ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στο απεργιακό μέτωπο και οι οικοδόμοι

Αποφάσισαν 24ωρη στις 25 Ιούνη. Σήμερα απεργούν οι λογιστές και στις 24 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία. Κινητοποίηση χτες από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Οικοδόμοι με το πανό τους έξω από τα γραφεία των εργοδοτών
Οικοδόμοι με το πανό τους έξω από τα γραφεία των εργοδοτών
Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25 Ιούνη, όπως αποφάσισε η Ομοσπονδία τους, οι οικοδόμοι όλης της χώρας κλιμακώνουν την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης. Η απόφαση αυτή διευρύνει το απεργιακό μέτωπο των ταξικών δυνάμεων που εντείνουν τη μάχη της Σύμβασης, όπως οι λογιστές που απεργούν σήμερα (συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος) και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία που κατεβαίνουν πανελλαδικά σε απεργία στις 24 Ιούνη, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία των εργοδοτών, διεκδικώντας κατώτερο μεροκάματο εργάτη 65 ευρώ, βοηθού 70 ευρώ και τεχνίτη 75 ευρώ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, πενθήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από τα Συνδικάτα της επαρχίας.

Οι εργοδότες οχυρώνονται πίσω από την κατάπτυστη σύμβαση του ενός ευρώ τη μέρα που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ. Αξιώνουν προκλητικά από τους εργάτες να μπουν στη λογική που καθορίζεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου για παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του. Χθες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών φρόντισαν να μη βρίσκονται στα γραφεία τους.

«Τους προειδοποιούμε - είπε ο Γ. Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, μιλώντας στη συγκέντρωση - ότι οι αντοχές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μέχρι σήμερα έχουν καταλάβει. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από όσα διεκδικούμε». Και δίνοντας το σύνθημα για την ένταση του αγώνα, τόνισε ότι οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι την πανελλαδική απεργία θα είναι μέρες εντατικής προετοιμασίας σε κάθε γιαπί, κάθε εργοτάξιο, με σταθμό τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 19 Ιούνη.

Να σημειωθεί ότι και χθες την προστασία των εργοδοτών ανέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις που προκλητικά είχαν σταθεί μπροστά στην είσοδο των γραφείων τους. Μάλιστα, ένας από αυτούς προσπάθησε να προκαλέσει καταγράφοντας τα συνθήματα των πανό. Η δυναμική απαίτηση των οικοδόμων απομάκρυνε τις δυνάμεις καταστολής από το χώρο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ
Απλώνονται σε όλη τη χώρα

Με καθημερινές περιοδείες κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την επιτυχία των συγκεντρώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 19 Ιούνη σε όλη τη χώρα, μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις, προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση στην πολιτική της ακρίβειας, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η κεντρική συγκέντρωση έχει οριστεί στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 17 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη Λάρισα, η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στον Βόλο, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Στα Τρίκαλα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

Κάλεσμα μαζικής, μαχητικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το ΕΚ Λάρισας. Χτες, συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στην πλατεία Κιλκίς.

Για σήμερα στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στους παρακάτω -μεταξύ άλλων- χώρους δουλειάς: ΕΔΡΑΣΗ, ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΝΟΒΟΜΕΤΑΛ, ΔΕΝΑΞΑΣ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΣΙΝΦΑ, ΒΙΑΝ, Φαρμακαποθήκες του κέντρου, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ - ΠΑΙΔΩΝ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΤΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ, ΝΙΜΑ-ΟΤΕ, ΚΕΝΤΡΟ - ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ - ΟΤΕ, Καθαρίστριες Ευαγγελισμού, HOLLIDAY, ΚΑΡΑΒΕΛ, οικοδομές της Ν. Φιλαδέλφειας, ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΝΟΥΝΟΥ, ΕΥΔΑΠ Περισσού, Εθνική, Εθνοκάρτα (Καλλιθέα), Αγροτική (κεντρικό), Πειραιώς (Καταστήματα Κέντρου Αθήνας), ΟΤΕ (Δαγκλή και Κολέτη), ΕΛΠΕ Ασπροπύργου (17/6 ΑΣΠΡΟΦΩΣ).

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΙΣ»
Ζητάει και τα ρέστα από απλήρωτους ναυτεργάτες

Πλοιοκτήτρια εταιρεία, «ξεσαλωμένη» από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο σημείο να συκοφαντεί δημόσια ναυτεργάτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Χτες ναυτεργάτες από το πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» με πλοιοκτήτρια εταιρεία τη «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΙΣ» ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων όπως αυτές προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας.

Οι ναυτεργάτες και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα, από τις 9 Ιούνη, την εταιρεία, το ΥΕΝ και όλες τις αρμόδιες αρχές, ότι το πλήρωμα θα ξεκινούσε επίσχεση, αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία, μέχρι τις 11 Ιούνη, δεν κατέβαλε τα όσα είχε αυθαίρετα παρακρατήσει από τις αποδοχές των ναυτεργατών.

Η «ΣΙ ΛΙΝΚ», θυγατρική της ΝΕΛ στην οποία κύριος μέτοχος είναι ο Απ. Βεντούρης πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, αντί να καταβάλει τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών, χτες εξέδωσε ένα προκλητικό δελτίο Τύπου με το οποίο έκανε το πρωτοφανές: Εδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις ειδικότητες των ναυτεργατών που συμμετέχουν στην κινητοποίηση!

Επιπλέον επιχείρησε να ρίξει σ' αυτούς τις ευθύνες για τη ματαίωση του προγραμματισμένου δρομολογίου του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΣ». Αποκρύβοντας ότι η εταιρεία ήταν ενημερωμένη εδώ και 3 μέρες, ισχυρίζεται ότι δεν τους οφείλει τίποτα και επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει, κάνοντας λόγο για «παραδειγματική τιμωρία» και ποινικές διώξεις σε βάρος τους!

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με καταγγελία τους, δίνουν την κατάλληλη απάντηση, επισημαίνοντας ότι «εκεί που μας χρωστάγανε ζητάνε και το βόδι». «Οι θρασύτατες απειλές - συνεχίζει η καταγγελία - της εταιρείας και η πρωτοφανής ενέργεια της δημοσίευσης των ονομάτων των ναυτεργατών με προφανή στόχο να τους συκοφαντήσει και να τους "φακελώσει" αντλείται από τη στάση του ΥΕΝ, που προκλητικά ανέχεται την παραβίαση της ΣΣΕ και της νομοθεσίας». Η ενέργεια αυτή «θα πέσει στο κενό από την οργάνωση και πάλη των ναυτεργατών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΒΟΣΙΝΑΚΗ»
Παρεμβαίνει για να ... διευκολύνει τη μετεγκατάσταση

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η υφυπουργός Απασχόλησης παραδέχτηκε την επιδότηση της επιχείρησης με 2.122.205 ευρώ

Υπηρέτης της «ελεύθερης αγοράς» και της εργοδοτικής ασυδοσίας η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί τη μεταφορά του εργοστασίου «Βοσινάκης» από την Πάτρα στο Πικέρμι, που συνοδεύεται από εκβιασμό στους εργαζόμενους, αφού η εταιρεία τούς καλεί είτε να ακολουθήσουν τη μεταφορά της επιχείρησης είτε να αποχωρήσουν «εθελούσια». Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση προχωράει σε μετεγκατάσταση, αφού προηγουμένως εξασφάλισε και επιδοτήσεις από τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους.

Απαντώντας η αρμόδια υφυπουργός Σ. Καλαντζάκου, είπε απλώς ότι έγινε στο υπουργείο σύσκεψη με συμμετοχή όλων των φορέων και κλήθηκε η εταιρεία να επανεξετάσει το πρόγραμμά της και να μην κλείσει το εργοστάσιό της στην Πάτρα. Παραδέχτηκε ότι για τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει εγκριθεί επιχορήγηση 2.122.205 ευρώ και ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών. Η υφυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν μέτρα, προκειμένου οι εργαζόμενοι στην Πάτρα «εφόσον το επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να μεταβούν στις νέες εγκαταστάσεις στο Πικέρμι», ενώ θα υπάρξει πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων που θα προσλάβουν πρώην εργαζόμενους του «Βοσινάκη».

Από τη στιγμή που ισχύει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, είπε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει σε καμία επιχείρηση να μεταφέρει τις δραστηριότητές της όπου θέλει. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, εκτός και αν πάρει πρωτοβουλία μόνη της πέρα από τη διάθεση του κάθε επιχειρηματία. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος είναι να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και των 67 εργαζομένων του εργοστασίου του «Βοσινάκη» στην Πάτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ