύθυνση με την κυβέρνηση

Το ποιοι παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, το ποιοι χορεύουν στους ρυθμούς της στην ανώτατη εκπαίδευση είναι πια κάτι περισσότερο από φανερό. Στη σχετική συζήτηση την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος σήκωσε με προθυμία το μπαλάκι που πέταξε ο πρωθυπουργός και αντί να γίνει συζήτηση στην ουσία, για την πολιτική που εφαρμόζεται και παραδίδει τα ΑΕΙ σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, το θέμα αναλώθηκε, προς τέρψιν των καναλιών και της κυβέρνησης, στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει ή όχι τους τυχοδιωκτισμούς και τα προβοκατόρικα επεισόδια.

Αλλά ακόμα και σ' αυτό το θέμα, οι παλινδρομήσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές. Δεν έχει πρόβλημα, τη μια μέρα να καταδικάσει τους τυχοδιωκτισμούς στα λόγια και την άλλη να συμμετέχει σ' αυτούς. Για παράδειγμα, χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, έκανε λόγο για το κίνημα κι ο δημοσιογράφος του λέει: «Ποιο κίνημα; Πέντε άτομα είναι, καίνε, καταστρέφουν, λεηλατούν», για να απαντήσει ο Α. Αλαβάνος: «Ολα θα τα δούμε. Και στις δύσκολες στιγμές και στις στιγμές που γίνονται λάθη και στις στιγμές που δεν είναι μαζικά τα κινήματα, εμείς κρατώντας τη θέση μας, θα στηρίξουμε τους στόχους τους». Αμέσως μετά, πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, μιλάει για «ακραία φαινόμενα τέτοια, που ουδεμία συμμετοχή είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του»... Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι ήταν μέλη της ΚΟΕ (συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ) που εμπλέχτηκαν στον κλεφτοπόλεμο με τους φουσκωτούς της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τι να κάνει ο πρόεδρος, προσπαθεί να τα 'χει με όλους καλά...

Προσπαθεί να τα έχει καλά και με την ΕΕ, τιμώντας την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Επικαλέστηκε, λοιπόν, για άλλη μια φορά την Παρασκευή στη Βουλή, αυτή τη Συνθήκη καλώντας τον πρωθυπουργό: «Να δηλώσετε με σαφήνεια τον σεβασμό στο Σύνταγμα και τη γνώση σας ότι η Συνθήκη της ΕΕ, με βάση την επικουρικότητα, αναθέτει τα θέματα οργάνωσης της εκπαίδευσης μόνο στις χώρες - μέλη». Είναι δυνατόν να επικαλείται την ΕΕ για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης; Μα οι αναδιαρθρώσεις που περνούν σήμερα, χαράχτηκαν από τη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για την Παιδεία και έγιναν πιο συγκεκριμένες με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Ακόμα, με επίκληση του ευρωπαϊκού δικαίου και την «ανωτερότητά» του πάει η κυβέρνηση να επιβάλει την αναγνώριση των ΚΕΣ και τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια (βλέπε δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη στο «Βήμα της Κυριακής» και Ν. Διαμαντούρου, Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη). Με επίκληση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της διαδικασίας της Μπολόνια έχει περάσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ όλους τους νόμους των τελευταίων χρόνων που δημιούργησαν το πλαίσιο παράδοσης των δημόσιων ιδρυμάτων στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανίσει από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του και τα πλαίσια που στηρίζει, το «κόντρα στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ», που κάτω από την πίεση των δυνάμεων της ΚΝΕ και της ΠΚΣ είχαν υιοθετήσει οι φοιτητές στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, τις οποίες συνεχώς επικαλείται ο Α. Αλαβάνος. Εξαφάνισε κάθε κριτική στην ΕΕ και τώρα επικαλείται την ΕΕ για να τον σώσει... Αλλά ακόμα και να είναι υπόθεση των κρατών - μελών η Παιδεία, μήπως στο κράτος - μέλος που λέγεται Ελλάδα είναι οι συσχετισμοί κόντρα στο κεφάλαιο, για να αντιπαρατεθεί στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Μήπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι κόντρα στο κεφάλαιο και τη στρατηγική του στην Παιδεία; Ξεκάθαρα όχι.

Γι' αυτό και επικαλείται συνεχώς τις «προτάσεις» που κατέθεσε στη Βουλή, όταν συζητιόταν ο νόμος - πλαίσιο, οι οποίες κινούνταν στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου της κυβέρνησης, δέχονταν την ιδιωτική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων (από άλλες πηγές πέραν του κράτους έλεγαν) και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους (αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων, ειδικοί λογαριασμοί κ.τ.λ). Γιατί τα διαπιστευτήριά του τα δίνει τελικά στο κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο, η κριτική που κάνει στο νόμο της κυβέρνησης είναι ότι «έχει ένα ανεφάρμοστο σύστημα, γραφειοκρατικό». Κριτική δηλαδή, αποκλειστικά στο επίπεδο της διαχείρισης, αφού υπάρχει σύμπνοια στη βασική κατεύθυνση. Ετσι, παίζει με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι της κυβέρνησης.


Γ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ