ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη οι κλαδικές κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση και πορεία χτες από τους λογιστές που απεργούν στις 13 Ιούνη. Συντονίζονται ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στο εμπόριο

Από τη χτεσινή πορεία προς τον ΣΕΒ
Από τη χτεσινή πορεία προς τον ΣΕΒ
«1.400 βασικό μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», «Συμβάσεις εργασίας συλλογικές και όχι σε λύσεις ατομικές», απαίτησαν λογιστές της Αθήνας και του Πειραιά, που χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2008 με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Ο κλάδος κλιμακώνει τον αγώνα του με 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη, μετά την προκλητική και συνολικά αρνητική στάση της εργοδοσίας απέναντι στα αιτήματά τους. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι λογιστές συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας, όπου και συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν τις επόμενες μέρες για την επιτυχία της απεργίας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ, για να καταγγελθεί η στάση των εργοδοτικών οργανώσεων.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2008, παίρνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Ιούνη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη κινητοποίηση στις 5.30 το απόγευμα, στην Ερμού. Την απόφαση πήραν τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, των καθαριστριών, των ιδιωτικών υπαλλήλων και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Κωνσταντακάτο», «Καρφούρ, Ντία, Μαρινόπουλο» και «Λιντλ», που συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη.

Για το θέμα της Σύμβασης, της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Επικουρικού Ταμείου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε γενική συνέλευση την Κυριακή, 15 Ιούνη, στις 10 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10).

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπόθεση του εργατικού κινήματος η πάλη κατά της ακρίβειας

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα διοργανώνει το ταξικό κίνημα στις 19 Ιούνη, με αιχμή την πολιτική της ακρίβειας και τις Συμβάσεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση συνταξιούχων κατά της ακρίβειας
Από πρόσφατη κινητοποίηση συνταξιούχων κατά της ακρίβειας
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας και με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 19 Ιούνη, καλώντας την εργατική τάξη να οργανώσει και να δυναμώσει την πάλη της ενάντια στην πολιτική που εξασφαλίζει υπέρογκα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, καταδικάζοντας, από την άλλη, τους εργαζόμενους σε αποδοχές πείνας και τεράστια χρέη. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει τη διοργάνωση συγκέντρωσης, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, για τις 19 του μήνα.

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, της κερδοφορίας των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που υπέγραψε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την απαράδεκτη αύξηση του ενός ευρώ την ημέρα, καθηλώνοντας μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, τορπιλίζει τις κλαδικές συμβάσεις και κλαψουρίζει υποκριτικά για την ακρίβεια, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους με ένα εφάπαξ βοήθημα».

«Η πάλη κατά της ακρίβειας είναι υπόθεση του οργανωμένου ταξικού μαζικού αγώνα με στόχους που χτυπάνε την πλουτοκρατία και την κερδοφορία της. Είναι υπόθεση των συνδικάτων που έχουν υποχρέωση να αγωνίζονται με αυτόν τον προσανατολισμό», καταλήγει ανάμεσα σ' άλλα. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πάγωμα των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
  • Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας κατά τις πρωινές ώρες. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου τις επόμενες ώρες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Κατάργηση των διοδίων, δημόσιων και ιδιωτικών.
  • Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ, για την οικογένεια 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμαρίθμου).
  • Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Τα υπερκέρδη πυροδοτούν τις ανατιμήσεις

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ελλάδα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έκανε προχτές ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Οι αυξήσεις στις τιμές σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στις μεταφορές και στις υπηρεσίες γενικότερα, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, τις δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές, έχουν επιφέρει αλλεπάλληλα πλήγματα στα λαϊκά εισοδήματα και από την άλλη τεράστια κέρδη για τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους. Η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Εμπαίζουν το λαό όσοι προσπαθούν να αποδώσουν τις ευθύνες για την ακρίβεια σε λίγους "κακούς κερδοσκόπους", για να κρύψουν ότι αυτό που πυροδοτεί την ακρίβεια είναι τα κέρδη των μονοπωλίων, η πολιτική της "ελεύθερης αγοράς" και του "ανταγωνισμού", που αποτελούν τα θεμέλια της ύπαρξης και των πολιτικών της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Η ακρίβεια ξεκινάει από τη μονοπώληση της παραγωγής και του εμπορίου, που κυριαρχείται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, που λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα και συνθλίβουν χιλιάδες μικρές μονάδες και επιχειρήσεις.

Το KKE καλεί την εργατική τάξη, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, στη ληστεία των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζιτών. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα: Πραγματικές αυξήσεις μισθών - συντάξεων, κοινωνικών παροχών, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στα καύσιμα. Μείωση των τιμών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας».

ΟΒΣΑ
Πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της Υγείας

Ημερίδα για τη Δημόσια Υγεία και αγωνιστική κινητοποίηση, τα επόμενα βήματα

Με το «χέρι στην τσέπη» απολαμβάνουν τη «δωρεάν» Δημόσια Υγεία, όπως και τη «δωρεάν» δημόσια Παιδεία, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς από την εφαρμοζόμενη πολιτική εμπορευματοποίησης αυτών των κοινωνικών αγαθών, που, ουσιαστικά ή και θεσμικά, ποτέ δεν ήταν πραγματικά δωρεάν. Αντιλαμβανόμενη τόσο τη σοβαρότητα του προβλήματος, όσο και τη δυνατότητα της κοινής διεκδίκησης με τους εργαζόμενους για την επίτευξη λύσεων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) αποφάσισε να «ανοίξει» τη συζήτηση για τη Δημόσια Υγεία στη βάση της πρότασής της για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, αναβαθμισμένη, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των ΕΒΕ και των οικογενειών τους.

Στη σύσκεψη που διοργάνωση το βράδυ της Τετάρτης με τη συμμετοχή σωματείων από τους χώρους των υδραυλικών, των καθαριστηρίων, των φωτογράφων, των κομμωτών, του μετάλλου, των ανελκυστήρων, έγινε η πρώτη συζήτηση για το θέμα και καταλήχθηκαν τα επόμενα βήματα. Προς το τέλος του Ιούνη, η ΟΒΣΑ θα διοργανώσει ημερίδα για τη διεξοδικότερη συζήτηση του θέματος και στη συνέχεια θα προσανατολιστεί στην πραγματοποίηση αγωνιστικής συγκέντρωσης κόντρα στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα της Υγείας και για τη διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που εκφράζονται σήμερα μέσα από την έλλειψη υποδομής, προσωπικού, παροχών του δημόσιου συστήματος Υγείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Εθεσε επίσης ζητήματα πάλης, όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού, του Κέντρου Υγείας στις γειτονιές, της λειτουργίας εξειδικευμένων νοσοκομείων, της ανάγκης να μη ζητούνται χρήματα για τις παροχές υγείας, να προσφέρονται δωρεάν τα φάρμακα που θα πρέπει να αποτελούν ευθύνη του κράτους. Συνέδεσε τα ζητήματα αυτά με τη διεκδίκηση για διεύρυνση των παροχών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, τη διάθεση του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, την ενίσχυση της πρόληψης και την εξέταση των επαγγελματικών παθήσεων.

Η ανταπόκριση των συνδικαλιστών που συμμετείχαν έδωσε το στίγμα στη συζήτηση που ακολούθησε, με κοινό παρονομαστή τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προτάσεων, τη συζήτηση στα σωματεία, το συντονισμό της πάλης.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Στρεβλώσεις» ανακάλυψαν και οι εμποροβιομήχανοι

Εκαναν ...ρεπορτάζ σε τιμές ομοειδών προϊόντων σε χώρες της ΕΕ

Τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλο επιστράτευσε η κυβέρνηση για να υποστηρίξει την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα για τις διαφορές τιμών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, κίνηση που μοναδικό στόχο έχει να βγάλει λάδι αφ' ενός την πολιτική της κυβέρνησης, αφ' ετέρου την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, χτες ο Κ. Μίχαλος έδωσε στη δημοσιότητα μια συγκριτική τιμοληψία σε 46 προϊόντα από σούπερ μάρκετ σε τέσσερις χώρες και στην Ελλάδα, για να κάνει τις διαπιστώσεις που εξυπηρετούν μια χαρά την κυβερνητική προπαγάνδα, που ταυτίζεται με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από τις συγκεκριμένες τιμές προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι άλλες από αυτές κινούνται πάνω -κάτω στα ίδια επίπεδα με εκείνες που κατέγραψε στις άλλες χώρες, άλλες είναι υψηλότερες κι άλλες χαμηλότερες. Μια χαρά καπιταλιστική αγορά, δηλαδή. Οι εμποροβιομήχανοι, βεβαίως, προτίμησαν να δώσουν έμφαση σ' εκείνα τα προϊόντα που εμφανίζονται να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί «στρεβλώσεων» στη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς» και τις νέες αντιλαϊκές - φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις που προωθούνται με πρόσχημα την αντιμετώπιση αυτών των «στρεβλώσεων». Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επαναφέρει τις απαιτήσεις των εμποροβιομηχάνων για ρυθμίσεις στο χώρο των καυσίμων και για αλλαγές στην αρτοποιητική νομοθεσία.

Κατά τα άλλα συνεχίστηκε και χτες ο χορός των επιχειρήσεων, που, αξιοποιώντας το καθεστώς της ...«ελεύθερης αγοράς», σπεύδουν να ανακοινώσουν μείωση ή πάγωμα τιμών για ένα διάστημα, κάτι το οποίο, βέβαια, καμία σχέση δεν έχει με την ύπαρξη οποιασδήποτε «κοινωνικής ευθύνης», αλλά με μια καλή ευκαιρία να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους, με στόχο την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις είναι: «Nestle», «Δωδώνη», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Vivartia», «Γιώτης», «Henkel», «Καλλιμάνης», «Tasty», «Unilever», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», «Κατσέλης», «Coca Cola», «Μινέρβα», «Beiersdorf», «Procter & Gamble», «Kraft», «Νίκας», «Pepsico HBH», «Melissa», «Ολυμπος», «Παπαδοπούλου», «Καραμολέγκος», «Colgate», «Palmolive», «Μεβγάλ», «Μετρό», «Σκλαβενίτης», «ΑΒ», «Carrefour», «Βερόπουλος».

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι ίδιες ακριβώς επιχειρήσεις που διαφημίζουν μειώσεις στις τιμές σε επιλεκτικά προϊόντα, επιβάλλουν, από το παράθυρο, ανατιμήσεις στα ...μη επιλεγμένα προϊόντα, κίνηση που τους ταιριάζει μια χαρά για οικονομικά αποτελέσματα που θα δείχνουν και πάλι άνοδο της κερδοφορίας τους.

Εκτοξεύονται και τα ασφάλιστρα

Νέες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων, προανήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών στη διάρκεια ημερίδας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με θέμα τον κλάδο του αυτοκινήτου. Με πρόσχημα την αύξηση των ασφαλιστικών καλύψεων, οι εταιρείες ετοιμάζονται να ακριβύνουν τα τιμολόγιά τους σε επίπεδα που, όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διπλασιασμό των ασφαλίστρων μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουν την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται στα ύψη, για τις επερχόμενες ανατιμήσεις επικαλούνται οδηγία της ΕΕ για τα κατώτατα όρια υποχρεωτικής ασφάλισης, τα οποία θα πρέπει να έχουν υπερδιπλασιαστεί μέχρι τον Ιούνη του 2012. Η σχετική ρύθμιση, που θα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θα προβλέπει ότι η αύξηση των κατώτατων ορίων θα γίνει σε τρία στάδια, με στόχο τον Ιούνη του 2012 να φτάσουν το 1.000.000 ευρώ ανά θύμα για σωματικές βλάβες και ανά ατύχημα για υλικές ζημιές.

Είναι φανερό ότι η αύξηση αυτή στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα μονοπώλια του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικές αποζημιώσεις που μπορεί να κληθούν να καταβάλουν στους ασφαλισμένους. Αρκεί ο καθένας να αναλογιστεί τι ατύχημα πρέπει να προκληθεί για να γίνει ζημιά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ! Υποτίθεται, δηλαδή, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων με δεδομένο ότι η ελάχιστη ζημιά που θα χρειαστεί να αποζημιώσουν θα αντιστοιχεί σ' αυτά τα ποσά. Και, ενώ ουδέποτε καταβάλει κάποια ασφαλιστική εταιρεία σε οδηγό ΙΧ τέτοια αποζημίωση, οι εταιρείες με πρόσχημα αυτά τα όρια διαμορφώνουν τα ασφάλιστρά τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Ας σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μ. Αντωνάκη, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μια ακόμα χαριστική ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού θα νομιμοποιεί την καθυστέρηση της καταβολής αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους. Οπως είπε, θα προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν μέσα σε δύο μήνες από τη δήλωση του ατυχήματος την προσφορά για το ύψος της αποζημίωσης, από τριάντα ημέρες που είναι τώρα το σχετικό χρονικό περιθώριο.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γαλαντομία» μετά τις προκλητικές αυξήσεις

Οι ενώσεις των φαρμακοβιομηχάνων ανακοίνωσαν το πάγωμα των τιμών για ένα χρόνο έχοντας εξασφαλίσει αυξήσεις μέχρι και 45% το Φλεβάρη

Μετά από δύο προκλητικές το 2008 ανατιμήσεις στα φάρμακα, οι φαρμακοβιομήχανοι προσπάθησαν χτες να εμφανιστούν «γαλαντόμοι» και ανακοίνωσαν το πάγωμα των τιμών για ένα έτος, όπως τους ζήτησε η κυβέρνηση.

Την ανακοίνωση του παγώματος των τιμών έκανε ο Διονύσης Φιλιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) - εκπροσωπεί τις πολυεθνικές - στη διάρκεια Συνεδρίου του Συνδέσμου. Αμέσως μετά, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση των φαρμακοβιομηχάνων θα εκτιμηθεί δεόντως, ενώ λίγο αργότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος μετέφερε στο Συνέδριο και τη συναίνεση της Πανελλήνιας Φαρμακευτικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) - εκπροσωπεί την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία - να συνταχτεί με το πάγωμα των τιμών.

Μόνο με τα δελτία τιμών του 2008 οι φαρμακοβιομήχανοι είχαν αυξήσεις μέχρι και 45% το Φλεβάρη και νέες αυξήσεις σε 25 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας το Μάη (12 φάρμακα αυξήθηκαν πάνω από 10%, 7 πάνω από 20%, ενώ η βιταμίνη ING.SOL 750 αυξήθηκε πάνω από 400%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΣΦΕΕ οι πωλήσεις φαρμάκων είχαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,6% την περίοδο 2000-2006 και έφτασαν από 1,782 δισ. ευρώ (2000) σε 4,244 δισ ευρώ (2006).

Ετσι διασφαλίζεται η ψηλή κερδοφορία του κλάδου, που ανάγκασε τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Βασίλη Κοντοζαμάνη, να δηλώσει χτες απ' το βήμα του συνεδρίου ότι το «πάρτι τελείωσε για όσους κερδοσκοπούν με τη δημόσια υγεία». Αποκαλυπτικές είναι δυο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν το 2007:

  • Απ' τα στοιχεία 100 ισολογισμών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τα συνολικά κέρδη τους ανέρχονται σε 382 εκατομμύρια ευρώ, με μέση αύξηση ανά επιχείρηση της τάξης του 13,7% (Επεξεργασία HELLASTAT).
  • Σύμφωνα με μελέτη της Stat Bank για 238 εμπορικές επιχειρήσεις φαρμάκων, τα κέρδη προ φόρων ανέβηκαν από 494,4 εκατομμύρια ευρώ το 2005 σε 586,6 εκατομμύρια ευρώ το 2006 (αύξηση 18,6%).
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεδομένη η στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών

Τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς την απαρέγκλιτη συνέχιση της εφαρμογής όλων εκείνων των μέτρων και πολιτικών που αξιώνουν οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι για τη διασφάλιση της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, μιλώντας χτες σε συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Ο υφυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στο όνομα της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανώνυμες εταιρείες κ.ά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της τακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα επικαλούμενη την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» των επιχειρηματιών για τη δήθεν συγκράτηση των ανατιμήσεων, ο Γ. Βλάχος ζήτησε από τους μεγαλέμπορους «έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής τους ευθύνης», για να πάρει «πληρωμένη» απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ Θ. Βάρδα ότι τα πολυκαταστήματα δε φέρουν ευθύνη για την ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση που καθυστερεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων επαγγελμάτων και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ