Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
Στους ιδιώτες με πλήθος διευκολύνσεων

Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας, τα οποία κρίνονται εξαιρετικά και πολλά υποσχόμενα για τους επιχειρηματίες που θα εισβάλουν και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας, προανήγγειλε ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου για τη Γεωθερμία. Η γεωθερμία, αποτελεί μορφή παραγωγής θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού με μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια από το εσωτερικό της γης. Η εκδήλωση είχε ουσιαστικά στόχο την προσέλκυση ιδιωτών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να «αναβαθμιστεί» ο ρόλος της γεωθερμίας και ζήτησε την κατάθεση προτάσεων από τους συμμετέχοντες, για να αξιολογηθούν από το υπουργείο.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων και υποψήφιοι επενδυτές από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, Ευρώπη, Ισλανδία και Βόρεια Αμερική, ακόμη και ξένες επενδυτικές τράπεζες. Η «αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης και προσέλκυσης των επενδύσεων» θα έχει προσανατολισμό τη μείωση της γραφειοκρατίας, προσφέροντας με αυτό το πρόσχημα «ελαστικούς» όρους εκμετάλλευσης ενός ακόμη φυσικού πλούτου της χώρας.

Μέχρι πρότινος, η γεωθερμία, που αποτελεί μια ακόμη σημαντική ενεργειακή πηγή, είχε μείνει αναξιοποίητη, αλλά το ενδιαφέρον τονώθηκε στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας που επιτρέπει στους ιδιώτες να κερδίσουν και από αυτόν τον τομέα. Ηδη έχει συναφθεί μια πρώτη συνεργασία ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη «Βιομηχανικά Ορυκτά» για την εκμετάλλευση πεδίων στη Μήλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ