Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά

Πολύμορφες εκδηλώσεις με ξεκάθαρους στόχους για τη θωράκιση της νεολαίας

Τα επίσημα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς (ΕΚΤΕΠΝ, ΕΠΙΨΥ, ΚΕΘΕΑ) μαρτυρούν με τον πιο τραγικό τρόπο πως το πρόβλημα της τοξικομανίας δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως το «πρόβλημα του διπλανού» και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις: Αλματώδης αύξηση των θανάτων, αύξηση του αριθμού των χρηστών, μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης στα 15,5 έτη, παράλληλη χρήση ουσιών, ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών στα σχολεία, νέα φτηνά και εύκολα προσβάσιμα ναρκωτικά.

Και βέβαια αυτή η δραματική βουτιά προς τα κάτω δεν είναι ανεξήγητη. Ερχεται να επιβεβαιώσει την αποτυχία της υποτιθέμενης ...αντιναρκωτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εξαντλείται στη διαχείριση του προβλήματος, στον παραγκωνισμό της πρόληψης, σε πολιτικές περιορισμού της βλάβης, στην υποκατάσταση, την ιδιωτικοποίηση και ιατρικοποίηση της εξάρτησης.

Γιατί «όσοι θέλουν να γιγαντώνουν ανενόχλητοι τα κέρδη τους, να φτιάχνουν τη δική μας ζωή με βάση τα δικά τους συμφέροντα, έχουν συμφέρον να ζούμε χωρίς δικαιώματα, να μην έχουμε δύναμη να τα διεκδικήσουμε, να μην αναγνωρίζουμε τις αιτίες των προβλημάτων μας, να μην καταδικάζουμε τους ενόχους. Ενοχη είναι η πολιτική τους που μας θέλει να ζούμε με υποκατάστατα, αντί για μόρφωση δίνουν κατάρτιση, αντί για δουλειά με δικαιώματα... ημιαπασχόληση, αντί για αθλητισμό... κερκίδα, αντί για ζωή με δικαιώματα... ζωή με δόσεις», επισημαίνει με προκήρυξή της η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), η μόνη πολιτική οργάνωση που στρέφεται ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και από την πρώτη στιγμή ύπαρξης και δράσης της άνοιξε πόλεμο με τη ναρκω-κουλτούρα.

Κόντρα στην κυρίαρχη λογική και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), όπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει εκδηλώσεις, εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργικότητας, της ερασιτεχνικής δημιουργίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού των νέων, που αποτελούν την καλύτερη πηγή πρόληψης ενάντια σε κάθε χρήση ουσιών. Η κεντρική εκδήλωση του φορέα πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Λιβαδειά, ξεχωριστές είναι οι πολιτιστικο-αθλητικές εκδηλώσεις σε Πάτρα και Κέρκυρα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν απ' όλα τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ. Το μεγάλο επίτευγμα των εκδηλώσεων του ΕΣΥΝ είναι ότι καταφέρνει να κινητοποιήσει εκατοντάδες πολίτες, δεκάδες φορείς, προβάλλοντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, με αξίες, με επίκεντρο τον άνθρωπο, παλεύοντας τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Ξεκάθαροι οι στόχοι του αντιναρκωτικού κινήματος

Είναι, λοιπόν, μονόδρομος η ενεργοποίηση όλων σε ένα πλατύ αντιναρκωτικό κίνημα, όπου μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό και το ριζοσπαστικό μαζικό λαϊκό κίνημα, με καθαρούς στόχους και θέσεις θα απαιτεί και θα διεκδικεί:

  • Οχι σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.
  • Αρνηση του διαχωρισμού μαλακών - σκληρών.
  • Οχι αποποινικοποίηση του χασίς.
  • Πολιτική «μείωσης της ζήτησης» και όχι «μείωσης της βλάβης».
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
  • Πλήρης εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.
  • Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για κοινωνική πολιτική και εφαρμογή πανελλαδικού αντιναρκωτικού σχεδίου δράσης.
  • Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα της τοξικομανίας (εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, πολιτισμός, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, ΜΜΕ, στρατός).
  • Οχι στα προγράμματα υποκατάστασης τα οποία συντηρούν το πρόβλημα και δεν το θεραπεύουν.
  • Η χορήγηση υποκατάστατων πρέπει να γίνεται μόνο με υψηλές προδιαγραφές και μόνο για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.
  • Οχι στη σύνδεση των προγραμμάτων υποκατάστασης με τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα. Οχι στην αναγωγή των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων σε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης της υποκατάστασης.
  • Θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.
  • Οχι στη διάλυση των δομών πρωτογενούς πρόληψης.
  • Συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων στα κέντρα χάραξης αντιναρκωτικής πολιτικής.
  • Δημιουργία κοινωνικού - πολιτικού μετώπου με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών που συντηρούν τις πολιτικές οι οποίες παράγουν και διαιωνίζουν την τοξικοεξάρτηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ