Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο ... έλεος των εμπόρων οι σιτοπαραγωγοί

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Ολοκληρώνεται, σχεδόν, ο αλωνισμός των σιτηρών στη Λάρισα, αλλά οι παραγωγοί δεν ξέρουν ακόμα σε ποια τιμή θα πουλήσουν το προϊόν τους. Μεγάλη ευθύνη γι' αυτό φέρει η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, η οποία αγοράζει το στάρι σε «ανοιχτή τιμή».

Τη στάση αυτή της Ενωσης εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες έμποροι, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν ασύστολα σε βάρος των παραγωγών. Εκβιάζοντας όσους έχουν ανάγκη άμεσα από χρήματα, ή δεν έχουν δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους, τους εξαναγκάζουν να ξεπουλήσουν όσο - όσο τη σοδειά τους, πάνω στ' αλώνια.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) επισημαίνει ότι η τακτική της «ανοιχτής τιμής», που ακολουθεί η Ενωση Συνεταιρισμών, ενισχύει το κύκλωμα των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνεται την παραγωγή σιτηρών σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που αγοράζουν το τελικό προϊόν, ή τις ζωοτροφές, πανάκριβα.

Η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΛ - από τη στιγμή που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκέντρωση και εμπορία των σιτηρών, έπρεπε και πρέπει ακόμα να ανακοινώσει συγκεκριμένη τιμή, ικανοποιητική για τους σιτοπαραγωγούς, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εγγυηθεί για την ασφάλεια του προϊόντος που θα συγκεντρώσει. Μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε εντελώς την κατάσταση υπέρ των σιτοπαραγωγών και θα έδινε ένα γερό χτύπημα στο αμαρτωλό κύκλωμα στάρι - αλεύρι - ψωμί.

Ομως - συνεχίζει - η Ενωση λειτουργεί σαν κλαδική οργάνωση της ΝΔ και κυβερνητική υπηρεσία που προσπαθεί να εκτονώσει την αγανάκτηση των αγροτών - και ειδικά τώρα των σιτοπαραγωγών - σπέρνοντας αυταπάτες πως θα δώσει τιμή καλύτερη αργότερα, εφόσον συγκεντρώσει την παραγωγή στα χέρια της και αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις με τον «φίλο Αλέκο Κοντό».

Η ΕΟΑΣΛ καλεί τους σιτοπαραγωγούς να απαιτήσουν άμεσα την εξαγγελία ικανοποιητικής τιμής στα σιτηρά από την Ενωση, παίρνοντας υπόψη την τελική τιμή που πούλησε η ίδια τα αποθηκευμένα από πέρυσι σιτηρά την περίοδο λίγο πριν τα αλώνια. Ταυτόχρονα, τους καλεί να βγάλουν πολιτικά κι συνδικαλιστικά συμπεράσματα για το ρόλο των συνεταιριστών της ΕΑΣ, που είναι στελέχη της ΝΔ, καθώς και για την πολιτική της ΝΔ που, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πάει τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ