ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο ... έλεος των εμπόρων οι σιτοπαραγωγοί

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Ολοκληρώνεται, σχεδόν, ο αλωνισμός των σιτηρών στη Λάρισα, αλλά οι παραγωγοί δεν ξέρουν ακόμα σε ποια τιμή θα πουλήσουν το προϊόν τους. Μεγάλη ευθύνη γι' αυτό φέρει η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, η οποία αγοράζει το στάρι σε «ανοιχτή τιμή».

Τη στάση αυτή της Ενωσης εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες έμποροι, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν ασύστολα σε βάρος των παραγωγών. Εκβιάζοντας όσους έχουν ανάγκη άμεσα από χρήματα, ή δεν έχουν δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους, τους εξαναγκάζουν να ξεπουλήσουν όσο - όσο τη σοδειά τους, πάνω στ' αλώνια.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) επισημαίνει ότι η τακτική της «ανοιχτής τιμής», που ακολουθεί η Ενωση Συνεταιρισμών, ενισχύει το κύκλωμα των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνεται την παραγωγή σιτηρών σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που αγοράζουν το τελικό προϊόν, ή τις ζωοτροφές, πανάκριβα.

Η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΛ - από τη στιγμή που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκέντρωση και εμπορία των σιτηρών, έπρεπε και πρέπει ακόμα να ανακοινώσει συγκεκριμένη τιμή, ικανοποιητική για τους σιτοπαραγωγούς, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εγγυηθεί για την ασφάλεια του προϊόντος που θα συγκεντρώσει. Μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε εντελώς την κατάσταση υπέρ των σιτοπαραγωγών και θα έδινε ένα γερό χτύπημα στο αμαρτωλό κύκλωμα στάρι - αλεύρι - ψωμί.

Ομως - συνεχίζει - η Ενωση λειτουργεί σαν κλαδική οργάνωση της ΝΔ και κυβερνητική υπηρεσία που προσπαθεί να εκτονώσει την αγανάκτηση των αγροτών - και ειδικά τώρα των σιτοπαραγωγών - σπέρνοντας αυταπάτες πως θα δώσει τιμή καλύτερη αργότερα, εφόσον συγκεντρώσει την παραγωγή στα χέρια της και αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις με τον «φίλο Αλέκο Κοντό».

Η ΕΟΑΣΛ καλεί τους σιτοπαραγωγούς να απαιτήσουν άμεσα την εξαγγελία ικανοποιητικής τιμής στα σιτηρά από την Ενωση, παίρνοντας υπόψη την τελική τιμή που πούλησε η ίδια τα αποθηκευμένα από πέρυσι σιτηρά την περίοδο λίγο πριν τα αλώνια. Ταυτόχρονα, τους καλεί να βγάλουν πολιτικά κι συνδικαλιστικά συμπεράσματα για το ρόλο των συνεταιριστών της ΕΑΣ, που είναι στελέχη της ΝΔ, καθώς και για την πολιτική της ΝΔ που, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πάει τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
Στους ιδιώτες με πλήθος διευκολύνσεων

Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας, τα οποία κρίνονται εξαιρετικά και πολλά υποσχόμενα για τους επιχειρηματίες που θα εισβάλουν και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας, προανήγγειλε ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου για τη Γεωθερμία. Η γεωθερμία, αποτελεί μορφή παραγωγής θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού με μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια από το εσωτερικό της γης. Η εκδήλωση είχε ουσιαστικά στόχο την προσέλκυση ιδιωτών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να «αναβαθμιστεί» ο ρόλος της γεωθερμίας και ζήτησε την κατάθεση προτάσεων από τους συμμετέχοντες, για να αξιολογηθούν από το υπουργείο.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων και υποψήφιοι επενδυτές από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, Ευρώπη, Ισλανδία και Βόρεια Αμερική, ακόμη και ξένες επενδυτικές τράπεζες. Η «αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης και προσέλκυσης των επενδύσεων» θα έχει προσανατολισμό τη μείωση της γραφειοκρατίας, προσφέροντας με αυτό το πρόσχημα «ελαστικούς» όρους εκμετάλλευσης ενός ακόμη φυσικού πλούτου της χώρας.

Μέχρι πρότινος, η γεωθερμία, που αποτελεί μια ακόμη σημαντική ενεργειακή πηγή, είχε μείνει αναξιοποίητη, αλλά το ενδιαφέρον τονώθηκε στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας που επιτρέπει στους ιδιώτες να κερδίσουν και από αυτόν τον τομέα. Ηδη έχει συναφθεί μια πρώτη συνεργασία ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη «Βιομηχανικά Ορυκτά» για την εκμετάλλευση πεδίων στη Μήλο.

Προχωρά ο ελληνο-ιταλικός αγωγός

Χτες η ΔΕΠΑ και η «Edison» ανακοίνωσαν την ίδρυση της κοινής εταιρείας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

Στην ίδρυση της εταιρείας «IGI ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, προχώρησαν χτες η ΔΕΠΑ και η ιταλική «Edison», οι οποίες συμμετέχουν ισομερώς στη νέα εταιρεία. Ο αγωγός θα ξεκινάει από τις ακτές της Ηπείρου και θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Με αυτόν θα γίνει πράξη μια πολύ σημαντική επένδυση για το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, στα πλαίσια ενός γενικότερου κερδοσκοπικού σχεδιασμού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και από την περιοχή της Κασπίας. Στη νέα εταιρεία πρόεδρος αναλαμβάνει ο Μ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ενώ διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Edison και πρόεδρος της Edison Hellas Ρ. Ποτί.

Ο Μ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «με την ίδρυση της νέας εταιρείας ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία της μεγάλης δυτικο-ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας με διαμετακομιστικό κόμβο, την Ελλάδα». Ο Ρ. Ποτί δήλωσε ότι ο αγωγός θα ενισχύσει την αξιοπιστία του εφοδιασμού της Ευρώπης και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου.

Το έργο έχει προϋπολογιστεί σε 500 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ΕΕ, η οποία έχει εγκρίνει προνομιακό καθεστώς μη πρόσβασης τρίτων στο δίκτυο για 25 χρόνια. Ο αγωγός θα έχει μήκος 203 χλμ. με μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΒΕ
Δυναμική κάθοδος στο Λαύριο

Δύο έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των ΕΒΕ «Ο ΕΡΜΗΣ» στο Λαύριο κατέλαβαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», οι οποίες συμμετείχαν για πρώτη φόρα στις εκλογές που έγιναν στις 2 του Ιούνη. Η συμμετοχή της παράταξης στις εκλογές και η δυναμική της είσοδος στη διοίκηση του σωματείου τάραξε τα «λιμνάζοντα νερά» και αντιπαρατέθηκε στην εδώ και καιρό κοινή κάθοδο στις εκλογές, με ένα ψηφοδέλτιο, των παρατάξεων που στηρίζονται από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, οι οποίες έλαβαν πλέον πέντε έδρες.

Η επιτυχία της παράταξης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τους ΕΒΕ της περιοχής του Λαυρίου καθώς θα αποτελέσει τη φωνή αντίστασης και διεκδίκησης και θα εκφραστεί ο αντίλογος στη συναινετική λειτουργία των άλλων παρατάξεων. Αλλωστε ήδη η πρωτοβουλία για κάθοδο της παράταξης στις εκλογές συσπείρωσε πολλούς ΕΒΕ, κάτι που αποτυπώθηκε στην αύξηση των ψηφισάντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ