Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά ο ελληνο-ιταλικός αγωγός

Χτες η ΔΕΠΑ και η «Edison» ανακοίνωσαν την ίδρυση της κοινής εταιρείας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

Στην ίδρυση της εταιρείας «IGI ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, προχώρησαν χτες η ΔΕΠΑ και η ιταλική «Edison», οι οποίες συμμετέχουν ισομερώς στη νέα εταιρεία. Ο αγωγός θα ξεκινάει από τις ακτές της Ηπείρου και θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Με αυτόν θα γίνει πράξη μια πολύ σημαντική επένδυση για το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, στα πλαίσια ενός γενικότερου κερδοσκοπικού σχεδιασμού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και από την περιοχή της Κασπίας. Στη νέα εταιρεία πρόεδρος αναλαμβάνει ο Μ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ενώ διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Edison και πρόεδρος της Edison Hellas Ρ. Ποτί.

Ο Μ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «με την ίδρυση της νέας εταιρείας ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία της μεγάλης δυτικο-ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας με διαμετακομιστικό κόμβο, την Ελλάδα». Ο Ρ. Ποτί δήλωσε ότι ο αγωγός θα ενισχύσει την αξιοπιστία του εφοδιασμού της Ευρώπης και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου.

Το έργο έχει προϋπολογιστεί σε 500 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ΕΕ, η οποία έχει εγκρίνει προνομιακό καθεστώς μη πρόσβασης τρίτων στο δίκτυο για 25 χρόνια. Ο αγωγός θα έχει μήκος 203 χλμ. με μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ