ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΑΚΑΤΟΣ «ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΟΥ ΑΡΗ»
Σε αναμονή των αναλύσεων από τα δείγματα εδάφους

Δείγμα εδάφους πάνω από τις γρίλιες ενός από τους φούρνους χημικής ανάλυσης του «Φοίνικα»
Δείγμα εδάφους πάνω από τις γρίλιες ενός από τους φούρνους χημικής ανάλυσης του «Φοίνικα»
Ο Αρης αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολος στόχος για τα αυτόματα ανθρώπινα διαστημόπλοια, όχι μόνο ως προς την προσέγγιση ή προσεδάφιση σ' αυτόν (πολλά έχουν χαθεί εν πλω, ή συντριβεί στην επιφάνειά του), αλλά ακόμα και για την ανάλυση του εδάφους του. Ο «Φοίνικας» της NASA που προσεδαφίστηκε χωρίς πρόβλημα πριν από μερικές βδομάδες, συνάντησε δυσκολίες αμέσως μετά. Αρχικά ήταν προβλήματα επικοινωνίας και τηλεχειρισμού του από τη Γη εξαιτίας μιας απρόσμενης ηλιακής καταιγίδας. Στη συνέχεια η αποστολή κινδύνεψε, λόγω της αδυναμίας του μηχανισμού να τοποθετήσει δείγμα αρειανού εδάφους μέσα στον ειδικό φούρνο χημικής ανάλυσης.

Το δείγμα που συνέλεξε ο ρομποτικός βραχίονας, «κόλλησε» πάνω στις γρίλιες του φούρνου, επειδή η σύνθεσή του το κάνει να έχει μεγάλη συνεκτικότητα. Το χώμα ήταν τελείως διαφορετικό απ' ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες και αυτό από μόνο του αύξησε το ενδιαφέρον και την αγωνία. Τελικά, μετά από 7 προσπάθειες και τραντάγματα, μια ποσότητα χώματος έπεσε μέσα στο φούρνο. Ηδη είναι σε εξέλιξη η θέρμανση του δείγματος, που θα εξατμίσει τυχόν πάγο και θα οδηγήσει στην αποβολή από το χώμα διαφόρων αερίων, που θα μετρηθούν αυτόματα με ένα φασματογράφο μάζας. Αν η αποκόλληση του χώματος οφείλεται στο ότι καθώς περνούσαν οι μέρες εξαερώθηκε ένα μέρος από τον πάγο που περιείχε, οι αναλογίες που θα δώσουν οι μετρήσεις δε θα είναι ακριβείς.

Ο ρομποτικός βραχίονας μόλις έχει ρίξει δείγμα σκόνης εδάφους στον υποδοχέα του οπτικού μικροσκοπίου
Ο ρομποτικός βραχίονας μόλις έχει ρίξει δείγμα σκόνης εδάφους στον υποδοχέα του οπτικού μικροσκοπίου
Ο «Φοίνικας» κατάφερε πολύ πιο εύκολα να ρίξει την απαραίτητη ποσότητα σκόνης στην υποδοχή δειγμάτων του οπτικού μικροσκοπίου. Η παρατήρηση του δείγματος θα δείξει το είδος των πετρωμάτων που υπάρχουν στο ανώτερο στρώμα του αρειανού εδάφους. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να σκάψουν βαθύτερα στα χαντάκια από τα οποία πήραν δείγματα, μέχρι να φτάσουν σε ένα υπόστρωμα σκληρού υλικού, που ίσως είναι πάγος.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: phoenix.lpl.arizona.edu, nasa.gov


ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Νέα επέκταση με ιαπωνικό τμήμα

Το πλήρωμα της αποστολής STS-124 του Διαστημικού Λεωφορείου ποζάρει για το φακό σε συνθήκες «έλλειψης βαρύτητας», μέσα στο Kibo, το νέο ιαπωνικό τμήμα του ΔΔΣ. Στο «πάνω» μέρος ο Ιάπωνας αστροναύτης, Ακιχίκο Χοσίντε
Το πλήρωμα της αποστολής STS-124 του Διαστημικού Λεωφορείου ποζάρει για το φακό σε συνθήκες «έλλειψης βαρύτητας», μέσα στο Kibo, το νέο ιαπωνικό τμήμα του ΔΔΣ. Στο «πάνω» μέρος ο Ιάπωνας αστροναύτης, Ακιχίκο Χοσίντε
Μετά το ευρωπαϊκό τμήμα «Κολόμβος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), που συνδέθηκε μ' αυτόν το Φλεβάρη, πριν από λίγες μέρες έγινε και η εγκατάσταση του δεύτερου και μεγαλύτερου κομματιού του ιαπωνικού τμήματος του σταθμού. Το ιαπωνικό εργαστήριο ονομάζεται Kibo και διαθέτει χώρο εργασίας μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο διαμέρισμα του ΔΔΣ και δικό του ξεχωριστό ρομποτικό βραχίονα. Με την προσθήκη και του τρίτου τμήματος του Kibo στην επόμενη αποστολή του Διαστημικού Λεωφορείου προς τον ΔΔΣ, ουσιαστικά θα έχει ολοκληρωθεί η οικοδόμηση του σταθμού, που θα έχει διαστάσεις 108,5 επί 72,8 μέτρα και βάρος 420 τόνους. Ο ΔΔΣ θα διαθέτει ένα τμήμα διαμονής (ρωσικής κατασκευής), πέντε εργαστήρια πειραμάτων (δύο ρωσικά, ένα αμερικανικό, ένα ευρωπαϊκό και ένα ιαπωνικό), τρεις ρομποτικούς βραχίονες (δύο καναδικούς και έναν ιαπωνικό) και θα μπορεί να φιλοξενεί εξαμελές μόνιμο πλήρωμα, συν τα πληρώματα των διαστημοπλοίων που θα τον επισκέπτονται.


Καλλιτεχνική απεικόνιση του τροχιακού τηλεσκοπίου ακτίνων γάμμα GLAST
Καλλιτεχνική απεικόνιση του τροχιακού τηλεσκοπίου ακτίνων γάμμα GLAST
GLAST
Σε τροχιά το «μάτι» που βλέπει ακτίνες γάμμα

Στο σύμπαν υπάρχουν αμέτρητα εξωτικά και όμορφα φαινόμενα, μερικά από τα οποία εκπέμπουν ασύλληπτα ποσά Ενέργειας. Οι μαύρες τρύπες μεγάλης μάζας, οι αστέρες νετρονίων που συγκρούονται, τα ρεύματα θερμών αερίων που κινούνται με ταχύτητα που πλησιάζει εκείνη του φωτός, είναι μόνο μερικές από τις αξιοθαύμαστες πηγές ακτίνων γάμμα, της πιο ισχυρής μορφής ακτινοβολίας, δισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρής από το ορατό φως.

Την περασμένη βδομάδα εκτοξεύτηκε, και είναι ήδη σε τροχιά, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ακτίνων Γάμμα Μεγάλης Επιφάνειας, γνωστό ως GLAST από τα αρχικά του ονόματός του στα αγγλικά. Το τηλεσκόπιο GLAST, επειδή καλύπτει σχετικά μεγάλη επιφάνεια του ουρανού, θα μπορέσει να εντοπίσει περισσότερες εκλάμψεις ακτίνων γάμμα, που λόγω της σύντομης διάρκειάς τους μπορεί να διέφευγαν από ένα όργανο με στενότερο οπτικό πεδίο.

Η μελέτη των ακτίνων γάμμα είναι αδύνατη από την επιφάνεια, επειδή η ατμόσφαιρα τις φιλτράρει. Αν εξαιρέσουμε την επιστημονική έρευνα, η παρεμπόδιση των ακτίνων γάμμα είναι ευτυχές γεγονός, γιατί αν διαπερνούσαν την ατμόσφαιρα θα κατέστρεφαν μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη μας.


Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημικού σκάφους «Νέοι Ορίζοντες» καθώς θα πλησιάζει τον Πλούτωνα και το δορυφόρο του Χάροντα, το 2015
Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημικού σκάφους «Νέοι Ορίζοντες» καθώς θα πλησιάζει τον Πλούτωνα και το δορυφόρο του Χάροντα, το 2015
ΔΙΑΣΤΗΜΟΣΥΣΚΕΥΗ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Στο δρόμο προς τον «πατέρα» των Πλουτωνοϊδών

Την τροχιά του Κρόνου διέσχισε στις 8 Ιούνη η διαστημοσυσκευή «Νέοι Ορίζοντες», που εκτοξεύτηκε πριν περίπου 2,5 χρόνια με προορισμό τον Πλούτωνα και τη ζώνη Κούιπερ στο άκρο του ηλιακού συστήματος. Η διαστημοσυσκευή βρίσκεται ήδη 10 αστρονομικές μονάδες (α.μ.) μακριά από τον Ηλιο (μία αστρονομική μονάδα είναι ίση με τη μέση απόσταση της Γης από τον Ηλιο). Τα μόνα ανθρώπινα κατασκευάσματα που διατηρούν επικοινωνία με τη Γη και βρίσκονται ακόμη πιο μακριά, είναι τα Βόγιατζερ-1 και Βόγιατζερ-2, που έχουν φτάσει σε απόσταση 100 α.μ.

Οι «Νέοι Ορίζοντες» θα μελετήσουν τον Πλούτωνα, που σήμερα ονομάζεται νάνος πλανήτης, το δορυφόρο του Χάροντα και τα ουράνια σώματα της ζώνης Κούιπερ, που η σύστασή τους θεωρείται ότι δεν έχει μεταβληθεί από την εποχή που σχηματιζόταν το ηλιακό σύστημα. Πριν μερικές μέρες, η Διεθνής Αστρονομική Ενωση χαρακτήρισε τον Πλούτωνα και την Εριδα (έναν άλλο πιο μακρινό νάνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος) με ένα δεύτερο προσωνύμιο: Πλουτωνοϊδείς. Ο νέος όρος αφορά σώματα που περιφέρονται γύρω από τον Ηλιο πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, είναι μικρά για να χαρακτηριστούν πλανήτες, αλλά αρκετά μεγάλα, ώστε η βαρύτητα να τους έχει δώσει σφαιρικό σχήμα. Η Δήμητρα, ο τρίτος νάνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος δεν εντάσσεται στους πλουτωνοϊδείς, αφού περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ Αρη και Δία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ