ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Με το ΠΑΜΕ στις 19 Ιούνη

Με έναν αποπροσανατολιστικό χαρτοπόλεμο, πλήρως ενσωματωμένο στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», στη ΓΣΕΕ αναλώθηκαν χτες σε μεταξύ τους αντεγκλήσεις για το ποιος υπερασπίζεται καλύτερα το λαϊκό εισόδημα!

Πλειοδοτώντας σε «έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις» και κρύβοντας ότι ήταν οι ίδιοι που έβαλαν την υπογραφή τους στην κατάπτυστη Σύμβαση του ενός ευρώ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι ο παραλήπτης (ο πρωθυπουργός ή οι βιομήχανοι) της επιστολής που συντάχθηκε στη βάση των αποφάσεων του πρόσφατου Γενικού Συμβουλίου. Οσο για τα αιτήματα, αυτά περιορίζονται σε εξαγγελίες για τη δημιουργία «καταναλωτικού κινήματος» και σε 1.000 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση στους χαμηλόμισθους.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στις 19 Ιούνη σε όλη τη χώρα. Διεκδικώντας συμβάσεις, μισθούς και μεροκάματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία κ.ά.


ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Σήμερα η πρώτη κινητοποίηση για τη Σύμβαση

Συγκέντρωση (7 μ.μ., Κάνιγγος 27) και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Στις 13 Ιούνη η απεργία

Πορεία προς το ΣΕΒ διοργανώνουν σήμερα οι λογιστές της Αθήνας
Πορεία προς το ΣΕΒ διοργανώνουν σήμερα οι λογιστές της Αθήνας
Συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα οι λογιστές της Αθήνας και του Πειραιά, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει για τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κάνιγγος 27) από όπου θα ξεκινήσει η πορεία.

Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και ενημέρωση των λογιστών, για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία για τις 13 Ιούνη. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Οπως τονίζει η ΠΟΛ, η απόφαση για τις κινητοποιήσεις υπαγορεύτηκε από την προκλητική και συνολικά αρνητική στάση της εργοδοτικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση του 2008. Η πρόταση της εργοδοσίας, με επικεφαλής τον ΣΕΒ, κινείται στα απαράδεκτα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΓΣΕΕ που προβλέπει «αυξήσεις» ένα ευρώ τη μέρα. Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα οι λογιστές να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, αλλά και συνολικά στις δραστηριότητες των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους «ώστε η όλη προσπάθεια να αποβεί νικηφόρα».

Το ΕΚ Λάρισας

Την υποκρισία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που τάχα κόπτεται για την αχαλίνωτη ακρίβεια που κατατρώει το εργατικό μεροκάματο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Υπογραμμίζει ότι «διαμαρτύρεται» αυτή η πλειοψηφία που πριν από ενάμιση μήνα υπέγραψε την εξευτελιστική και για δυο χρόνια σύμβαση (2008-2009), με την οποία οι εργαζόμενοι δε θα πάρουν αύξηση ούτε ένα ευρώ τη μέρα.


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Στη δίνη της ομηρίας και της εκμετάλλευσης

Στην επιχείρηση «LADY FASHION» στο Βοτανικό, όπου δουλεύουν 200 μετανάστες, εξόρμησε χτες το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας

Δεκάδες μετανάστες δουλεύουν ακατάπαυστα με το κεφάλι σκυμμένο στη μηχανή
Δεκάδες μετανάστες δουλεύουν ακατάπαυστα με το κεφάλι σκυμμένο στη μηχανή
Την αγωνία της διαφυγής από τη ρημαγμένη πατρίδα τους, ακολουθεί και συμπληρώνει η αγωνία της επιβίωσης. Αυτό επιβεβαίωσαν και με τη δική τους πείρα οι μετανάστες που το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών συνάντησε χτες σε βιοτεχνία ιματισμού, όπου δουλεύουν, στο Βοτανικό.

Διακόσιοι περίπου εργάτες κι εργάτριες κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά που δεν έχουν καν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια, εργάζονται στην επιχείρηση «LADY FASHION», ζώντας - όπως εκατομμύρια μετανάστες στον κόσμο - μια «Οδύσσεια», για την οποία μάλιστα οι πραγματικοί ένοχοι πασχίζουν να πείσουν ότι είναι «δυσάρεστη» μεν, «αναπόφευκτη» δε.

«Τι να κάνουμε, θέλουμε μεροκάματο...», ήταν η φράση που πρόφεραν σε σπαστά ελληνικά, αφού πρώτα μιλούσαν για την εκμετάλλευση που υφίστανται, μαρτυρώντας ότι είναι όμηροι της ανεργίας και της παρανομίας, στην οποία τους καταδικάζει η κυρίαρχη πολιτική. Δουλεύουν καθημερινά μέχρι 12 ώρες και το Σάββατο 10. Εξι μέρες τη βδομάδα. Με διάλειμμα μερικών λεπτών, για να φάνε δίπλα στη ραπτομηχανή, στα υφάσματα και τα χνούδια. Για να πάρουν 3 με 3,5 ευρώ την ώρα, παλεύοντας μ' αυτά τα χρήματα όχι μόνο να ζήσουν οι ίδιοι, αλλά και να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν μείνει χιλιόμετρα μακριά, στις πατρίδες τους.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται όπως πρέπει, συχνά δεν καταβάλλονται ένσημα. Το Συνδικάτο διαπίστωσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας παραβιάζονται συνολικά. Στελέχη της εταιρείας αρνήθηκαν ότι ισχύουν τα παραπάνω. Ωστόσο, το αν και πόσο ανησυχεί η εργοδοσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων, φάνηκε από τις θέσεις που υπερασπίστηκαν, όπως, π.χ., ότι είναι «δικαίωμά μας να απολύουμε»...

Από τη μεριά του, το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση, να πυκνώσουν τις γραμμές του, ώστε να δυναμώσει αποφασιστικά η οργάνωση της πάλης για την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων. Και, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία δε θα μείνει αναπάντητη.


ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΣ ΝΑΤ
Πλώρη για νέες κινητοποιήσεις

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, για να απαντήσουν στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ έστειλε χτες εξώδικο με τα αιτήματά της σε εφοπλιστές, ΥΕΝ και άλλους, προειδοποιώντας για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εφοπλιστές, ΥΕΝ και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) στην ΠΝΟ βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία, συνθλίβοντας τα εργασιακά δικαιώματα και των ναυτεργατών, στα κρουαζιερόπλοια και στα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία. Υπονομεύουν το ΝΑΤ και παραβιάζουν ακόμα και αυτόν τον κατάπτυστο νόμο των εγκριτικών πράξεων. Οπως αναφέρουν τα σωματεία, τα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στη Συλλογική Σύμβαση της ακτοπλοΐας, αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και πέντε μήνες. «Στην κρουαζιέρα παραβιάζονται οι συνθέσεις, συνθλίβονται τα ελάχιστα δικαιώματα των ναυτεργατών στα υπό ελληνική και ξένη σημαία πλοία. Αυτή είναι η ελευθερία του κεφαλαίου και την υπηρετεί το "μαύρο μέτωπο" των εκπροσώπων του».

«Την επιθετικότητα του κεφαλαίου - αναφέρεται στην ανακοίνωση των τριών σωματείων - θα την ανακόψουμε, θα την ανατρέψουμε, οργανώνοντας τις δυνάμεις μας, αναπτύσσοντας τη δράση μας για τα άμεσα και στρατηγικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων». Καλούν τους ναυτεργάτες «σε αγωνιστική επιφυλακή και προετοιμασία για ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών αγώνων», για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Πρώτη απάντηση η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 19 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ