Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του τροχιακού τηλεσκοπίου ακτίνων γάμμα GLAST
Καλλιτεχνική απεικόνιση του τροχιακού τηλεσκοπίου ακτίνων γάμμα GLAST
GLAST
Σε τροχιά το «μάτι» που βλέπει ακτίνες γάμμα

Στο σύμπαν υπάρχουν αμέτρητα εξωτικά και όμορφα φαινόμενα, μερικά από τα οποία εκπέμπουν ασύλληπτα ποσά Ενέργειας. Οι μαύρες τρύπες μεγάλης μάζας, οι αστέρες νετρονίων που συγκρούονται, τα ρεύματα θερμών αερίων που κινούνται με ταχύτητα που πλησιάζει εκείνη του φωτός, είναι μόνο μερικές από τις αξιοθαύμαστες πηγές ακτίνων γάμμα, της πιο ισχυρής μορφής ακτινοβολίας, δισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρής από το ορατό φως.

Την περασμένη βδομάδα εκτοξεύτηκε, και είναι ήδη σε τροχιά, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ακτίνων Γάμμα Μεγάλης Επιφάνειας, γνωστό ως GLAST από τα αρχικά του ονόματός του στα αγγλικά. Το τηλεσκόπιο GLAST, επειδή καλύπτει σχετικά μεγάλη επιφάνεια του ουρανού, θα μπορέσει να εντοπίσει περισσότερες εκλάμψεις ακτίνων γάμμα, που λόγω της σύντομης διάρκειάς τους μπορεί να διέφευγαν από ένα όργανο με στενότερο οπτικό πεδίο.

Η μελέτη των ακτίνων γάμμα είναι αδύνατη από την επιφάνεια, επειδή η ατμόσφαιρα τις φιλτράρει. Αν εξαιρέσουμε την επιστημονική έρευνα, η παρεμπόδιση των ακτίνων γάμμα είναι ευτυχές γεγονός, γιατί αν διαπερνούσαν την ατμόσφαιρα θα κατέστρεφαν μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ